LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 21/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 902η

Επιστροφή στο forum Φιλελεύθερο forum forum@liberal.gr

Διαχειριστές: Μπάμπης Εγγλέζος Πρόεδρος ΣΕΔ & Νίκος Οικονομόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΕΔ

Aigeas787
Μέλος

Είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι σαδιστές;

Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα

Η νόρμα μια αντίληψης διαιωνίζεται σε μία σταθερή βάση υπεράσπισης της εκάστοτε εξουσίας. Σε ό,τι αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, το πολιτικό σύστημα είχε ανέκαθεν σοβαρούς λόγους να συντηρεί διάφορες θεωρίες περί πλειοψηφούσας ποιοτικής αθροιστικής μάζας. Όπως και άλλα μυθεύματα για να διασωθεί ο αρρωστημένος κορμός όλων των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών.

Η αλήθεια είναι όμως, πολύ διαφορετική. Και χαρακτηρίζει μία κατάσταση απολύτως "κανονική" για τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζουν τις δομές του ελληνικού δημόσιου τομέα. Την "θεσμική" κουλτούρα ανευθυνότητας, το έλλειμμα της αξιολόγησης, την άδικη μισθολογική μεταχείριση και κυρίως, την αδυναμία του κράτους να συγκροτήσει ένα αξιοκρατικό σύστημα αρμοδιοτήτων.

Αν λοιπόν, ισχύουν όλα αυτά για τη λειτουργία του Δημοσίου, γιατί πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ρόλου τους; Γιατί δηλαδή να μπορούν να δικαιολογήσουν την απλοϊκή και βολική ρήση "Ναι υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά η πλειοψηφία τους εργάζεται με αυταπάρνηση και ενθουσιασμό!"

Πιο μεγάλο ψέμα δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων είναι μέτριοι έως κακοί. Όπως ακριβώς, μέτριοι έως κακοί είναι οι πλειοψηφίες όλων των ανθρώπων σε όλα τα συστήματα και σε όλες τις κοινωνίες. Απλώς, οι άλλες χώρες που διαθέτουν έναν καλύτερο δημόσιο τομέα από εμάς, έχουν φροντίσει για έναν αξιακό και λειτουργικό τρόπο διαχείρισης της μετριότητας των πολλών δια μέσου των ανωτερότητας των λίγων. Και ταυτόχρονα, ανάδειξης των όσων καλών και επιδέξιων δυνατοτήτων των λιγότερων καλών και μετρίων.

Πέρα όμως από την υστέρηση στην προσφορά υπηρεσιών, οι δημόσιοι υπάλληλοι χαρακτηρίζονται και από μία άλλη ελλειπτική διάθεση. Αρκετοί από αυτούς διαθέτουν μια έντονη διάθεση σαδισμού προς τους υπόλοιπους συμπολίτες τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως μου εξήγησε ένας ψυχαναλυτής πρόκειται για το σύνδρομο της «επαπειλούμενης θέσης»! Αυτό που προκαλεί την ανασφάλεια του δημοσίου υπαλλήλου είναι η αγωνία μήπως ο «εχθρός» - εμείς οι υπόλοιποι δηλαδή- μπορέσουμε κάποια στιγμή, και καταλάβουμε την δική του θέση. Είναι η αίσθηση του κενού που καταλαμβάνει τον ανυπεράσπιστο και τον καθιστά φοβικό απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία.

Έτσι εξηγείται το ανομολόγητο θράσος των συνδικαλιστών, η απίστευτη αλαζονεία των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, η «προληπτική» βαναυσότητα κάποιων απεργών και η συνειδητή διάθεση πελατειασμού από τους υπόλοιπους.

