"ΔιαΝΕΟσις" το νέο think tank από τον Δ. Δασκαλόπουλο

Στην δημιουργία think tank στην Ελλάδα προχωρά με προσωπική πρωτοβουλία ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Η παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που θα είναι και η εναρκτήρια εκδήλωση,  θα γίνει την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη από τον ίδιο.

Ουσιαστικά πρόκειται για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού με την επωνυμία «διαΝΕΟσις», του οποίου πρόεδρος θα είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και στην επιστημονική του ομάδα θα συμμετέχουν πολλοί επιφανείς επιστήμονες.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο ανέλαβε την πρωτοβουλία αναφέρει στην σχετική πρόσκληση η οποία αποστέλλεται αυτές τις ώρες:

 «Η κρίση για την Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί μια νέα κανονικότητα. Η χώρα εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα, το χρέος μας παραμένει υψηλό, η παραγωγική οικονομία δεν έχει αναταχθεί, βασικές μεταρρυθμίσεις λιμνάζουν.

Για πολλούς το πρόβλημα εστιάζεται όχι στην τόλμη, αλλά στη γνώση που απαιτούσαν οι περιστάσεις. Δεν υπήρξε η κουλτούρα, ο ποιοτικός διάλογος και η τεχνογνωσία της ανάπτυξης και διαμόρφωσης πολιτικών και τεκμηριωμένων προγραμμάτων που να ξεφεύγουν από το πλαίσιο μιας προσχηματικής γενικότητας.

Η αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου με τεκμηριωμένα στοιχεία και η ανάπτυξη εφαρμόσιμων προτάσεων χωρίς δογματισμούς, προκαταλήψεις και κομματικές αγκυλώσεις αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για ανάπτυξη με περισσότερες ευκαιρίες  - ιδιαίτερα για τους νέους».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πρώτη έρευνα του οργανισμού με τίτλο

«Τι πιστεύουν οι Έλληνες». Πρόκειται ουσιαστικά για μια έρευνα που αποτυπώνει αξίες, αντιλήψεις και ιδέες και θα αποτελέσει με βάση τα αποτελέσματα της «πυξίδα» των ενεργειών της διαΝΕΟσις. Διερευνά θέματα που αφορούν την οικονομία, τη μετανάστευση, τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα, την παιδεία, τον πολιτισμό και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη.

Α.Σχ.