Γενική επίθεση εναντίον του ΔΝΤ αλλά και στοχευμένα «πυρά» εναντίον του Πόουλ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου – χωρίς να τους κατονομάσει – εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας συνέχεια και συνάμα νέα διάσταση στη βαθιά κόντρα της Αθήνας με το Ταμείο.
Ο κ. Τσίπρας διαχώρισε τη στάση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τους «αξιωματούχους» που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι υπάρχει «κοινός τόπος» μεταξύ της διευθύντριας του Ταμείου και της κυβέρνησης στην αντίληψη ότι θα ήταν «ανοησία» να εξωθηθεί η Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός.
Αντίθετα όμως, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στους «αξιωματούχους» του ΔΝΤ που συμμετέχουν στη αξιολόγηση, διερωτώμενος εάν πράγματι όσοι κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συμφωνούν με τη στάση Λαγκάρντ.
«Όλοι ήξεραν ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού ήταν διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα του ότι μέσα στις επόμενες ημέρες δε θα επαναληφθεί η στάση εκπροσώπων του Ταμείου που έχει στόχο να «κινηθεί η διαπραγμάτευση με ανόητο τρόπο».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στις επαφές που είχε με σειρά ευρωπαϊκών ηγετών τις τελευταίες ημέρες η κοινή γραμμή όλων ήταν ότι η αξιολόγηση θα πρέπει ολοκληρωθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες», και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Ο πρωθυπουργός πάντως επιτέθηκε και συνολικά στο ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η Αθήνα θα τηρήσει μεν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του Μνημονίου, όμως δεν πρόκειται να υποχωρήσει «ούτε χιλιοστό» απέναντι σε όσους ενοχλούνται από τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο γεγονός ότι το ΔΝΤ στηρίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά απέρριψε αυτή τη στήριξη, λέγοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί τα σκληρά μέτρα που το Ταμείο ζητά ως προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση και να πάμε στη συζήτηση για το χρέος.
«Είναι σαν να λέμε 'πήδα από τον πέμπτο όροφο και μην ανησυχείς, μετά θα σε φροντίσω εγώ'. Αυτό που ζητούν [ως αντάλλαγμα] για μία γενική υποστήριξη στο θέμα του χρέους είναι μία γενικευμένη επίθεση» σε δικαιώματα και κεκτημένα, που θα «τίναζε στον αέρα τη συμφωνία του Ιουλίου», είπε.
Πηγή: skai.gr