Αμύνονται επιτιθέμενοι. Σου λέει, έτσι και χαλαρώσουμε, το χάσαμε το παιχνίδι. Και το πολιτικό σύστημα θα μας ξεχάσει και οι υπόλοιποι, οι αδιόριστοι, οι «πληβείοι» θα ξεσηκωθούν. Ξέρουν καλά ότι η ευγένεια, η προσήλωση στο καθήκον, η συνέπεια, η εντιμότητα και ένα σωρό άλλες «αντιαξίες» του δικού τους αξιακού κώδικα, θα αποδειχθούν ο «Δούρειος Ίππος» που θα φέρει την πτώση της «Τροίας».

Και για να μην παρεξηγηθώ, με τον «κυνισμό» μου, επιβεβαιώνω πως κάθε δημόσιος υπάλληλος είναι ακριβώς έτσι, όπως τον περιγράφω. Αντίθετα, αυτοί που διαθέτουν συνείδηση του ρόλου τους δεν είναι «δημόσιοι υπάλληλοι» αλλά απλά υπεύθυνοι άνθρωποι. Προφανώς δεν είναι λίγοι αλλά, όπου και να τους έβαζες να δουλέψουν, το ίδιο ακριβώς θα έκαναν. Γιατί η προσωπική τους παιδεία και η ατομική τους αξιοπρέπεια δεν τους δίνει περιθώρια για κάτι άλλο, παρά για επαγγελματισμό και ευθύνη απέναντι στην κοινωνία.

Και για να παρεμείνουν καλοί καταβάλουν διπλή προσπάθεια σε ένα σύστημα που θέλει με το ζόρι να τους κάνει κακούς. Σε ένα κύκλο παραγόντων που δημιουργούν όλες τις αιτίες για να δημιουργηθεί ο άνθρωπος που τιμωρεί τον συνάνθρωπό του.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μας τιμωρούν πάντα, όσο θα αισθάνονται ανασφάλεια, φοβία και αδυναμία ρόλων. Κι όλα αυτά, σ΄έναν κόσμο που όσο και να θέλει το κράτος να τον ακινητοποιεί, αυτός θα εξελίσσεται και θα προβάλλει τις απαιτήσεις του…

Περισσότερα
Aigeas787
Μέλος
#1

Φίλε και στην βιομηχανία να πας μια βόλτα θα δεις ότι υπάρχουν άνθρωποι (οι πιο πολλοί) που λες ''ρε μαλάκα αυτό εκεί είναι δεξαμενή με χημικά! Ένα μόνιτορ υπολογιστή έχεις αναλάβει να κοιτάς και ούτε αυτό κάνεις" θέλω να πω δηλαδή ότι στ' αρχίδια τους εντελώς. Αν είναι υπεύθυνοι ή ζωντόβολα σε μια κοινωνία αυτό έχει σχέση με την κοινωνία όχι με την δουλειά που κάνουν.
Αλλά για να λήξει όλο αυτό το πανηγύρι με το δημόσιο απλά θα πρέπει να πάψουν να υπάρχουν αυτές οι μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα που ΜΟΝΟ στην Ελλάδα υπάρχουν. Ο δημόσιος υπάλληλος σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι αυτός που παίρνει τα λιγότερα. Όχι τα περισσότερα. Δε γίνεται μια νοσοκόμα στον ιδιωτικό τομέα να παίρνει τόσα και μία ίδια νοσοκόμα στο δημόσιο να παίρνει τα τριπλάσια. Δεν είναι λογικό!
Έτσι κανείς δεν θα θέλει να σωθεί στο δημόσιο ούτε κανείς να ψάχνεται για το πως θα χώσει τον κώλο του. Θα πάψει κι αυτή η φάμπρικα που έχουν στήσει οι πολιτικοί. Και θα ξεκουμπιστούν κι από μόνοι τους οι πιο πολλοί. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειαζόμαστε δάσκαλο που δουλεύει 2 ώρες τη μέρα ούτε και νεροκουβαλητή στη Βουλή. Όποιος δεν μπορεί να ζήσει με τα μισά, ας φύγει. Κανείς δεν θα τον κλάψει.
Δεν έχει νόημα να συζητάμε αν είναι ευγενικοί, αν είναι αγροίκοι ή αν είναι σαδιστές. ΤΟ ΧΡΗΜΑ είναι το πρόβλημα με το δημόσιο.

