ΓΔ: 890,16 -15,91 (-1,76 %)

Τζίρος: 28,98 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 890,16 -15,91 (-1,76 %)

Τζίρος: 28,98 εκατ. €   RT

Δικαστήριο της Μ. Βρετανίας δικαίωσε τους 96 νεκρούς του Χίλσμπορο

Δικαστήριο της Μ. Βρετανίας δικαίωσε τους 96 νεκρούς του Χίλσμπορο

Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας αποφάνθηκε ότι κατά τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989, οι 96 οπαδοί έχασαν τη ζωή τους λόγω λαθών της αστυνομίας, όπως μετέδωσε με το Bloomberg.

Οι ετυμηγορία του δικαστηρίου ολοκλήρωσε έρευνα που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια, σχετικά με τη μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία της Αγγλίας.

Οι αρχική ετυμηγορία, που αναφέρονταν σε ατύχημα και επέρριπτε ευθύνες στους οπαδούς, ανατράπηκε το 2012 και διατάχθηκε νέα έρευνα για την υπόθεση, έπειτα από χρόνια αγώνων των οικογενειών των θυμάτων και των οπαδών της Λίβερπουλ.

Το δικαστήριο, εξετάζοντας 14 ερωτήματα του ιατροδικαστή, συμπέρανε ότι οι οπαδοί δεν έφεραν ευθύνη για την τραγωδία.

Παράλληλα, διαπίστωσε ότι λάθη στο σχεδιασμό της αστυνομίας «προκάλεσαν ή συνέβαλαν» στην κατάσταση που οδήγησε στα τραγικό περιστατικό στην εξέδρα του σταδίου, τον Απρίλη του 1989, κατά τον ημιτελικό αγώνα του κυπέλλου Αγγλίας, μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ στο γήπεδο του Σέφιλντ, κατά τα οποία 96 οπαδοί της πρώτης έχασαν τη ζωή τους.

Η αστυνομία σημειώνουμε ότι είχε κατηγορηθεί για δύο ολέθρια λάθη. Αρχικά, βλέποντας ότι οι οπαδοί δεν θα προλάβαιναν να μπουν εγκαίρως στην εξέδρα, έδωσε εντολή να ανοίξουν οι πύλες της με αποτέλεσμα εισέλθουν πολλοί περισσότεροι από τους 2.500 που είχε χωρητικότητα, κάτι που οδήγησε στο να συνθλιβούν πολλοί από το συνωστισμό που επικράτησε.

Στη συνέχεια, αρκετοί που αντιλήφθηκαν την κατάσταση πήδηξαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να διαφύγουν τον κίνδυνο, όπου συνέβη το δεύτερο λάθος που καταλογίζεται στην αστυνομία, καθώς η είσοδός τους θεωρήθηκε ότι είχε σκοπό την τέλεση επεισοδίων, με τις αστυνομικές αρχές να τους ωθούν βίαια πίσω στην εξέδρα της τραγωδίας.

Εκείνο το απόγευμα έχασαν τη ζωή τους 94 άνθρωποι, την επόμενη μέρα υπέκυψε στα τραύματά του ένα παιδί 14 ετών και το 1993, 4 χρονιά μετά, άφησε την τελευταία του πνοή ένας ακόμα οπαδός που βρισκόταν έκτοτε σε κώμα, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό των θυμάτων στους 96.

  

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ, όλο αυτό το διάστημα, είχαν κινήσει αγώνα υπό το όνομα “Justice for the 96” (Δικαίωση για τους 96), προκειμένου να αποκαλυφθούν οι ευθύνες των αρχών και να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών, απέναντι στις κατηγορίες από το επίσημο κράτος ότι οι ίδιοι οι νεκροί υπήρξαν οι βασικοί υπεύθυνοι του τραγικού περιστατικού.