8ος χρόνος, ημέρα 2390η
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Το Ισραήλ ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ισραήλ ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ισραήλ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο κατηγόρησαν για αντιισραηλινή στάση.

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών διότι καμιά άλλη χώρα «δεν είχε το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα για να μεταρρυθμιστεί αυτό το υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ, που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα», επιβεβαίωσε χθες η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον Οργανισμό, η Νίκι Χέιλι.

«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον πρόεδρο Τραμπ, τον υπουργό Εξωτερικών Πενς και την πρεσβευτή Χέιλι για τη θαρραλέα απόφασή τους κατά της υποκρισίας και των ψευδών του αυτοαποκαλούμενου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Εδώ και χρόνια το Συμβούλιο αποδεικνύει ότι είναι ένας προκατειλημμένος οργανισμός κατά του Ισραήλ, εχθρικός, που πρόδωσε την αποστολή του να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημιουργήθηκε το 2006 και έχει ως αποστολή την προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, όμως οι εκθέσεις του συχνά έρχονταν σε αντίθεση με τις αμερικανικές προτεραιότητες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από το 2017, όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, έχει αποσύρει τη χώρα του από την Unesco και τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ έχει διακόψει τη χρηματοδότηση πολλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Αυτή η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι η πρώτη. Πριν από 12 χρόνια η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Ου. Μπους είχε μποϊκοτάρει το Συμβούλιο, προτού ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει την επαναφορά των ΗΠΑ σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