8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Γερμανικό «χαστούκι» από Merkel κατά Τουρκίας για την Αφρίν

Γερμανικό «χαστούκι» από  Merkel κατά Τουρκίας για την Αφρίν

Με τον πιο κατηγορηματικό και έντονο τρόπο καταδικάζει η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας και τα όσα «απαράδεκτα» συμβαίνουν στην Αφρίν, ρίχνοντας παράλληλα βέλη και κατά της Ρωσίας, επειδή παρακολουθεί και δεν κάνει τίποτα.

Η καγκελάριος επέκρινε με δριμύτητα τόσο τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, στη βόρεια Συρία, αλλά και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Μιλώντας σε βουλευτές στη Bundestag, η Μerkel σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα στην Ανατολική Γούτα «με τον εντονότερο τρόπο». Επέρριψε, μάλιστα, ευθύνες στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου αλλά και στη Ρωσία που "απλώς παρακολουθεί" τα γεγονότα να εξελίσσονται.

Αναφερόμενη στις μάχες στην Αφρίν η καγκελάριος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας, παρά τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της. «Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν», τόνισε στην ομιλία της, παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο της πολιτικής της στους βουλευτές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 250.000 άμαχοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ενώ δεκάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 1.500 Κούρδοι μαχητές.

Η Γερμανία, που φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκους, διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με την Άγκυρα τα τελευταία δύο χρόνια. Φοβάται επίσης «εισαγωγή» της τουρκοκουρδικής διένεξης στο έδαφός της.

Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 30 ιδρύματα (κυρίως θρησκευτικά) της τουρκικής κοινότητας βανδαλίστηκαν ή πυρπολήθηκαν και η γερμανική αστυνομία υποψιάζεται ότι υπεύθυνες για τις επιθέσεις αυτές είναι κουρδικές ή ακροδεξιές οργανώσεις.

Φωτογραφία: APImages