Εντός Απριλίου οι 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Εντός Απριλίου οι 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Την ένταξη των ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ για ρύθμιση σε έως 120 δόσεις, με νόμο εντός του Απριλίου, ετοιμάζεται να καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας.

Η τρόικα δέχθηκε με ευκολία τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία επειδή όλοι πλέον συνειδητοποίησαν τις εγκληματικές παραλείψεις, τα λάθη και τις επιβαρύνσεις του «νόμου Κατρούγκαλου».

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα αφορά οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, αλλά στόχος είναι η μικρότερη δόση να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ μηνιαίως.

Για οφειλές έως 3.000 ευρώ, θα ισχύουν 60 δόσεις. Για μεγαλύτερες οφειλές, οι δόσεις θα είναι 120.

Προβλέπεται και έκπτωση έως 85% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής.

Οπως αναφέρει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, «η βασική οφειλή των επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ δεν θα απομειώνεται, καθώς αφορά εισφορές των εργαζομένων, ωστόσο προτείνεται η απαλλαγή έως και 100% από τις προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής. Αναλυτικά η ρύθμιση θα αφορά:

1) Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 18,2 δις ευρώ, στο πρώην ΙΚΑ των επιχειρήσεων με κούρεμα στις προσαυξήσεις από 50 έως και 100% και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.

2) Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 20 δις ευρώ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με επανυπολογισμό και κούρεμα της βασικής οφειλής έως και 60% και ταυτόχρονα μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και ρύθμιση σε 120 δόσεις».