ΓΔ: 815,10 -1,93 (-0,24 %)

Τζίρος: 78,64 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1949η
Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 815,10 -1,93 (-0,24 %)

Τζίρος: 78,64 εκατ. €   RT

Μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Αφρική εγκαινιάζει η Κίνα

Μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Αφρική εγκαινιάζει η Κίνα

Η δημιουργία βάσης υποστήριξης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στο Τζιμπουτί είναι μια απόφαση που ελήφθη από τις δύο χώρες ύστερα από φιλικές διαπραγματεύσεις και θα συμβάλει στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της Κίνας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Geng Suang σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Geng δήλωσε ότι σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα ανέπτυξε σκάφη στον Κόλπο του Άντεν και στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας σε αποστολές συνοδείας από το 2008. Κατά τη διαδικασία των αποστολών αυτών, οι κινεζικές δυνάμεις αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να αναπληρώσουν τα εφόδιά τους σε τρόφιμα και καύσιμα και το Τζιμπουτί προσέφερε στήριξη σε επίπεδο επιμελητείας σε πολλαπλές περιπτώσεις.

Ο Geng δηλωσε ότι η βάση υποστήριξης θα εξυπηρετεί καλύτερα τα κινεζικά στρατεύματα όταν συνοδεύουν πλοία στον κόλπο του Άντεν και στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και όταν εκτελούν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διάσωσης και άλλες διεθνείς υποχρεώσεις.

Επιπλέον, η βάση θα συμβάλλει στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Τζιμπουτί και θα βοηθήσει τη συνεισφορά της Κίνας στην ειρήνη και τη σταθερότητα τόσο στην Αφρική όσο και παγκοσμίως.

Πλοία που μεταφέρουν κινέζικο στρατιωτικό προσωπικό αναχώρησαν χθες από το Τζαντζιάνγκ της επαρχίας Γουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα, με κατεύθυνση τη βάση υποστήριξης στο Τζιμπουτί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