7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Η υπουργός Πολιτισμού λείπει σε ταξίδια και θα λείπει από τη Βουλή

Η Επίκαιρη ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτή ΔΗΣΥ υπεύθυνης Πολιτισμού, για τον κίνδυνο ματαίωσης του έργου επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης αναβάλλεται αορίστως με ευθύνη της υπουργού Πολιτισμού, η οποία μόλις σήμερα δήλωσε ότι θα απουσιάζει στο εξωτερικό!

Ειδικότερα από το γραφείο της υπουργού, τρεις μόλις ημέρες προ της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή - που έχει προσδιοριστεί για την προσεχή Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, ενημερώθηκε η βουλευτής, ότι η κα Κονιόρδου θα απουσιάζει στο εξωτερικό και επιστρέφει το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ όλη την επόμενη εβδομάδα θα απουσιάσει και πάλι σε ταξίδι στην Αμερική.

«Ζητήθηκε από το γραφείο της η κατανόηση της βουλευτού και ο προσδιορισμός εκ νέου της Επίκαιρης Ερώτησης -που στο μεταξύ θα έχει σιτέψει - για το τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας, δηλαδή περί τα μέσα Μαρτίου και βλέπουμε. Η κυρία Υπουργός απουσιάζει γενικώς. Το έργο των καθυστερήσεων παίζεται για τρίτη συνεχόμενη φορά!» σχολιάζει η βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του τομέα πολιτισμού της ΔΙΣΥ. «Βέβαια, θα πει κανείς τόσο καιρό βλέπουμε την Εθνική Πινακοθήκη περιτριγυρισμένη από γερανούς και σκαλωσιές τώρα μας έπιασε η βιασύνη; H απάντηση είναι ότι τώρα θα έπρεπε - μετά από παρατάσεις – να παραδίδεται ένα έργο που όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε, αλλά τα βρόντηξε και ο εργολάβος, με αποτέλεσμα είτε να μείνει ένα εργοτάξιο κουφάρι να το θαυμάζουν οι επισκέπτες του Χίλτον για καλημέρα μαζί με τον “Δρομέα”, όλοι οι τουρίστες και φυσικά όλοι οι Αθηναίοι που συνήθισαν να κοιτάζουν χωρίς να βλέπουν, είτε να συνεχίσει με καθυστερήσεις και φυσικά τεράστιες αποζημιώσεις στην εργολήπτρια εταιρία που έχει αράξει εκεί τους γερανούς της να λιάζονται αφού δεν έχουν αντικείμενο εργασιών. 

Αλλά αφού η αρμόδια υπουργός θεωρεί τα ταξίδια στο εξωτερικό ότι αποτελούν εξαιρετικούς λόγους κωλύματός της, εμείς τί να πούμε.....» καταλήγει.

Η Επίκαιρη Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου είχε κατατεθεί την 23 Φεβρουαρίου 2017 μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την Εθνική Πινακοθήκη και το αίτημα της εργολήπτριας εταιρείας (ΑΚΤΩΡ) προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων Μνημείων), για διάλυση της εργολαβίας. Στις 29 Ιανουαρίου 2017 είχε λήξει ακόμη μία παράταση έργου χωρίς να έχει ξεκινήσει η ροή χρηματοδότησής του, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το σύνολο των εργασιών. Επίσης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ζητεί δικαιολογημένα εγγυήσεις για τη λειτουργία της ανακαινισμένης Πινακοθήκης, καθώς δεν έχει προχωρήσει ούτε καν η οριστική μουσειολογική μελέτη.

Σύμφωνα με την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η κα Κεφαλίδου στη Βουλή, «χιλιάδες Αθηναίοι και οι επισκέπτες της Αθήνας βλέπουμε καθημερινά το εμβληματικό αυτό έργο πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη, να ρημάζει και να μετατρέπεται σε τσιμεντένιο κουφάρι, το εργοτάξιο "φάντασμα" της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στα δημοσιεύματα η εργολήπτρια εταιρεία υπέβαλε, το Φεβρουάριο 2017, αίτημα διάλυσης της εργολαβίας προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων Μνημείων), λόγω έλλειψης αντικειμένου και ολιγωρίας του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» αναφέρεται.

«Επιπρόσθετα», συνεχίζει, «τεράστια προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και με τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 (με 34 εκατ. Ευρώ, από τα οποία τα 15 εκατ. Ευρώ δεν απορροφήθηκαν λόγω καθυστερήσεων), ενώ μέρος του υπάγεται στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα στήριζε οικονομικά την κατασκευή του Κτηρίου Γ΄ ζητά επιπλέον εγγυήσεις για την πορεία του έργου ως καλός γνώστης της ελληνικής διοικητικής κωλυσιεργίας.

Το έργο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, είχε προβλεφθεί να παραδοθεί στα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017, όμως αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για το χρόνο παράδοσής του.

Τέλος, σημειώνεται ότι το εργοτάξιο παραδόθηκε απαλλαγμένο από κάθε είδους προβλήματα στη νέα ηγεσία του Υπουργείου μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015».

Η κα Κεφαλίδου ερωτά την υπουργό «ποιά είναι η πορεία εξέλιξης του έργου επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης και ποια η τύχη της χρηματοδότησής του (Ευρωπαϊκοί, Εθνικοί πόροι καθώς και πόροι από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος);»

Απάντηση με την εθνική μας εορτή- αν δεν τύχει πάλι κανένα ταξίδι στην κα Κονιόρδου.

Αντιγόνη Καρατάσου