LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Παρασκευή 20/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 901η

Επιστροφή στο forum Φιλελεύθερο forum forum@liberal.gr

Διαχειριστές: Μπάμπης Εγγλέζος Πρόεδρος ΣΕΔ & Νίκος Οικονομόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΕΔ

Τα Θέματα του χρήστη Teacher

Επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε φοιτητές, μαθητές και ΜΑΤ έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο πλαίσιο του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιείται σήμερα ενάντια στην επέμβαση στη Συρία. Μαθητές και φοιτητές πέταξαν αβγά ενώ υπήρξε χρήση δακρυγόνων και χημικών από την πλευρά των αστυνομικών αρχών.

Στη συνέχεια μια ομάδα περίπου 40 διαδηλωτών αποκόπηκε από την πορεία και κατευθύνθηκε στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, όπου επιχείρησε να γκρεμίσει το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν.

Η πορεία κατέληξε μπροστά στη ΓΑΔΑ, όπου οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν σχοινιά και τροχό, ωστόσο επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης ο βανδαλισμός απεφεύχθη.

Οι διαδηλωτές ζητούν να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και να δωθούν πόροι στην εκπαίδευση, αντί στη Συμμαχία.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές πέρασαν από την αμερικανική πρεσβεία και πέταξαν αυγά προς τις κλούβες της αστυνομίας, που την περιφρουρούν. Εξάλλου, τρεις διαδηλωτές διεκομίσθησαν στο νοσοκομειο, καθώς τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της έντασης που προκλήθηκε στο σημείο που βρίσκεται το άγαλμα του Τρούμαν.

Με σύνθημα: «Ξεσηκωμός! Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία - Καμία συμμετοχή της χώρας μας», φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι (Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ, ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑ) συγκεντρώθηκαν λίγη ώρα νωρίτερα στα Προπύλαια, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους. 

\

ΠΑΜΕ: Η κυβέρνηση χτυπά με βία και μίσος το νεολαιίστικο κίνημα που εναντιώνεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει Γη και Ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για να δολοφονούν λαούς, την ίδια ώρα χτυπά με βία και μίσος το νεολαιίστικο κίνημα που εναντιώνεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς»

Αυτό επίσημανε με ανακοίνωση το ΠΑΜΕ κατταγγέλοντας την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον της Αντιιμπεριαλιστικής Κινητοποίησης της νεολαίας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Με εντολή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με βαναυσότητα, με ρόπαλά, χημικά, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στην κινητοποίηση. Μάλιστα, οι δυνάμεις καταστολής, αφού χτύπησαν με δολοφονικά χτυπήματα και έστειλαν στο νοσοκομείο 3 διαδηλωτές, έφτασαν στο σημείο και να απαγάγουν 3 φοιτητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει Γη και Ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για να δολοφονούν λαούς, την ίδια ώρα χτυπά με βία και μίσος το νεολαιίστικο κίνημα που εναντιώνεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η κυβέρνηση με το σημερινό της χτύπημα αποδεικνύει ότι είναι το καλύτερο πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη που δήλωσε ότι «είναι αδέρφια». Χέρι-χέρι στο μακελειό και στη σφαγή των λαών.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει.

Έξω η Ελλάδα από το Ιμπεριαλιστικό Έγκλημα.

Όλοι Αύριο στο μεγάλο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ Ενάντια στο Ιμπεριαλιστικό Έγκλημα στις 7μμ στο Σύνταγμα».

Φωτογραφίες: Ιntimenews

Περισσότερα | Σχολιάστε

Η βδομάδα που πέρασε ήταν ίσως η πιο χρήσιμη και παραγωγική για την κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μέσα σε 72 ώρες έμαθε όσα δεν έμαθε τα τελευταία 3 χρόνια. Για τα ελληνοτουρκικά, το Μακεδονικό, την ισχύ των διεθνών δυνάμεων και την πολιτική της δήθεν αριστεράς σε σχέση με τις βάσεις, τον πόλεμο και τους Αμερικάνους.

Ξεκινώντας από το Μακεδονικό, η κυβέρνηση έμαθε προχτές από τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας αυτό που ώφειλε να ξέρει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Ότι δηλαδή, το όνομα της FYROM δεν είναι ανεξάρτητο από τις αλυτρωτικές και καπηλευτικές για την Ιστορία θέσεις της. Το όνομα ΕΙΝΑΙ ο αλυτρωτισμός και η κλεψιτυπία της ελληνικής ιστορίας.

Ο πρόεδρος Ζάεφ ροκάνισε μηνών μέρες πολύτιμης εργατοώρας του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών για να μας πει προχτές αυτό που ξέραμε εξ αρχής: Ότι δεν αλλάζει το Σύνταγμα και δεν δέχεται τη χρήση οποιουδήποτε ονόματος erga omnes. Δηλαδή για χρήση παντού. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι δεν αποκηρύσσει τις διεκδικήσεις επί της ελληνικής Μακεδονίας και επιδιώκει να μην αλλάξει ούτε διεθνώς το όνομα της χώρας του. Δεδομένου ότι ένα όνομα Άνω Μακεδονία, φερ’ ειπείν, θα χρησιμοποιείται στις ταμπελίτσες του ΟΗΕ και στα διάφορα for a, αλλά η χώρα θα ονομάζεται από όλους έτσι όπως τη γράφει το Σύνταγμά της. Δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Είναι άγνωστο σε τι παραχωρήσεις έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, για να έχει το παράτολμο θάρρος ο κ Ζάεφ να δυναμιτίσει επί της ουσίας τις συνομιλίες με τις δηλώσεις του. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά δια του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργικού γραφείου απαιτούν την αλλαγή του Συντάγματος και ονομασία erga omnes.

Από πού αντλεί ο κ Ζάεφ την ελευθερία να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια αυτές τις δύο προϋποθέσεις είναι άγνωστο. Πολύ περισσότερο που η Γερμανία και οι ΗΠΑ θέλουν τη χώρα του στο ΝΑΤΟ εδώ και τώρα.

Ο κ Ζάεφ έχει αποδείξει στην πράξη ότι δεν είναι ανόητος. Το αντίθετο. Με το μειλίχιο ύφος και το συγκαταβατικό του χαμόγελο έχει καταφέρει τόσο καιρό να δουλεύει ψιλό γαζί τους εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, που νόμιζαν και δήλωναν διαρκώς αισιόδοξοι για την πορεία των συνομιλιών! Ως αμαθείς και αφελείς περί την πολιτική.

Ο κ Ζάεφ αποδείχτηκε αυτό που ήταν εξ αρχής και που όλοι όσοι έχουν μια μυρουδιά ιστορίας, πολιτικής και διπλωματίας ήξεραν: Πιο πονηρός από τους άγαρμπους προκατόχους του. Τίποτε διαφορετικό. Με ποιο χαρτί στήν τσέπη έκανε την προχτεσινή δήλωση αδιαλλαξίας, θα το μάθουμε ως συνήθως εκ των υστέρων. Όπως και την ενδεχόμενη ελληνική στραβοτιμονιά.
Κατραπακιά από το ΝΑΤΟ.

Η δεύτερη απότομη προσγείωση για την ελληνική κυβέρνηση ήρθε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε ευθέως και δημόσια ότι το ΝΑΤΟ δεν ανακατεύεται στις «διαφορές που έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία». Και ότι οι δύο χώρες «πρέπει να λύσουν μεταξύ τους αυτές τις διαφορές»!

Για όποιον δεν κατάλαβε, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάνης που αμφισβητεί η Τουρκία για τα ελληνικά σύνορα. Και δεν αναγνωρίζει σαν ελληνικές τις βραχονησίδες που ορέγεται δημόσια η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και των Ιμίων.

Επίσης δεν αναγνωρίζει ως παραβιάσεις τις επεμβάσεις τις Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο κάθε μέρα, όπως και τις παραβάσεις του FIR Αθηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική αεροπορία πάνω από το Αιγαίο.

