ΓΔ: 814,87 -2,37 (-0,29 %)

Τζίρος: 6,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1951η
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 814,87 -2,37 (-0,29 %)

Τζίρος: 6,12 εκατ. €   RT

ΗΠΑ: Ακυρώθηκε η ομιλία ακροδεξιού ομιλητή μετά από βίαιες διαδηλώσεις (vid)

ΗΠΑ: Ακυρώθηκε η ομιλία ακροδεξιού ομιλητή μετά από βίαιες διαδηλώσεις (vid)

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, αναγκάστηκε τελικά να ακυρώσει την ομιλία του υπεύθυνου της ακροδεξιάς ιστοσελίδας ειδήσεων Breitbart News Milo Yiannopoulos, μετά τις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν και τον αποκλεισμό των χωρών του πανεπιστημίου.

Η εξέλιξη αυτή, γνωστοποιήθηκε μέσω ανάρτησης στο Twitter, καθώς οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, άναψαν φωτιές και πέταξαν κροτίδες. Εκατοντάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους φοιτητές έσπασαν τζάμια στον χώρο του πανεπιστημίου, φωνάζοντας «Κάντε τους να σιωπήσουν», ενώ έριξαν και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Ο επικεφαλής στρατηγικής του προέδρου Donald Trump, Steve Bannon, ήταν προηγούμενα υπεύθυνος της αναφερόμενης σελίδας, ενώ αρκετοί από τους διαδηλωτές εκδήλωσαν την αντίθεσή τους, στην προεδρία Trump, σύμφωνα με το CNN.

Ένθερμος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου, τον οποίο αποκαλούσε «μπαμπά» (daddy) στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Yiannopoulos είναι μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της αμερικανικής εναλλακτικής δεξιάς.

Ο ελληνικής καταγωγής Yiannopoulos που ειδικεύεται στις νέες τεχνολογίες και είναι γνωστός στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για τον προκλητικό του τόνο, είδε τον λογαριασμό του στο Twitter να μπλοκάρεται τον Ιούλιο όταν είχε επιτεθεί στη μαύρη Αμερικανίδα ηθοποιό Lesli Jone.

Ο ίδιος ο επέκρινε σε ανακοίνωσή του «την αριστερά», λέγοντας ότι «τρομοκρατείται από την ελευθερία του λόγου και κάνει κυριολεκτικά οτιδήποτε για να την εμποδίσει».

Επίσης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, κατήγγειλε ότι η αστυνομία αναγκάστηκε να τον απομακρύνει από το πανεπιστήμιο Berkeley, αφού διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και άλλα αντικείμενα στο κτίριο όπου βρισκόταν.

«Προφανώς είναι ένα φιλελεύθερο πανεπιστήμιο, οπότε μισούν οποιονδήποτε ελευθέριο ή συντηρητικό που τολμά να εκφράσει μια άποψη. Δεν με συμπαθούν ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο στο Fox News.

Ανάλογες διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει τον προηγούμενο μήνα στο πανεπιστήμιο Davis είχαν εμποδίσει τη διοργάνωση ενός συνεδρίου στο οποίο επίσης θα μιλούσε ο ίδιος. Και στις δύο περιπτώσεις τον είχαν προσκαλέσει ομάδες συντηρητικών φοιτητών.

Οι πρυτανικές αρχές και των δύο πανεπιστημίων τόνισαν ότι δεν ήταν αυτές που απέστειλαν την πρόσκληση στον Yiannopoulos αλλά και ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του. Παρόλα αυτά πρόσθεσαν ότι δεν μπορούσαν να εμποδίσουν την ομιλία του, καθώς πρέπει να διασφαλίζουν την ελευθερία του λόγου.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές του Berkeley είχαν υπογράψει δύο επιστολές προς την πρυτανεία του πανεπιστημίου με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί το συνέδριο.

Εν το μεταξύ με tweet του ο Donald Trump πήρε θέση για το συμβάν αναφέροντας: «Αν το Berkeley δεν επιτρέψει την ελευθερία λόγου, αλλά τις πρακτικές βίας σε αθώους ανθρώπους με διαφορετική άποψη - όχι ομοσπονδιακά κονδύλια;».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr