8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Γερμανικός Τύπος: Ηπιότεροι τόνοι της Ε.Ε. για Ρωσία λόγω Ελλάδας

Γερμανικός Τύπος: Ηπιότεροι τόνοι της Ε.Ε. για Ρωσία λόγω Ελλάδας

Για αντιρρήσεις της Ελλάδας που οδήγησε σε «χλιαρή» δήλωση στήριξης της ΕΕ προς τη στη Μ. Βρετανία για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Sergei Skripal και της κόρης του, κάνουν λόγο οι γερμανικές εφημερίδες.

Ο γερμανικός Τύπος καταγράφει τη δήλωση στήριξης στη Μ. Βρετανία με την κοινή ανακοίνωση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για την υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Sergei Skripal και της κόρης του στο Salisbury.

Οι Γερμανοί αρθρογράφοι σημειώνουν ωστόσο ότι η ΕΕ δεν διατυπώνει σαφείς κατηγορίες κατά της Μόσχας και κάνουν λόγο για «αντιρρήσεις της Ελλάδας», οι οποίες φέρονται να οδήγησαν στη χρήση ηπιότερης γλώσσας στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση.

«Η ΕΕ δεν προβαίνει σε ξεκάθαρη επίρριψη ευθυνών», γράφει για το θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης στην ηλεκτρονική της έκδοση, «σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες αναφέρεται μόνο ότι η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την εκτίμηση της Μ. Βρετανίας ότι η Ρωσία είναι κατά πάσα πιθανότητα υπεύθυνη για την επίθεση. Μια αιτία για τη συγκριτικά συγκρατημένη διατύπωση στο κείμενο θεωρείται ότι ήταν αντιρρήσεις της Ελλάδας». Η FAZ υπενθυμίζει ότι «η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο γάλλος πρόεδρος Emannuel Macron είχαν υπογράψει μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump την περασμένη Πέμπτη μια σαφώς πιο προχωρημένη ανακοίνωση».

«Η ΕΕ διστάζει να επιρρίψει κατηγορίες εναντίον της Μόσχας», σημειώνει για το ίδιο θέμα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Suddeutsche Zeitung, συμπληρώνοντας ότι προπάντων «η Αθήνα ζητεί σαφείς αποδείξεις (σ.σ. για τη ρωσική υπαιτιότητα)». Η εφημερίδα του Μονάχου παραθέτει επίσης δήλωση της αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, η οποία επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι σε πρώτη φάση «η διαλεύκανση» της υπόθεσης. Η SZ σχολιάζει ότι «στο δυτικό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σαλισμπέρι εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές». Ο γερμανός αρθρογράφος αναφέρει ότι κατόπιν ενεργειών της Ελλάδας «η ανακοίνωση της ΕΕ μετριάστηκε. Αρχικά επρόκειτο να ασκηθεί κριτική στη ρωσική άρνηση ''να ανταποκριθεί σε νόμιμα αιτήματα της βρετανικής κυβέρνησης''».

Η Welt γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «η ανακοίνωση περί ρωσικής ευθύνης προφανώς μετριάστηκε έπειτα από πιέσεις της Αθήνας». Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι τελικά η Ελλάδα αναγνώρισε πιθανή ευθύνη της Ρωσίας» και σχολιάζει ότι «η υπό αριστερή ηγεσία κυβέρνηση στην Αθήνα έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ μιας χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας για το θέμα της διένεξης στην Ουκρανία».

Εξάλλου σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διαφοροποιείται, καθώς και το 2017 είχε αρνηθεί να καταδικαστεί η Κίνα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.