8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Οι εταιρείες καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας

Οι εταιρείες καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας
Shutterstock

Η τελευταία τριετία, αναμφίβολα, ήταν η πιο βεβαρημένη των τελευταίων χρόνων. Καθώς ο κόσμος έβγαινε από μια πολυετή οικονομική κρίση, ενέσκηψε μια πανδημία η οποία εκτός από τα εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα συνετέλεσε και στο φρενάρισμα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι η κατάσταση, παγκοσμίως, αρχίζει να βελτιώνεται, ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, ο οποίος επιδείνωσε την κατάσταση οξύνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στο ενεργειακό κόστος και σε κοινωνικά προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό.

Και όλα αυτά, φυσικά, με φόντο την κλιματική κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας καταβάλλονται προσπάθειες από όλες τις κυβερνήσεις και παγκόσμιες οργανώσεις.

Σήμερα, λοιπόν, μια περίπου 20ετία μετά την καθιέρωσή της, η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και η εφαρμογή της είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Και αυτό γιατί, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τον ρόλο τους σε σχέση με την κοινωνία και το περιβάλλον, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση σε όλα τα επίπεδα.

Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα προχωρούν με γρήγορο ρυθμό σε αλλαγές έχοντας ως βασικό γνώμονα το γενικό καλό και την προάσπιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου.

Τώρα είναι η στιγμή που όλοι στρέφουν το βλέμμα τους προς το τρίπτυχο ESG. Πως θα αποφεύγουμε κινδύνους, πως θα ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο, πως θα επιφέρουμε κέρδη μέσω των καλών επιδόσεων ESG, πως θα συνεισφέρουμε στην επίτευξη των στόχων των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Η πανδημία δημιούργησε ευκαιρίες δέσμευσης αλλά και ενεργής εμπλοκής των επιχειρήσεων σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων και πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Όποιες κι αν είναι οι επιπτώσεις της κρίσης και οι αλλαγές που την ακολουθούν στο πλαίσιο της νέας κανονικότητας, είναι εμφανές ότι θα υπάρξει ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας της εταιρικής υπευθυνότητας για την κοινωνία και τον άνθρωπο, αλλά και την προάσπιση του περιβάλλοντος. Κάτι ανάλογο είδαμε και με την κινητοποίηση των επιχειρήσεων για την υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2021.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες σε πολλά μέτωπα πληθαίνουν διαρκώς και δημιουργούν νέα δεδομένα σε παγιωμένους τομείς λειτουργίας που μόνο επιχειρήσεις που διέπονται από ηθικό και κοινωνικά υπεύθυνο κώδικα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι μεγάλες επιχειρήσεις στην κρίση του κορονοϊού θα αποτελέσει ορόσημο για ολόκληρο το επιχειρηματικό σύμπαν που θα θυμόμαστε για πολλές δεκαετίες. Είναι τόσο βαθιά και σφοδρή η κρίση που βιώνει ο πλανήτης, ώστε αγγίζει κάθε πτυχή της οικονομίας και κάθε πεδίο της κοινωνίας. Που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν με υπευθυνότητα θα αφήσουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους και θα μνημονεύονται από τους ιστορικούς του μέλλοντος για το κοινωνικό τους πρόσωπο κατά την περίοδο της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τμήματα Human Resources των επιχειρήσεων η αλλιώς οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού βρίσκονται μπροστά σε πρωτοφανείς προκλήσεις ως προς τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού, καθώς η πανδημία του κορονοϊού επιταχύνει την ανάγκη για εταιρείες και εργαζομένους να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

Η μετάβαση αυτή είναι πιο σημαντική και επείγουσα από ποτέ, όπως και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ειδικότερα, λόγω των συνθηκών, αρκετές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στη διαδικασία της απομακρυσμένης εργασίας.

Αυτή η νέα πραγματικότητα ανέδειξε εργαλεία και τεχνολογίες που βοήθησαν τις εργασιακές ομάδες να δουλέψουν πιο έξυπνα, ενώ διευκόλυνε τη γονική μέριμνα και έριξε φως στην ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία και τους πόρους, οδηγώντας σε νέες πολιτικές και οφέλη για τους εργαζομένους.

Παράλληλα πριν από τον Covid-19 θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι επιχειρήσεις θα προχωρούσαν σε αναδιοργάνωση της παραγωγής τους για να υποστηρίξουν τα εθνικά συστήματα υγείας προσφέροντας αντισηπτικά, προστατευτικές μάσκες, αναπνευστήρες και άλλα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής.

Πριν από την πανδημία θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επιχειρήσεις θα έδιναν πρόσβαση στους πόρους και την τεχνογνωσία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Τώρα, όμως, οι επιχειρήσεις αναπροσαρμόζουν το μοντέλο λειτουργίας τους και συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσής του. Κάθε προσπάθεια έχει αξία και κάνει τη διαφορά.

Ακόμη και επιχειρήσεις με παραδοσιακά… αργοκίνητα «γρανάζια» κινήθηκαν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, προσφέροντας τη λύση της εργασίας από το σπίτι και συμβάλλοντας τα μέγιστα στη συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο της καραντίνας.

Είδαμε, επίσης, γρήγορα αντανακλαστικά και λαμπερό κοινωνικό πρόσωπο από ελληνικές επιχειρήσεις που προχώρησαν σε δωρεές υγειονομικού υλικού (από χειρουργικές μάσκες μέχρι και αναπνευστήρες για ΜΕΘ), καθώς και σημαντικών χρηματικών ποσών για τη δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενστερνιστεί και ακολουθούν τις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αποδεικνύονται μέσα στην κρίση πιο ανθεκτικές, γιατί είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το απρόβλεπτο και σίγουρα έχουν θεμελιώσει ισχυρότερους δεσμούς εμπιστοσύνης και αφοσίωσης τόσο με τους εργαζομένους τους όσο και με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους.

Εκτός όμως από τις δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας και τη συμβολή των επιχειρήσεων στη στήριξη του συστήματος Υγείας της χώρας μας, η επόμενη φάση της κρίσης σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την ανεργία αλλά και την κατανομή των κοινωνικών πόρων.

Πόσες και ποιες επιχειρήσεις θα στηρίξουν πραγματικά τους εργαζομένους και πόσες θα σταθούν πρωτοπόρες για να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά ανέργων;

Από την άλλη πλευρά, η Πολιτεία οφείλει να διαθέσει τα απαραίτητα εργαλεία και να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα, ωστόσο και οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους καλούνται να δείξουν και να αποδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια πριν προχωρήσουν σε απολύσεις.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπροσαρμόσουν το μοντέλο λειτουργίας τους. Κανείς δεν περισσεύει και κάθε προσπάθεια έχει αξία και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι προκλήσεις που δημιουργεί ο Covid-19 δεν αφορούν μία χώρα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη και οι επιχειρήσεις έχουν χρέος να αγωνιστούν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Συμπερασματικά, οι επιχειρήσεις που θέλουν να παραμείνουν ζωντανές θα πρέπει να εξασφαλίζουν το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών, από τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, μέχρι τους πελάτες, τους προμηθευτές και την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται.

Καθοριστικό ρόλο στο νέο περιβάλλον αναμένεται να διαδραματίσει ο βαθμός συνεργασίας που θα επιτύχει το κράτος με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς στη μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει όλοι να επιδείξουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και ευσυνειδησία.