Το χειρότερο: Αν η δήλωση του γραμματέα έγινε σαν απάντηση σε ελληνικό αίτημα παρέμβασης, το άδειασμα και η τόνωση της τουρκικής επιθετικότητας είναι μεγάλα. Ένα τέτοιο αίτημα ή παρέμβαση θα ήταν μεγάλα λάθη από μια χώρα, την Ελλάδα, που οφείλει να ξέρει εδώ και χρόνια ότι αυτή είναι η πάγια θέση του ΝΑΤΟ σε διενέξεις μεταξύ μελών του Οργανισμού και μάλιστα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Επιπλέον, θα ήταν ανεπίτρεπτο σε μια κυβέρνηση της αριστεράς να μην ξέρει ότι το ΝΑΤΟ κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα και μόνο και ότι γι αυτό δεν υπάρχουν χώρες αλλά χώροι.

Ζήτω οι βάσεις του θανάτου…

Σ αυτό το πλαίσιο ήρθε η Τρίτη προσγείωση της δήθεν ριζοσπαστικής αριστεράς. Που από οδοιπόρος σε διαδηλώσεις ειρήνης και σε αντιαμερικανικές πορείες στην πρεσβεία, μετατράπηκε με τεράστια ευκολία σε συνοδοιπόρο των ΗΠΑ σε κάθε στρατιωτική ενέργεια εναντίον λαών, είτε στην Παλαιστίνη, είτε στο Αφγανιστάν (για την ελληνική συμμετοχή δε βγάζει μιλιά η ριζοσπαστική), είτε στη Συρία.

Πολύ περισσότερο, που αυτή η τυχάρπαστη τυχοδιωκτική, ανιδεολογική παρέα που κυβερνάει με πινακίδα «αριστερά» έχει παραχωρήσει με υποκλίσεις όλες τις βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα για τις επιθέσεις στη Συρία. Και παρά τα ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου (που έχει άποψη και για τα fake news!), τα 12 αεροπλάνα ανεφοδιασμού και παρακολούθησης πάνω στα οποία στηρίχτηκε ο βομβαρδισμός της Συρίας απογειώθηκαν από τη Σούδα!

Μια αρκούδα χωρίς νύχια

Τέλος, ο βομβαρδισμός της Συρίας χωρίς καμιά ουσιαστική ρωσική ή ιρανική αντίδραση απέδειξε στους εδώ αιθεροβάμονες ποιος είναι ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων στον πλανήτη. Ώστε κάθε ένας από τα απολιθώματα του παρελθόντος που κάθονται στις κυβερνητικές και στις βουλευτικές καρέκλες να έχουν συνείδηση του παγκόσμιου πεδίου της μάχης. Για να μην αερολογούν.

Και απέδειξε και ότι η ελληνική, όπως και η ευρωπαϊκή και η αμερικάνικη νεολαία δεν έχουν κανένα αντιπολεμικό αντανακλαστικό, κανένα αντιπολεμικό κίνημα, καμιά αντιπολεμική φλόγα. Εδώ και χρόνια. Ξοδεύουν τις δυνάμεις τους εγκλωβισμένες σε ενδοκρατικούς εμφύλιους, με όρους, μοντέλα και συνθήματα απαρχαιωμένα, σκιαμαχώντας, την ώρα που ο επικυρίαρχος είναι αλλού και παίζει χωρίς αντίσταση και αντίπαλο.

Όλες οι έμπρακτες κατραπακιές στην ελληνική κυβέρνηση έχουν έναν κοινό παρονομαστή και ένα κοινό συμπέρασμα για δίδαγμα. Κι αυτό είναι ότι η χώρα χρειάζεται δύο σοβαρά πράγματα για να επιζήσει με ευημερούντες κατοίκους: Αυτάρκεια στην αμυντική της θωράκιση και πολύπλευρη ευφυία στην εξωτερική πολιτική. Κάθε άλλη παράμετρος ανήκει στην κλασική ελληνική μπουρδολογία.

Γ Παπαδόπουλος- Τετράδης

Περισσότερα | Σχολιάστε

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως τα δυτικά πλήγματα με στόχο το συριακό καθεστώς αποτελούν «αρμόζουσα απάντηση» στη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα στην Ντούμα και είχε αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

«Χαιρετίζουμε αυτή την επιχείρηση, που ανακουφίζει τη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας για την επίθεση στην Ντούμα, που όλα οδηγούν στο να αποδοθεί στο (συριακό) καθεστώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το συριακό καθεστώς, που εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα, έχει βαρύ παθητικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν έχει καμιά αμφιβολία γι' αυτή την άποψη», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείου.

