7ος χρόνος, ημέρα 2148η
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Erdogan: Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι "θα το λύσει" το ζήτημα της έκδοσης των 8

" > Erdogan: Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι
Photo by Binnur Ege Gurun/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στον ίδιο ότι «θα το λύσει» το ζήτημα με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, προβάλλουν σήμερα σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους τουρκικές εφημερίδες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από περιοδεία σε χώρες της Αφρικής, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα ακόμη δεν μας δίνει αυτά τα καθάρματα που διέφυγαν εκεί. Εγώ το αμέσως επόμενο απόγευμα τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν 'σε 15 – 20 ημέρες θα το λύσουμε'. Αυτοί διέπραξαν τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία θα πρέπει να δικασθούν εδώ. Γίνεται να διαφύγουν και να δικασθούν εκεί; Η καθυστέρηση των εργασιών της έκδοσης και βέβαια είναι αιτία να κλονισθεί η εμπιστοσύνη».

Τις σχετικές δηλώσεις φιλοξενούν γνωστά έντυπα της γειτονικής χώρας, όπως οι Hurriyet, Sabah, Haberturk  κ.ά.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά του κλίματος που διαμορφώνει η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο σχετικά με την υπόθεση των 8 αξιωματικών.

«Η γείτονα έγινε ασπίδα για τους 8 προδότες πραξικοπηματίες» τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Sabah, κάνοντας λόγο για «Ιστορική προδοσία από την Ελλάδα». Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για συνάντηση που είχε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Τουρκικού ΥΠΕΞ Ουμίτ Γιαλτσίν με τον Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού ΥΠΕΞ, Δημήτριο Παρασκευόπουλο, πριν την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία διήρκεσε 6,5 ώρες, κατά την οποία η τουρκική πλευρά απηύθυνε προειδοποίηση ότι η μη έκδοση των 8 θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις. 

«Η χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο της Haberturk.

Με τον τίτλο «Αισχρή απόφαση από τη γείτονα» η Aksam γράφει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα στηρίζει εδώ και έτη το DHKP – C και το ΡΚΚ, σχολιάζοντας επίσης ότι η Τουρκία πέρασε στη δράση μετά τη σκανδαλώδη απόφαση της Ελλάδας και θα ενεργοποιηθεί η Interpol, που θα τους παρακολουθεί σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Α. Τσίπρας: Αυτονόητα δεσμευτικές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Την απόφαση του Αρείου Πάγου σχολιάζει με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας παράλληλα μια απάντηση σε όσα έχουν δηλώσει από χθες σε υψηλούς τόνους Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan.

"Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.

Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην  χώρα μας" αναφέρει ο Α. Τσίπρας και καταλήγει:

"Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.

Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές".

Πολιτική και όχι νομική απόφαση

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του κρατικού TRT Haber στην Αττάλεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, κ. Cavusoglu είπε:

«8 προδότες, πραξικοπηματίες, απείλησαν τη ζωή του προέδρου (Erdogan). Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολλά από πραξικόπημα. Δεν νομίζω ότι είναι μια νομική απόφαση. Αν κοιτάξουμε σε οποιοδήποτε σύνταγμα, σε οποιοδήποτε Δίκαιο θα δούμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η προστασία τρομοκρατών. Πρέπει να κριθούν δίκαια, πρέπει να εκδοθούν ώστε να δικαστούν.

Είχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, στην πραγματικότητα παραδώσαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην Ελλάδα για την τεκμηρίωση της υπόθεσης. Για το λόγο αυτό, η απόφαση αυτή δεν είναι μια νομική απόφαση. Η απόφαση αυτή είναι μια πολιτική απόφαση. Και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποστηρίζει τρομοκράτες».

Διαβάστε ακόμα:

- Γερμανικός Τύπος για τους «οκτώ»: Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση

- ΕΕ: Είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα διατηρηθεί ως έχει