7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Επίδειξη δύναμης από τα Τίρανα με κατεδαφίσεις ελληνικών ακινήτων στη Χειμάρα

Επίδειξη δύναμης από τα Τίρανα με κατεδαφίσεις ελληνικών ακινήτων στη Χειμάρα

Με ισχυρή αστυνομική δύναμη 3.000 ανδρών, όπως αναφέρει το έγκυρο αλβανικό κανάλι News 24, η κυβέρνηση των Τιράνων κάνει επίδειξη δύναμης στην περιοχή της Χειμάρας, όπου από τα ξημερώματα εμφανίστηκαν τα βαριά μηχανήματα για την κατεδάφιση των κτιρίων που ανήκουν σε έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις τους.

Πηγές καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν την εμφάνισή τους από τις 6 το πρωί, έχουν αποκλείσει το κέντρο της πόλης και έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Τιράνων, που είχαν πρόσφατα δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρούσαν στις κατεδαφίσεις, τα ακίνητα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στην προσωρινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, μετά από κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατοίκων, με την οποία σταματούν οι κατεδαφίσεις έως την εκδίκαση της προσφυγής.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκαν τόσο η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα όσο και το υπουργείο Εξωτερικών. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως δήλωσε, η Αθήνα παρακολουθεί στενά και με προσοχή τα όσα συμβαίνουν και αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν, πάντως, ότι πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια του πρωθυπουργού της χώρας, Edi Rama, να αποσπάσει την προσοχή από το τεράστιο σκάνδαλο που αφορά τη διακίνησης ναρκωτικών, όπου εμπλέκεται το όνομα του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας και δεξί του χέρι, Saimir Tahiri.

Σημειώνεται ότι το ίδιο σενάριο είχε εκτυλιχτεί και κατά την κατεδάφιση του ναού του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες, πριν από δυο χρόνια. 

Οι κάτοικοι της πόλης κατέβηκαν στους δρόμους κρατώντας ελληνικές κι αμερικανικές σημαίες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι έλληνες, αμερικανοί, αλλά και ευρωπαίοι υπήκοοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ταχυδρομου», ο πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλε ήδη κατευθύνεται προς τη Χειμάρα, για να δει από κοντά την κατάσταση και να συμπαρασταθεί στους κατοίκους της.

Παρέμβαση της ΝΔ

«Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας, που κατοικούν στη Χειμάρα», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, καλούμε την (ελληνική) κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρας.

Εννοείται ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν από την εκκίνηση των ελληνοαλβανικών συνομιλιών “πακέτο”, οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών».