8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Η Τσεχία ζητά την άρση της ασυλίας του Andrej Babis

Η Τσεχία ζητά την άρση της ασυλίας του Andrej Babis

Η αστυνομία της Τσεχίας ζήτησε από το κοινοβούλιο της χώρας να άρει την ασυλία του Andrej Babis, το κόμμα του οποίου νίκησε στις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον του σε μια υπόθεση διαφθοράς με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο CTK.

O Babis, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο και έχει χαρακτηρίσει πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απέκρυψε το γεγονός ότι είναι ιδιοκτήτης της φάρμας Stork's Nest και ενός συνεδριακού κέντρου πριν από δέκα χρόνια προκειμένου αυτά να λάβουν χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Milos Zeman έχει αναθέσει στον Babis τον σχηματισμό κυβέρνησης, όμως η συγκρότηση συνασπισμού δυσκολεύει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, καθώς και τα οκτώ κόμματα που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην κάτω βουλή έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να συνεργαστούν μαζί του, αν υπάρξει αστυνομική έρευνα.

Στόχος του Babis είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία μπορεί να διοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το κόμμα του ANO κέρδισε 78 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου και ο μόνος του σύμμαχος προς το παρόν είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα που διαθέτει 15 έδρες.

Αν δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Babis θα έχει δύο ακόμη ευκαιρίες να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που ίσως πάρει μήνες, και στο μεσοδιάστημα η ομάδα του θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Η κάτω βουλή ψήφισε ήδη από τον Σεπτέμβριο υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον του, όμως με την επανεκλογή του ο Babis κέρδισε και πάλι ασυλία. Τα περισσότερα κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν ξανά υπέρ της άρσης της ασυλίας του, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει πλειοψηφία για κάτι τέτοιο.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ANO Jaroslav Faltynek που επίσης αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