Περισσότερα
panos58
Μέλος
#2

Πολύ σωστά τα λες Αιγέα, όμως... Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, επίσης ανορθολογικός σε πολλά(ελάχιστες επιχειρήσεις τιμούν ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον) δεν δίνει καλές αμοιβές, ούτε προσφέρει τα προνόμια, που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, κρυπτόμενος συχνά πίσω από την ασύδοτη αυθαιρεσία των οικονομικών επιβαρύνσεων, που του επιβάλλει το αδηφάγο κράτος. Κάποτε ο ιστότοπος πρέπει, επιτέλους, ν ασχοληθεί με τα τρωτά του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, που δεν είναι και λίγα! Ας μην δημιουργούνται ψευδαισθήσεις σε μιά χώρα άναρχη, όπου βασιλεύει το εγώ κι όλοι οι άλλοι χώμα!

Περισσότερα
takis2000
Μέλος
#3

Kαθε παραγωγικη δομη στον ανεπτυγμενο κοσμο [ιδιωτικη η δημοσια ] λειτουργει με βαση εναν αλγοριθμο.Το 40% του ανθρωπινου δυναμικου ειναι μετριοτητες,το 35% απλως παρευρισκομενοι -νεροκουβαλητες και το 25% ανεβαζει την οργανωτικη δομη ψηλα ,ειτε καινοτομωντας ειτε παραγοντας σε αλλα επιπεδα.Στην Ελλαδα το % αριστων ειναι πολυ μικρο,καθως δεν υπαρχουν μεγαλες επιχειρησεις που να προαγουν τετοιες μορφες αναρριχησης ,το κρατος πριμοδοτει το 75% των μετριων μεσω της ισοπεδωτικης του ''πολιτικης'' στους Δ.Υ και η μεταναστευση κουρευει και τους τελευταιους εναπομειναντες προικισμενους. Επιπροσθετως στην Ελλαδα απουσια προλεταριατου ,αντιθετα με τις φιλελευθερες ολογαρχιες της δυσης, η αριστερα βαφτισε ως προλεταριατο την δημοσιουπαλληλικη νομενκλατουρα...οποτε εδωσε κυρος και ταυτοτητα στην μετριοτητα...διωχνοντας απο την χωρα καθε τι ταλαντουχο...

Το ελληνικο δημοσιο αποτελει μια ακτινογραφια της ελληνικης κοινωνιας ,οπου βασιλευει η μετριοτητα και απουσιαζει η αποτελεσματικοτητα....Ολα αυτα αποτελουν τις φαντασιακες σημασιες των βαλκανατολιτικων θεσμων που μεθοδικα εχουμε οικοδομησει στα χρονια της μεταπολιτευσης μη επιτρεποντας στην χωρα να ενσωματωθει στην δυση,να εκσυγχρονιστει,να γινει επιτελους κανονικη χωρα.

Περισσότερα
waldorf
Μέλος
#4

Έχοντας και τους δύο γονείς δημοσίους υπαλλήλους, δικαιούμαι να πιστεύω οτι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι επιβλαβή δίποδα ανθρωποειδή και είναι επιβεβλημένη η πλήρης εξάλειψίς τους για το καλό της πατρίδας αλλά και της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, εν γένει.

Οι ελάχιστες εξαιρέσεις, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όμως αυτό δεν σημαίνει απαλλαγή ενοχής από τη στιγμή που κανείς, ΚΑΝΕΙΣ, δημόσιος υπάλληλος δεν δέχεται καν να συζητήση την αξιολόγηση.

Περισσότερα
Κάντε είσοδο για να σχολιάσετε