"Θερμό" Ρωσοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο

"Θερμό" Ρωσοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο

Επεισόδιο με ρίψη προειδοποιητικών βολών από ρωσικό αντιτορπιλικό εναντίον τουρκικού αλιευτικού στο Αιγαίο, 12 μίλια από την Λήμνο, συντηρεί το κλίμα έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.


Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας το πλήρωμα του ρώσικου αντιρτοπιλικού Smetlivy (που είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Kashin) νωρίς το πρωί εντόπισε το τουρκικό αλιευτικό να πλέει σε απόσταση 1000 μέτρων και επεχείρησε να επικοινωνήσει με το τουρκικό πλήρωμα, το όποιο όμως δεν ανταποκρίθηκε ούτε στις κλίσεις μέσω ασυρμάτου, ούτε αντέδρασε στην ρίψη φωτοβολίδων και στην προσπάθεια επικοινωνίας μέσω φωτοσημαντήρων . Το τουρκικό αλιευτικό συνέχισε να πλέει με κατεύθυνση προς το ρωσικό πλοίο και όταν έφτασε στα 600 μέτρα τότε οι ρώσοι έκαναν χρήση προειδοποιητικών πυρών. Στο Υπουργείο Άμυνας στην Μόσχα κλήθηκε ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στον οποίο επιδόθηκε διάβημα από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Ανατόλι Αντόνωφ ενώ σε μια πρώτη αντίδραση της Αγκυρας έγινε αναφορά σε «παρενόχληση τουρκικού σκάφους από το ρωσικό αντιτορπιλικό».
Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν ότι το τουρκικό αλιευτικό ήταν σε «διατεταγμένη υπηρεσία» παρενόχλησης του ρωσικού σκάφους και για τον λόγο αυτό δεν ανταποκρίθηκε στα σήματα του ρωσικού πληρώματος.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας προειδοποίησε την Τουρκία για αρνητικές συνέπειες από απερίσκεπτες ενέργειες εις βάρος των Ρωσικών Ενόπλων
Δυνάμεων. Αυτή την αυστηρή προειδοποίηση μετέφερε στον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο σητν Μόσχα ο ρώσος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας.

Το περιστατικό είναι το τελευταίο από μια σειρά επεισόδια στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία που ξεκίνησαν με την κατάρριψη του ρωσικού SU24 και τον θάνατο του ρώσου πιλότου στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία.
Η Ρωσία σε μια ακόμη κίνηση πίεσης προς την Τουρκία , διεμήνυσε στην Βαγδάτη ότι μπορεί να υπολογίζει στην ρωσική στήριξη στο θέμα που έχει προκύψει με την αποστολή τουρκικής στρατιωτικής δύναμης έξω από την Μοσούλη.