8 λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε πόνο στις αρθρώσεις

8 λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε πόνο στις αρθρώσεις

Της Γιάννας Σουλάκη

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι μια  βασανιστική πραγματικότητα για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που πάσχουν από παθήσεις των αρθρώσεων. Αν έχετε πόνο στις αρθρώσεις, λοιπόν, θα πρέπει  να γνωρίζετε ακριβώς ποιο πρόβλημα υγείας κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα, ώστε να αναζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

“Η διάγνωση είναι πολύ σημαντική”, λέει ο James O''Dell, MD, επικεφαλής του τμήματος  Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα: "Επισκεφθείτε αρχικά έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά αν δεν λύσετε το πρόβλημά σας, πιθανότατα να πρέπει να  σας δει ρευματολόγος”

Δείτε παρακάτω, τις 8 πιο πιθανές ασθένειες που μπορεί να έχετε, αν υποφέρετε  από πόνους και άλλες ενοχλήσεις στις αρθρώσεις σας.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή χρόνια πάθηση, που επηρεάζει περίπου 27 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Η νόσος συμβαίνει όταν ο χόνδρος - που κανονικά προστατεύει τις αρθρώσεις - διασπάται, προκαλώντας την απευθείας τριβή των οστών μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τον πόνο και το πρήξιμο. Αν και η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους, μπορεί να συμβεί και σε άτομα όλων των άλλων ηλικιών. Κινδυνεύετε εάν είστε ιδιαίτερα ψηλός, παχύσαρκος, ή εάν καταπονείτε επί χρόνια τις αρθρώσεις σας σε κάποιο άθλημα. Τα γόνατα, τα ισχία, η πλάτη και ο λαιμός, τα δάχτυλα, η βάση του αντίχειρα και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού επηρεάζονται πιο συχνά.

Ψωριασική αρθρίτιδα

Περίπου το 30% των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση μπορεί τελικά να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πόνος, δυσκαμψία και πρήξιμο στις αρθρώσεις. Είναι το αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης αντίδρασης, σύμφωνα με την οποία, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα τις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις των δαχτύλων των χεριών και των ποδ