Collaborate: Εύκολη διαχείριση ιατρικών φακέλων και συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους

Collaborate: Εύκολη διαχείριση ιατρικών φακέλων και συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους

Δύο mobile εφαρμογές, μια για γιατρούς και μια για ασθενείς, επιτρέπουν τη διαχείριση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενή, αλλά και τη συνεργασία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ τους, με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Πρόκειται για το σύστημα Collaborate, το οποίο βραβεύθηκε στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας και επιτρέπει τη διαχείριση του φακέλου του ασθενή και τη συνεργασία διαφορετικών γιατρών σε περιπτώσεις δύσκολης διάγνωσης ή αμφιβολιών. Διασφαλίζει την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και βοηθά τον ασθενή να συμμορφωθεί με τις προτεινόμενες θεραπείες του.

Η εφαρμογή ξεκίνησε αρχικά με στόχευση στην ειδικότητα των παιδιάτρων (παρακολούθηση εμβολιαστικού προγραμματισμού των παιδιών, του διαγράμματος ανάπτυξής τους κλπ.), στην πορεία όμως, η επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητά της οδήγησε την εταιρία στην ένταξη άλλων οκτώ ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρίας, κ. Κώστα Σαριδάκη, Μηχανολόγο Μηχανικό ΕΜΠ και κάτοχο μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο του Warwick, ο στόχος τώρα είναι να διασυνδεθούν παθολόγοι, καρδιολόγοι, νεφρολόγοι, διαβητολόγοι, νευρολόγοι, ψυχίατροι, ενδοκρινολόγοι και παιδίατροι, προκειμένου να παρέχουν ενιαία αγωγή σε πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, με τη συνεργασία των ιατρικών ειδικοτήτων, που εμπλέκονται κάθε φορά στη θεραπευτική αγωγή του κάθε ασθενή. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται ήδη από δεκάδες γιατρούς, σε συνδρομητική βάση, ενώ από τον Μάρτιο, η πλατφόρμα ξεκίνησε να αναδιαρθρώνεται προκειμένου να επεκταθεί και στις παραπάνω ειδικότητες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος eltHealth της φαρμακευτικής Amgen, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών σε καρδιοπαθείς, που έχουν υποστεί έμφραγμα. Η σωστή εφαρμογή της θεραπευτικής αγωγής είναι, για αυτήν την κατηγορία ασθενών, καθοριστική για την αποφυγή δεύτερου εμφράγματος. Όμως οι μισοί περίπου ασθενείς - κυρίως αυτοί που έχουν κι άλλες χρόνιες παθήσεις - δεν ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους, είτε γιατί δεν τις έχουν καταλάβει, είτε γιατί δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τις οδηγίες που έχουν λάβει προφορικά είτε γιατί έχουν χάσει τη γραπτή θεραπεία που τους έχει δοθεί.

Το Collaborate έρχεται να δώσει λύση σε αυτή τη δυσκολία, με το να παρέχει τις ιατρικές οδηγίες ηλεκτρονικά, να ειδοποιεί τους ασθενείς για τη σωστή τήρηση της αγωγής τους και να τους ενημερώνει για την έγκαιρη διενέργεια των απαιτούμενων εξετάσεων, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από τον γιατρό τους.

Από την άλλη πλευρά, ο θεράπων ιατρός μπορεί να επικοινωνεί μέσω της εφαρμογής με άλλους συναδέλφους του για να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του ή να ζητήσει οποιαδήποτε άλλη συνδρομή κρίνει απαραίτητη. Ο κ. Σαριδάκης επισήμανε μελέτες που έχουν δείξει ότι το ποσοστό ακρίβειας ανέρχεται σε 65-70% με την πρώτη διάγνωση, αυξάνεται σε 85-90% με τη δεύτερη, ενώ φτάνει το 99% με την τρίτη.

Τέλος, μια επιπλέον διευκόλυνση της εφαρμογής, είναι η συνταγογράφηση και η τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων. Στόχος της εταιρείας τους επόμενους μήνες είναι η προσαρμογή της εφαρμογής στην ελληνική αγορά και η εύρεση θεσμικού επενδυτή για την επέκταση της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού.