Αποκάλυψη τώρα για τη Folli Follie

Αποκάλυψη τώρα για τη Folli Follie

Του Γιώργου Δασκαλοπούλου

Για την άλλοτε εισηγμένη – κόσμημα με τη διεθνή ακτινοβολία, ίσως το πιο οδυνηρό μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ωρών να είναι ότι σχεδόν όλα όσα της καταλογίσθηκαν σχετικά με την παραποίηση οικονομικών στοιχείων και τις αδιαφανείς διαδικασίες εσωτερικής λειτουργίας και ελέγχου, βγαίνουν αληθινά. Όπως φαίνεται, τα παραδέχεται και η ίδια, μετά την δημοσιοποίηση χτες των αναθεωρημένων αποτελεσμάτων του 2017 τα οποία εν πολλοίς εμφανίζουν μια εταιρεία σχεδόν 60% μικρότερη απ'' αυτό που πραγματικά «ήταν». Την εικόνα κάνει ακόμη πιο «μαύρη» το πόρισμα του ελέγχου της PwC που πέραν των δεκάδων διαχειριστικών παρατυπιών τις οποίες διαπιστώνει, καταγράφει «αρνητική γνώμη» για τα αποτελέσματα ενώ εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον η Folli Follie έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.

Παρ'' όλα αυτά, επιχειρώντας έναν (εν πολλοίς αναγκαίο) ελιγμό τη διοίκηση παρουσίασε χθες ένα αναθεωρημένο πλάνο εξυγίανσης, καλώντας πρακτικά τους πιστωτές ομολογιούχους της να συναινέσουν προκειμένου να υποβάλει ένα νέο σχέδιο διάσωσης τον Σεπτέμβριο. Οι εξελίξεις «ανοίγουν» μια κούρσα αντοχής μέχρι το φθινόπωρο, στην οποία η Folli Follie παραμένει με τα πόδια «δεμένα» και τα οικονομικά της να κρέμονται από μία κλωστή. Ίσως όμως ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για την ίδια να είναι ότι το τεκμήριο της αξιοπιστίας έχει πλέον χαθεί οριστικά...

Στις αναθεωρημένες καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν, οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώνονται στα 359 εκατ. ευρώ, με ζημιές προ φόρων 127,8 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημιές μετά από φόρους 136 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων ανέρχεται σε 628 εκατ. ευρώ (σύνολο υποχρεώσεων 725 εκατ. ευρώ), ενώ το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου ανέρχεται στα 794 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, οι αρχικές καταστάσεις που συμπεριλάμβαναν και τα επίμαχα στοιχεία της ασιατικής δραστηριότητας (σ.σ. και έφεραν την υπογραφή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου), εμφάνιζαν τζίρο ομίλου στα 1,4 δισ. ευρώ, τα EBITDA στα 294 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 242 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ήταν 446 εκατ. ευρώ ενώ οι απαιτήσεις από πελάτες στα 663 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του ενεργητικού είχε διαμορφωθεί στα 2,7 δισ. ευρώ με το σύνολό ιδίων κεφαλαίων στα 1,9 δισ. ευρώ.

Αν οι αποκλίσεις του ισολογισμού είναι... χαοτικές, το πιστοποιητικό ελέγχου της PwC που τον συνοδεύει, επιβεβαιώνει κατ'' ουσίας, όλες τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για την εσωτερική λειτουργία και τις πρακτικές της διοίκησης Κουτσολιούτσου. Το πόρισμα έφερε στον «αέρα» ανταλλαγές εμβασμάτων μεταξύ θυγατρικών, που γίνονταν με προφορικές εντολές ή περιπτώσεις σημαντικών ποσών που εμφανίζονταν με τη μορφή δανείων προς και από αυτές και τα οποία δεν συνοδεύονταν από τις σχετικές συμβάσεις, είτε και άλλων ποσών που μεταφέρονταν από τα ταμεία του ομίλου με προφορικές εντολές...

Ανάμεσα σε αυτές επιβεβαιώθηκε και το θέμα της αξίωσης που έχει εγείρει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για την «επιστροφή» ποσού 40 εκατ. ευρώ που είχε δανείσει σε θυγατρική. Η σχετική παράγραφος του ελέγχου αναφέρει ότι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας χορήγησε δάνεια 43,9 εκατ. δολαρίων ευρώ προς την κεντρική θυγατρική του ομίλου στην Ασία -την FF Group Sourcing Ltd-, προκειμένου να την υποστηρίξει, αλλά ο ελεγκτής εξέφρασε αδυναμία να πιστοποιήσει τις σχετικές εγγραφές που τα αποδεικνύουν...

Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019, η εταιρεία χορήγησε δάνεια σε θυγατρικές της εταιρείες συνολικού ποσού 41 εκατ. ευρώ περίπου, για τα οποία η PwC δεν έλαβε απαιτούμενα ελεγκτικά τεκμήρια. Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν σε θυγατρικές από τις οποίες η εταιρεία είχε ήδη απαιτήσεις που είχαν χαρακτηριστεί από τη Διοίκηση ως μη ανακτήσιμες.

Εντύπωση προκαλεί και άλλη μία αναφορά του ελεγκτή: Η εταιρεία δεν έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τον εντοπισμό αδυναμιών, ελλείψεων και παραλείψεων στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου, που έχουν οδηγήσει στην επεξεργασία και δημοσίευση εσφαλμένης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Ως εκ τούτου, η Διοίκηση του Ομίλου δεν γνωρίζει τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην παραποίηση ή στην απόκρυψη οικονομικών στοιχείων, ποια πρόσωπα έδιναν τις σχετικές εντολές και ποια ήταν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στα γεγονότα αυτά. Χωρίς την ολοκλήρωση της διερεύνησης αυτής, υπάρχει εγγενής αδυναμία εφαρμογής των κατάλληλων δικλίδων εσωτερικού ελέγχου, που θα επέτρεπαν στη Διοίκηση να έχει επαρκή και αξιόπιστα δεδομένα, ώστε να καταρτίσει τις αναθεωρημένες εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις απαλλαγμένες από ουσιώδη σφάλματα, που οφείλονται είτε σε απάτη είτε σε λάθος.

Αυτές και άλλες παρατηρήσεις οδήγησαν την PwC να εκδώσει το πιστοποιητικό ελέγχου, με «αρνητική γνώμη» που καταγράφει την εκτίμησή του, πως οι καταστάσεις, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα. Περαιτέρω, όμως οι ελεγκτές εκφράζουν αμφιβολίες για τις δυνατότητες της εταιρείας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της, το λεγόμενο going concern: «Στο παρόν στάδιο υφίσταται ουσιώδης αβεβαιότητα που εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητές τους». 

Το χρονοδιάγραμμα

Τα δύο αυτά δεδομένα θα επηρεάσουν αναμφίβολα τις διαδικασίες των προσεχών εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων η διοίκηση της Folli θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πιστωτών-ομολογιούχων (που έχουν απαιτήσεις περίπου 440 εκατ. ευρώ) στο νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που κατάθεσε μαζί με τους αναθεωρημένους ισολογισμούς. Χρονικά η διαδικασία προβλέπει έγκριση από τη γενική συνέλευση στις 10 Σεπτεμβρίου (εφόσον επιτευχθεί) και την υποβολή του αιτήματος εξυγίανσης (στις διατάξεις του άρθρου 106 β του Νόμου 3588/2007) έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η νέα πρόταση αναδιάρθρωσης είναι μια διαδικασία που θα κριθεί την επόμενη χρονιά, πλην όμως η συναίνεση είναι προϋπόθεση για την υποβολή του αιτήματος.

Το νέο σχέδιο

Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης κινείται στην λογική του προηγούμενου (που αποσύρθηκε προ μηνών) και περιλαμβάνει κάποιες νέες προτάσεις ως προς το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων:

- Ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις του Ομίλου (περιλαμβανομένου του brand, της FF Cosmetics της Links of London, κλπ), θα μεταβιβαστούν και ενοποιηθούν σε μία νέα εταιρεία την OpsCo.

- Ορισμένα από τα μη λειτουργικής σημασίας ακίνητα θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία (AssetsCo), όπως συνέβαινε και στο προηγούμενο σχέδιο.

- Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις θα παραμείνουν στον υπάρχοντα όμιλο (OldCo).

- Κατά τον σχετικό σχεδιασμό η OpsCo θα εκδώσει νέες μη εξασφαλισμένες ομολογίες συνολικού κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ υπέρ της AssetsCo, ενώ η OldCo θα παράσχει εταιρική εγγύηση υπέρ της AssetsCo.

- Κατόπιν αυτών θα μπορέσει να προκύψει μια νέα εταιρεία, η NewCo, δηλαδή μια «καθαρή» εταιρική δομή για την οποία υπάρχει η υπόσχεση ότι θα είναι απαλλαγμένη από τα λογιστικά και ελεγκτικά ζητήματα του παρελθόντος. Σε αυτήν θα γίνουν και οι νέες επενδύσεις, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό.

Δείτε τα ΕΔΩ αποτελέσματα του 2017 (πριν και μετά) και την έκθεση της PwC.