8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Ζ. Ζάεφ: Δημιουργούμε τις συνθήκες για επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα - Τρία νέα ονόματα;

Ζ. Ζάεφ: Δημιουργούμε τις συνθήκες για επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα - Τρία νέα ονόματα;

Στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να καταστεί εφικτή η επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας σε σκοπιανά ΜΜΕ, την ώρα που βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI υποστήριξε ότι η συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ είναι ζήτημα ημερών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με Μέσα της πΓΔΜ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έκανε λόγο για εν εξελίξει διεργασίες οι οποίες μόλις οδηγήσουν στις κατάλληλες συνθήκες θα υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως υποστηρίζουν ΜΜΕ από τη γειτονική χώρα ο Ζόραν Ζάεφ ρωτήθηκε για τις τρεις προτάσεις για το όνομα («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), όπως αυτές αναφέρθηκαν από τον Νίκο Κοτζιά, ωστόσο επεσήμανε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητο σημείο το οποίο πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή.Στο μεταξύ ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αρτάν Γκρούμπι, ο οποίος θεωρείται ο στενότερος συνεργάτης του ηγέτη του κόμματος αυτού, Αλί Αχμέτι,  δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουνίου 2018 σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι είναι πλέον θέμα ημερών η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Γκρούμπι σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι, που όπως εκτίμησε, αναμένεται να διευθετηθεί τα επόμενα 24ωρα. Αμέσως μετά, όπως ανέφερε ο βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην πΓΔΜ, θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας.

O  βουλευτής του αλβανικού κόμματος ανέφερε ότι «στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα που πρότεινε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αλλά και κάποιες άλλες δημιουργικές προτάσεις, όπως “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρουσόβου”, “Δημοκρατία Σύγχρονης Μακεδονίας” και “Δημοκρατία Ευρωπαϊκής Μακεδονίας”».