 

Περισσότερα | Σχολιάστε

Του Γιάννη Σιδέρη

Οι αρμάδες του θανάτου μαζεύονται στην ανατολική Μεσόγειο,  σε μα νέα έκδοση της πολιτικής των κανονιοφόρων, σαν μια πτυχή της νέας αποικιοκρατίας. 

Ο κόσμος παραπαίει, εξαπλώνεται διπλωματικός πυρετός σε Δύση και Ανατολή, όλοι διαβουλεύονται με όλους - παρασκηνιακώς ή δημοσίως. Και μόνο η φωνή της Ελλάδας, ως άμεσα γειτνιάζουσας, δεν ακούγεται. Η Ελλάδα αρκέστηκε σε ένα τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μακρόν, ενώ ήδη λόγω Σούδας και αναβάθμισης στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, η εκρηκτική υπόθεση μας αφορά άμεσα.

Παρότι είμαστε πλέον η πύλη σταθερότητας του δυτικού κόσμου - λόγω αποσκίρτησης Τουρκίας - η χώρα άγεται και φέρεται συγκατανεύουσα και δεδομένη. Οι ΗΠΑ εργάζονται πυρετωδώς και αναβαθμίζουν την Σούδα. Με ποια άραγε ανταλλάγματα; Δεν ζητήσαμε καν ανταλλάγματα για το ενδεχόμενο νέο κύμα προσφύγων που ίσως δημιουργήσει η νέα επίθεση, εάν αυτή ξεφύγει από τα «χειρουργικά χτυπήματα» του Τραμπ και έχουμε συγκρούσεις.  

Οι  επικυρίαρχοι  

Σαφώς έχει δίκιο το ρωσικό ΥΠΕΞ όταν λέει ότι «κανείς δεν εξουσιοδότησε τους ηγέτες της Δύσης να παίξουν το ρόλο των παγκόσμιων αστυνομικών, ντεντέκτιβ, εισαγγελέων, δικαστών και εκτελεστών», για την Συρία. Με ποιο δικαίωμα; 

Εντάξει ο Τραμπ μπορεί να είναι αλλοπρόσαλλος. Τη μια υπόσχεται στη Ρωσία ωραίους, καινούργιους και έξυπνους πυραύλους στη Συρία, την επομένη δηλώνει ότι ποτέ δεν είπε ότι θα γίνει μια επίθεση στην Συρία «μπορεί σύντομα, μπορεί και όχι», τη μεθεπομένη ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας  των ΗΠΑ θα πάρει πολύ σύντομα αποφάσεις. Όμως επί της ουσίας δεν πράττει κάτι καινούργιο. Ακολουθεί την τακτική των προκατόχων του.    

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι έχει αποδείξεις πως για τα χημικά (που δεν αμφισβητούνται) ευθύνεται η Συρία  (χωρίς να εμφανίσει τις αποδείξεις).  Η βρετανίδα Τερέζα Μέι πάντα πρόθυμη, με το αταβιστικό κατάλοιπο  του ηγέτη της παλιάς αυτοκρατορίας.

Η Σουηδία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος προτείνοντας: πλήρη στήριξη του έργου του ΟΑΧΟ στην Συρία  (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων), άμεση αποστολή υψηλόβαθμου κλιμακίου ειδικών στον τομέα του αφοπλισμού για να εκκαθαρίσουν τα χημικά όπλα από τα συριακά εδάφη, σύσταση ενός αμερόληπτου, ανεξάρτητου και επαγγελματικού μηχανισμού έρευνας,  ικανού να ταχτοποιήσει όλους τους υπεύθυνους για τη χρήση χημικών ουσιών ως όπλων.

Όμως οι δυτικοί αποικιοκράτες κώφευσαν. Εχουν υποκαταστήσει - δηλαδή καταργήσει - τους διεθνείς οργανισμούς που επέβλεπαν και διευθετούσαν, στο μέτρο που διευθετούσαν, τις παγκόσμιες δυσαρμονίες. Εγιναν οι ίδιοι  δικαστές και εκτελεστές.

