8ος χρόνος, ημέρα 2477η
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Μαζεύουν υπογραφές για να κλείσει το hotspot στο Βαθύ της Σάμου

Μαζεύουν υπογραφές για να κλείσει το hotspot στο Βαθύ της Σάμου

Υπογραφές για να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ της Σάμου συγκεντρώνονται με πρωτοβουλία του δημάρχου του νησιού, Μιχάλης Αγγελόπουλου καθώς η κατάσταση περιγράφεται ως ασφυκτική, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα του νησιού.

Συγκεκριμένα, εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα χαρακτηρίζει ο κ. Αγγελόπουλος την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ σημειώνοντας πως ήδη από το τέλος του μήνα οι φιλοξενούμενοι στο hotspot του νησιού αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες άσυλο, ενώ σχετικά με την αποσυμφόρηση που απαιτείται στα νησιά του του Ανατολικού Αιγαίου hotspot το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης αποτελούν οι μεταφορές στην ενδοχώρα.

Σημειώνεται, ότι το ζήτημα θα απασχολήσει τη συνάντηση που θα έχει σήμερα Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, στη σκιά και των επικριτικών δημοσιευμάτων για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Αναλυτικά το ψήφισμα που καλούνται να υπογράψουν οι κάτοικοι της Σάμου:

Σαμιώτισσες και Σαμιώτες,

Τρία χρόνια μετά, η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ εξακολουθεί και είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία από αυτές, από τον κ. Βίτσα, πριν από ελάχιστους μήνες, αναφερόταν σε λύση σε αυτό το διαρκές αιτούμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι “φιλοξενούμενοι'' στο ΚΥΤ πόλεως Σάμου έχουν, εν τω μεταξύ αυξηθεί αντί να μειωθούν!

Τρία χρόνια μετά, τα προβλήματα με τη στελέχωση των υπηρεσιών εξέτασης και παροχής ή όχι ασύλου και οι αναπόφευκτες, τεράστιες καθυστερήσεις που επιφέρει, παραμένουν.

Τρία χρόνια μετά, ενώ οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική αρμοδιότητα στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και υπό τη βαριά σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης για τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποιες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ στο όλο θέμα, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και το ποτήρι έχει ξεχειλίσει.

Η δε πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας που είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας και της ασφάλειας.

Ως Δήμος Σάμου, είναι θεμελιώδης υποχρέωσή μας να προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των πολιτών του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για το σκοπό αυτό, για μία ακόμη φορά ζητούμε από το νέο Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να ενεργήσουν άμεσα έτσι ώστε:

Να αποσυμφορηθεί άμεσα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Βαθέος, σύμφωνα και με την πολύ πρόσφατη, γραπτή και επίσημη δέσμευση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αφορούσε όχι μόνο τη Σάμο, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου στα οποία δημιουργήθηκαν ''hot-spots'' με αποκλειστική πρωτοβουλία, ευθύνη και αρμοδιότητα της Κυβέρνησης.

Να κλείσει η υπάρχουσα δομή και να παραχωρηθεί ως χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οποιαδήποτε δομή θα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως Κέντρο Καταγραφής (registration) - με μέγιστο χρόνο παραμονής για τους πρόσφυγες/μετανάστες τις 7 ημέρες- και οπωσδήποτε, να βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού.

Στην προσπάθειά μας αυτή, ζητούμε την αρωγή και την ενεργό συμμετοχή και των πολιτών της Σάμου.

Σαμιώτισσες και Σαμιώτες, σας καλούμε όλες και όλους να υπογράψετε το παρόν ψήφισμα.

Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να καταφέρουμε να δοθεί, επιτέλους, ουσιαστική και πραγματική λύση σ' ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη, αλλά με τρόπο άδικο, έχουμε υποστεί και εξακολουθούμε να υποφέρουμε από όλες τις συνέπειές του.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δήμαρχος Σάμου: Το νησί δεν μπορεί να αντέξει άλλα βάρη με τους μετανάστες

Η Σάμος δεν μπορεί να αντέξει άλλο το βάρος με τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Όπως είπε «η κατάσταση δεν θυμίζει Μόρια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα μείζον πρόβλημα που ταλανίζει το νησί που δοκιμάζεται όταν περιμένει την αποσυμφόρηση.

«Έχουμε γραπτή δέσμευση ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα φύγουν όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» πρόσθεσε ο κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος υπογράφει το ψήφισμα που καλούνται να υπογράψουν οι κάτοικοι του νησιού προκειμένου το ΚΥΤ στο Βαθύ να αποσυμφορηθεί και στη συνέχεια να κλείσει.

Αυτό που ζητάει η Σάμος, είπε ο κ. Αγγελόπουλος, είναι «να υπάρχει ένα κέντρο καταγραφής όπως συμβαίνει και αλλού και αυτό να έχει τη διάρκεια υποστήριξης ανθρώπων για ένα περιορισμένο διάστημα 7-10 ημερών».

Όπως κατήγγειλε ορισμένοι μετανάστες «μπορεί να κάτσουν μέχρι και ένα χρόνο στη Σάμο».

Ο δήμαρχος Σάμου επισήμανε επίσης, ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν αρμοδιότητα για τα κέντρα υποδοχής πέραν της παροχής νερού και αποκομιδής απορριμμάτων αναφέροντας, για παράδειγμα, ότι «για να βάλουμε δύο τηλεοράσεις χρειαστήκαμε ένα μήνα».

Φωτογραφία intime news