Τουρκία: Μπορεί να διεξαχθούν δύο δημοψηφίσματα, για το Σύνταγμα

Τουρκία: Μπορεί να διεξαχθούν δύο δημοψηφίσματα, για το Σύνταγμα

Η Τουρκία μπορεί να διεξαγάγει δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα, για την υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος και σχετικά με ένα προτεινόμενο προεδρικό σύστημα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber TV, ο Νταβούτογλου είπε πως θα ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση την ερχόμενη εβδομάδα για ένα νέο Σύνταγμα και για μια ενδεχόμενη αλλαγή του κοινοβουλευτικού συστήματος που ισχύει σήμερα και [είπε] πως η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα ειρηνικό περιβάλλον για συνομιλίες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει κατ'' επανάληψη να εγκριθεί μια εκτελεστική προεδρία που θα του δίνει μεγαλύτερες εξουσίες, κάτι στο οποίο αντιτίθενται σφόδρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει η κατασκευή με τη Ρωσία του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου, μετά τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει σταματήσει τις κατασκευαστικές εργασίες.

Ο Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η δημόσια συζήτηση που διεξάγεται τελευταία για την ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας είναι "παραφουσκωμένη" και πρόσθεσε πως η τράπεζα διαθέτει ανεξαρτησία ως προς τα εργαλεία πολιτικής.

Στην ίδια συνέντευξη ο Νταβούτογλου είπε ακόμη πως η τράπεζα θα κάνει "τα απαραίτητα βήματα" έπειτα από μία αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν διαρκείς αναταράξεις στην τουρκική οικονομία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