Το παρελθόν  δεν τους δίδαξε. Παρενέβησαν στο Αφγανιστάν και δημιούργησαν τους Ταλιμπάν. Παρενέβησαν στο Ιράκ, την πρώτη φορά δημιούργησαν την Αλ Κάιντα. Τη δεύτερη  για να τιμωρήσουν την Αλ Κάιντα και να ανατρέψουν τον δεσποτικό Σαντάμ Χουσείν, δημιούργησαν τους τερατώδεις ισλαμοφασίστες του ISIS. Ο εμφύλιος της Συρίας φούντωσε τον τζιχαντισμό και τον εξάπλωσε με σποραδικές αιματηρές τρομοκρατικής ενέργειες  μοναχικών λύκων στις πρωτεύουσες της Δύσης, ενώ προς τη Δύση ξεχύθηκε και το δυστυχισμένο ανθρωπομάνι των προσφύγων (που σαφώς διαφοροποιούνται από τους οικονομικούς μετανάστες).

Αποσταθεροποίησαν ένα ολόκληρο σύστημα περιφερειακής σταθερότητας στην πάντα καυτή Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, διαλύοντας τη Λιβύη και «πουσάροντας» την  αντιπολίτευση της Τυνησίας. Το τραγικό σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, δεν ήταν μόνο ότι το έκαναν για τα συμφέροντά τους. Είχαν και την ψευδαίσθηση πως θα εγκαθιστούσαν πολιτεύματα στα πρότυπα των δυτικών  δημοκρατιών – δυτικές δημοκρατίες σε λαούς που ποτέ δεν γνώρισαν τι σημαίνει αυτό, όπου τα πρότυπα κοινωνικής οργάνωσης τα όριζαν τα έθιμα της κάθε φυλής και η θρησκεία. Τα αποτελέσματα τα είδαμε. Χάος, καταστροφή, τρόμος, πείνα, αίμα, θάνατος, προσφυγιά.

Τώρα δεν τους έπιασε ο πόνος για τα χημικά του Ασαντ. Αν ίσχυε αυτό θα περίμεναν αποδείξεις πριν επέμβουν. Απλώς ορέγονται να αποχτήσουν ζώνες επιρροής στην επόμενη ημέρα, για τον έλεγχο της περιοχής, στη διαμόρφωση των νέων συνόρων και των νέων κρατικών μορφωμάτων.

Παρουσιάστηκε  βέβαια ο αστάθμητος παράγοντας. Η απαξιωμένη Ρωσία που ξαναγίνεται τα αντίπαλο δέος, παρότι και αυτή συνέβαλε ή ανέχτηκε τη δημιουργία του χάους, και που φυσικά εμπλέκεται για δικούς της λόγους.

Ασχέτως της ιδεολογικής στάσης που μπορεί να έχει ο καθένας απέναντι στην γνωστή αντιδημοκρατικότητα  της διακυβέρνησης Πούτιν, και ασχέτως της συμπάθειας - σε σημείο γραφικότητας - που τρέφουμε ως λαός, στο «ξανθό γένος», αντικειμενικά η Ρωσία παρουσιάζεται ως ο εξισορροπητικός παράγοντας σταθερότητας που έλειπε, προκειμένου να συγκρατηθούν οι  πολεμόχαροι ηγέτες της Δύσης που ξεσάλωσαν και έπνιξαν λαούς στο αίμα όταν (δικαίως, λόγω των εσωτερικών της αντινομιών ) κατέρρευσε η ΕΣΣΔ.

Αν αυτό αρκεί, θα μας το δείξει σύντομα η ζωή.  

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τέθηκε εξαρχής με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο νέο του βιβλίο, «Τα διδάγματα της εξουσίας». 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο κ. Ολάντ αναφέρει ότι με την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα, «αρκετές χώρες ζητούσαν» την αποχώρηση της Ελλάδας, «ολοένα και λιγότερο χαμηλόφωνα».

