Υπόθεση Σκριπάλ: Ο OAXO επιβεβαιώνει τη ρωσική προέλευση του δηλητηρίου

Υπόθεση Σκριπάλ: Ο OAXO επιβεβαιώνει τη ρωσική προέλευση του δηλητηρίου

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενήργησαν τέσσερα εργαστήρια που συνδέονται με τον διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσαν τα βρετανικά ευρήματα για τον νευροπαραλυτικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία τον περασμένο μήνα εναντίον ενός ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, σύμφωνα με μια σύνοψη των ευρημάτων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στις 12 Μαρτίου πως ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάστηκαν με έναν στρατιωτικού βαθμού νευροπαραλυτικό παράγοντα της ομάδας Novitchok, που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Ο ΟΑΧΟ, που συνέλεξε τα δικά του δείγματα στην πόλη Σάλσμπερι, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, δεν προχώρησε στην απόδοση ευθυνών για την επίθεση --για την οποία η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη-- ούτε κατονόμασε τον χημικό παράγοντα.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης από εργαστήρια που όρισε ο ΟΑΧΟ των περιβαλλοντικών και βιοϊατρικών δειγμάτων που συνέλεξε η ομάδα του ΟΑΧΟ επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την ταυτότητα του τοξικού χημικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι και τραυμάτισε σοβαρά τρεις ανθρώπους», ανέφερε.

Ένας αστυνομικός διακομίστηκε επίσης στο νοσοκομείο αφού παρείχε βοήθεια στους Σκριπάλ.

Τα αποτελέσματα θα συζητηθούν σε επείγουσα σύνοδο του ΟΑΧΟ την ερχόμενη Τετάρτη, η οποία θα συγκληθεί έπειτα από αίτημα της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση στα εργαστήρια του ΟΑΧΟ, η ουσία ήταν «υψηλής καθαρότητας», γεγονός που στηρίζει τον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης για την εμπλοκή ενός κράτους.

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα, που έφθασαν το βράδυ της Τετάρτης (χθες), θα δοθούν στα μέλη του ΟΑΧΟ σήμερα.

Η Γιούλια Σκριπάλ, η οποία βγήκε από το νοσοκομείο τη Δευτέρα, ανέφερε σε μια δήλωση που υποφέρει από τις συνέπειες της δηλητηρίασης ενώ ο πατέρας της παραμένει σοβαρά άρρωστος. Είπε πως αρνείται μια προσφορά βοήθειας από τη ρωσική πρεσβεία.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του Novichok, ενός δυαδικού όπλου που περιέχει δύο λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες όταν αναμειγνύονται παράγουν ένα δηλητήριο πολλές φορές πιο φονικό από το σαρίν ή το VX.

Συγκεκριμένα η ανάρτηση του Associated Press στο Twitter:

Παράλληλα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο τα συμπεράσματα του ΟΑΧΟ, ισχυρίζεται ότι η εν λόγω ουσία διακρίνεται για τον «υψηλό βαθμό καθαρότητας».

Να σημειωθεί, ότι η Ρωσία έλαβε τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Οργανισμό.

«Πήραμε την έκθεση ( με τα αποτελέσματα της έρευνας-σ.σ). Η μελέτη της θα απαιτήσει ορισμένο χρόνο»

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση έχει προκαλέσει σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα, η οποία φέρει την ευθύνη, σύμφωνα με το Λονδίνο, αλλά αρνείται κάθε ανάμιξη, και στους Δυτικούς. Είχε αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κύμα εκατέρωθεν απελάσεων διπλωματών στην Ιστορία.

Τη Δευτέρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επανέλαβε τις κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας, λέγοντας πως μόνο η Ρωσία είχε «την ικανότητα, τη θέληση και το κίνητρο».

Έναν μήνα μετά τη δηλητηρίαση της η Γιούλια Σκριπάλ βγήκε από το νοσοκομείο του Σάλσμπερι όπου νοσηλευόταν. Ένας Βρετανός αστυνομικός ο οποίος είχε δηλητηριαστεί προσφέροντας βοήθεια στους Σκριπάλ βγήκε επίσης από το νοσοκομείο.

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