Γ. Αμανατίδης: Κοινή ευθύνη η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς

Γ. Αμανατίδης: Κοινή ευθύνη η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς

Την ανάγκη ύπαρξης κανόνων για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, καθώς αποτελούν τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σε εκδήλωση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, με θέμα: «Η Καταστροφή της Πολιτισμικής Κληρονομιάς» που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

«Είναι αυτονόητο ότι η διατήρησή της είναι απαραίτητη για την ανοικοδόμηση καθημαγμένων κοινοτήτων, την αποκατάσταση της ταυτότητάς τους και τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον τους» επεσήμανε ο κ. Αμανατίδης και υπογράμμισε τη σημασία κατανόησης της κοινής ευθύνης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιόδους ειρήνης και πολέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δύναται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση του σεβασμού των πολιτιστικών δικαιωμάτων, «ως αναπόσπαστο μέρος των άοκνων προσπαθειών του για την προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, σύμφωνα με τις ιδρυτικές του Αρχές».

Ο κ. Αμανατίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αρχή της ελεύθερης πρόσβασης και απόλαυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνοντας πως αποτελεί ουσιώδη πτυχή των πολιτιστικών δικαιωμάτων και, ως τέτοια, έχει στέρεα βάση στο διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε, δε, ότι συνδέεται στενά με την πολιτιστική ταυτότητα των ατόμων και των κοινοτήτων, αλλά και με την απόλαυση και άσκηση σειράς άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να οδηγήσει μόνο σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων έχει, δικαίως, τονίσει ότι τα συμβαλλόμενα κράτη υποχρεούνται να σέβονται και να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά σε όλες τις μορφές της, σε περιόδους πολέμου και ειρήνης και κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου, σε συνεργασία με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Βραζιλίας, της Αιθιοπίας, του Ιράκ, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας της Σερβίας, της Ελβετίας στον ΟΗΕ, καθώς και με την Ακαδημία Γενεύης, έλαβε μέρος στο πλαίσιο της 31ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Γενεύη.

Σε λίγη ώρα ο κ. Αμανατίδης θα παρουσιάσει τις θέσεις του στο Τμήμα Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς και στη Διάσκεψη Αφοπλισμού, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Ελβετίας, Ιερεμία και τον επίσκοπο Λαμψάκου, Μακάριο, καθώς επίσης με μέλη των Ελληνικών Συλλόγων Γενεύης και Λωζάννης και με εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Σχολείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