«Δεν μπορoύσα να υιοθετήσω ένα τέτοιο σενάριο», γράφει ο κ. Ολάντ, καθώς θα οδηγούσε στον αποκλεισμό μιας χώρας που είχε εισέλθει στην ευρωπαϊκή κοινότητα «με πρωτοβουλία της Γαλλίας», θα αποτελούσε «εγκατάλειψη ενός λαού του οποίου το μόνο έγκλημα ήταν η διαφωνία με την πλειοψηφία των “28”» και θα «τιμωρούσε έναν ηγέτη που δεν είχε πει ακόμα τίποτα σχετικά με τις προθέσεις του». Έπεισε λοιπόν την Αγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει, «να του δώσει μία ευκαιρία και να τον κρίνει από τις πράξεις του».

«Ευφυής και ευχάριστος»

Οι πρώτες εντυπώσεις του κ. Ολάντ, όταν έγινε ο πρώτος ηγέτης της Ε.Ε. που υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα στις 4.2.2015, ήταν θετικές. Τον χαρακτηρίζει «ευχάριστο», «ευφυή» και πολιτικά έμπειρο, αν και κάνει συγκαταβατικές αναφορές στην απειρία του στο ευρωπαϊκό στερέωμα και στα αγγλικά του. Πάνω από όλα, παρά τον «ευνοϊκό άνεμο της Ελληνικής Δημοκρατίας», ο κ. Τσίπρας «αντιλαμβάνεται ότι η θύελλα που ξεσήκωσε κινδυνεύει να τον αναποδογυρίσει». Ο Γάλλος πρόεδρος τον συμβουλεύει να μη ζητήσει άμεσα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους και να αναζητήσει συμμάχους στα πρόσωπα των Ζ.-Κ. Γιούνκερ και Μ. Ντράγκι. Τον ενημερώνει επίσης για τη δοκιμασία στην οποία θα τον υποβάλει η κ. Μέρκελ ώστε να βεβαιωθεί για την «καλή του πίστη». Ο κ. Τσίπρας, γράφει, τον διαβεβαιώνει «με σθένος» ότι θέλει να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, «υπό την προϋπόθεση» ότι θα δεχθούν οι πιστωτές να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Η καγκελάριος, συνεχίζει ο κ. Ολάντ, όντως υποβάλλει τον Ελληνα πρωθυπουργό σε ένα «εντατικό παιδαγωγικό πρόγραμμα», υποδεικνύοντάς του όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου.

Για τη συνάντηση των τριών στις 25 Ιουνίου, ο κ. Ολάντ καταγράφει την κατανόησή του για τη δύσκολη θέση του έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στους βουλευτές του και τονίζει την απόσταση που είχε καλύψει από τις αρχικές του θέσεις. Ωστόσο, όπως αφηγείται, ο κ. Τσίπρας δέχεται πιέσεις για περισσότερες υποχωρήσεις –στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση από τον Γάλλο πρόεδρο, στις συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις από την καγκελάριο– ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ύστατη προσπάθεια

Αντ’ αυτού, το επόμενο βράδυ ο κ. Τσίπρας καλεί τους δύο ηγέτες και τους ανακοινώνει την πρόθεσή του να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις προτάσεις των πιστωτών και να στηρίξει το «Όχι». Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει ότι ο Έλληνας ηγέτης εμφανίζεται οργισμένος και ότι η κ. Μέρκελ δείχνει να χάνει την εμπιστοσύνη της προς αυτόν. Ο κ. Ολάντ σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε με το δημοψήφισμα να «ανακτήσει την υποστήριξη του λαού του, χωρίς να γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει με αυτήν». Όπως αποκαλύπτει, έκανε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τον κ. Τσίπρα να αναστείλει το δημοψήφισμα και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Την επομένη του δημοψηφίσματος, ο κ. Ολάντ καλεί τον κ. Τσίπρα, που «δεν ακουγόταν να θριαμβολογεί καθόλου». «Του είπα το εξής απλό: Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Έδωσες, με την ίδια την έκταση της ψήφου, τα τελευταία επιχειρήματα που έλειπαν από τους αντιπάλους της χώρας σου για να τη διώξουν από την Ευρωζώνη».

