8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Οικογένειες με παιδιά οι Τούρκοι που αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες και ζητούν πολιτικό άσυλο

Οικογένειες με παιδιά οι Τούρκοι που αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες και ζητούν πολιτικό άσυλο

Την Παναγιά Οινουσσών επέλεξαν Τούρκοι πολίτες προκειμένου να αποβιβαστούν με φουσκωτή λέμβο το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Χίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το politischios.gr, πρόκειται για 17 άτομα και συγκεκριμένα 4 γυναίκες, 7 άνδρες και 6 παιδιά από διάφορες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης, ενώ είναι το 5ο κατά σειρά περιστατικό παράνομης εισόδου Τούρκων πολιτών στη Χίο. 

Οι αρχικές πληροφορίες ότι οι πολίτες είναι Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστικοί δικαστικούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι διώκονται και κινδυνεύουν με φυλάκιση από το καθεστώς Erdogan, φαίνεται να επιβεβαιώνονται. 

Όλοι τους οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ για καταγραφή και ταυτοποίηση. Στη συνέχεια τη διαχείρισή τους θα αναλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου που θα τους μεταφέρει ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά ώστε να ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωσε που εξέδωσε χθες το Λιμενικό Σώμα ανέφερε:

«Στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκαεπτά (17) αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ειδικότερα, οι ανωτέρω εντοπίστηκαν σε αμμώδη παραλία στην περιοχή “ΠΟΥΝΤΑ” Οινουσσών. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες, στις 16 Δεκεμβρίου 2017, ακόμα 33 τούρκοι πολίτες, που βγήκαν στη νησίδα Παναγιά των Οινουσσών είχαν ζητήσει άσυλο. Μάλιστα και τότε αρχικά είχαν μεταφερθεί στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ.

Επιπλέον στις 19 Ιουλίου του 2017, Τούρκοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν παρενοχλήσει το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όταν διερχόταν πάνω από την Παναγιά. Συγκεκριμένα, οι πιλότοι του ελικοπτέρου είχαν λάβει τότε δυο φορές σήμα από τους Τούρκους οι οποίοι υποστήριζαν ότι πετούν μέσα σε τουρκικό εναέριο χώρο. Οι πιλότοι δεν απάντησαν στη νέα τουρκική πρόκληση και συνέχισαν κανονικά την πορεία τους ενώ λίγο αργότερα το ελικόπτερο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε προσγειωθεί στη νήσο Παναγιά όπου ο κ. Παυλόπουλος είχε επιθεωρήσει το στρατιωτικό φυλάκιο.