8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πόλεμος έχει στοιχίσει 226 δισεκατομμύρια δολάρια στη συριακή οικονομία

Ο πόλεμος που μαίνεται επί έξι χρόνια στη Συρία έχει αφανίσει τις υποδομές της χώρας και έχει κοστίσει στην οικονομία της διαφυγόντα έσοδα της τάξης των 226 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 320.000 ανθρώπους και μετέτρεψε πάνω από τον μισό πληθυσμό της Συρίας σε πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένους αφότου ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011.

Όμως η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι η έκταση της καταστροφής είναι πολύ πιο ευρεία από απλά τον απολογισμό των νεκρών και των υποδομών που έχουν υποστεί καταστροφές.

«Ο πόλεμος στη Συρία μετέτρεψε σε συντρίμμια «τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο Χάφεζ Γάνεμ.

«Ο αριθμός των θυμάτων είναι συντριπτικός, όμως ο πόλεμος καταστρέφει επίσης θεσμούς και συστήματα που οι κοινωνίες έχουν ανάγκη για να λειτουργούν, και η αποκατάστασή τους θα είναι ακόμη πιο μεγάλη πρόκληση από την ανοικοδόμηση των υποδομών, μια πρόκληση που δεν παύει να γίνεται όλο και πιο μεγάλη καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΠΤ, οι σωρευμένες ζημίες από το 2011 «εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 226 δισεκ. δολάρια (σ.σ. περίπου 200 δισεκ. ευρώ), δηλαδή ένα ποσό σχεδόν τετραπλάσιο από το ΑΕΠ της Συρίας το 2010».

Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός σημειώνει επίσης ότι ο πόλεμος έχει καταστρέψει το 27% των κατοικιών και περίπου το μισό των ιατρικών κέντρων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Κατά την ΠΤ, περίπου 538.000 θέσεις εργασίας χάνονταν σε ετήσια βάση μεταξύ του 2010 και 2015. Επιπλέον, πάνω από τους τρεις στους τέσσερις Σύρους που είναι σε θέση να εργαστούν —δηλαδή περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι— δεν δουλεύουν, δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο σχολικό ή πανεπιστημιακό ίδρυμα, ούτε σε κάποιο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης ή επιμόρφωσης.

«Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της απραξίας θα είναι μια συλλογική απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου που θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας στη Συρία».

Οι ζημιές τις οποίες έχει υποστεί ο τομέας της υγείας έχουν επίσης καταστροφικές συνέπειες, σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία τονίζεται πως περισσότεροι άνθρωποι έχουν χαθεί εξαιτίας της κατάρρευσης του συστήματος υγείας, παρά εξαιτίας των εχθροπραξιών.

«Η κατάρρευση των συστημάτων οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς και της εμπιστοσύνης του κόσμου, είχε μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την καταστροφή των υποδομών» καθαυτή, αναφέρει η ΠΤ.

Στην έκθεση διατυπώνεται ακόμη η εκτίμηση ότι εάν ο πόλεμος τερματιζόταν σήμερα, το ΑΕΠ θα επανερχόταν σε τέσσερα χρόνια στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από τη σύρραξη.

Ο αριθμός αυτός στην πράξη συρρικνώνεται κάθε χρόνο που ο πόλεμος συνεχίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