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τα σχόλια του χρήστη Teacher

Teacher
16/04/2018, 21:52

Πολύ καλά τα λέει ο κ.Μαυριδης και πολύ σωστά το συμπλήρωσε και ο Αιγέας στο πρώτο του μήνυμα. Όλοι τους κάνουν τους νταήδες και βγαζουν τις διάφορες ορμόνες τους εκ του ασφαλούς. Όταν όμως είναι στον στρατό κοιτάνε πως θα την λουφάρουν και πως θα χώσουν κάποιον νέο να κάνει την αγγαρεία την δικη τους.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ποια έχουνε κάνει κι αυτοί ρε αληταρα που ότι και να κάνει η κυβέρνηση πρέπει να μας πεις ότι κατι παρόμοια έχει κάνει και η ΝΔ, ακριβώς όπως είναι η γραμμή του κόμματος που υποστηρίζεις «οι άλλοι ήταν καλύτεροι»; Όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο περισσότερο θα φανερώνεις το αληθινό σου πρόσωπο. Ήθελα να πω τις πολιτικές σου πεποιθήσεις γιατί το πρόσωπο σου ως άτομο είναι γνωστό: Καθυστερημένος, μανιακός, πανιβλακας, ψωνάρα, ανεπάγγελτος για να σερφάρει και να γράφει όλη την ώρα, με άπειρο μίσος και άπειρα απωθημένα. Και σε παρακαλώ να συμπληρώσεις ότι ξέχασα γιατί σίγουρα κάτι θα μου έχει ξεφύγει.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κατ αρχην να μην εισαστε τοσο βεβαιος για τις ελληνικες ΕΔ. Δημόσιοϋπαλληλικη νοοτροπία έχουν. Δεύτερον, τις ηγεσίες τις εκλέγει ο λαός. Ή μπας και φαντάζεστε ότι όλοι αυτοί που κάνουν νταηλίκια και επαινούν το ισραήλ πιστεύουν όσα λένε; Γράφουν ότι να ναι στο internet, λένε ότι να ναι στα καφενεία του χωριού, αλλά τα κάνουν πάνω τους ακόμα και στην πιθανότητα μιας μικροσυμπλοκής.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Teacher
16/04/2018, 21:40

Ναι καθίκι. Συμπόνοια προς τους μετανάστες. Λέξη άγνωστη για ένα σιχαμερό σκουλήκι που μας το παίζει και χριστιανός ορθόδοξος. Αν είσαι τόσο μεγάλος βλάκας ωστε νομίζεις ότι αυτό το έχουν μόνο οι αριστεροί (σίγουρα όχι όλοι) δεν σου φταίω εγώ. Δεν είπα να τους βάλεις σπίτι σου (καλό θα σου κάνανε και σε σένα και στη γυναίκα σου που τρώει παρα πολύ νηστεία και γι αυτό ξεσπας στο φόρουμ). Είπα να κατανοήσεις τι έχουν περάσει.

Και σε παρακαλώ αυτήν την κουβέντα που είπα να συνεχίσεις να την τονίζεις για να με «δυσφημίσεις». Και όποτε το κανείς να μην ξεχνάς να προσθέτεις ουτε ποσο εξωφρενική σου φαίνεται, ούτε ότι είσαι υπέρ της θρησκείας.

ΥΓ. Πάλι μιλάει για πλήρη δικαίωση του ο Κικερωνας. Η προηγούμενη φορά που είδα ήταν στις 26 Μαρτίου. Όταν τρως τόσο πολύ φάπα στον πραγματικό κόσμο, είναι λογικό να φαντάζεσαι συνεχώς ότι δικαιωνεσαι.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αστα ρε καθυστερημένο. Λες και δεν είδαμε όλοι μας εκείνο το σχόλιο σου. Μην αισθάνεσαι ασχημα γιατί το παθαίνουν πολλοί του είδους σου. Κάποια στιγμή τα συναισθήματα τους (στην συγκεκριμένη περίπτωση εναντίων των φιλελεύθερων) είναι τόσο ισχυρά που δεν καταφέρνουν να τα κρύψουν.

Και λογικό να μισείς τους φιλελεύθερους και όχι τόσο τους συναδέλφους σου της αριστεράς αφού κι εσυ ο ίδιος έγραψες (και συμφωνώ)

ΑΡΙΣΤΕΡΑ =ΜΙΣΟΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ = ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ

αν ήταν και θρησκόληπτοι σίγουρα θα τους αγαπούσες.

Περισσότερα | Σχολιάστε