Οινοποιείο Κεχρής - Αφρός: Ταξίδι στην κορυφή των αισθήσεων

Οινοποιείο Κεχρής - Αφρός: Ταξίδι στην κορυφή των αισθήσεων

Για τους οινόφιλους, το brand του «Οινοποιείου Κεχρής», είναι συνυφασμένο με την καινοτομία και τις έντονες απολαύσεις. Με εταιρική φιλοσοφία, που συνδυάζει τις ελληνικές παραδόσεις με την εξαιρετική έμπνευση και την προϊοντική εξέλιξη, έχει καθιερωθεί ως το οινοποιίο που «τολμά» να προκαλεί ευχάριστα τη γεύση μας. Στην κορυφή των επιλογών της σειράς των προϊόντων της με βάση τη ρετσίνα, βρίσκεται ο «Αφρός». Ένα κρασί, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και μοναδική σύνθεση που διαμορφώνει μια διεθνή πρωτοπορία. Και για το λόγο αυτό μας προσκαλεί να το απολαύσουμε. Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο...

Προϊόν που συνδυάζει την ελληνική παράδοση με μια επαυξημένη εμπειρία γεύσης, ο Αφρός αποτελεί μια καινοτόμα, σπινθηρίζουσα ρετσίνα, που συμβαδίζει με τις τάσεις της εποχής και ήδη λατρεύεται από το νεανικό κοινό. Για όλους όμως, διαμορφώνει ένα ποιοτικό γαστρονομικό Passe-partout που μπορεί να συνοδεύσει, κάθε τραπέζι και ευκαιρία διασκέδασης. Μυστικό του, οι διακριτικές φυσαλίδες, αλλά και τα αρώματα που μεταφέρουν αστραπιαία τον οινόφιλο, σε μια «όαση» ...εμφιαλωμένη αφιλτράριστη, σε μια υπέροχη vintage φιάλη!

Οι ρίζες του «Αφρού» ξεκινούν από τα παραδοσιακά γιοματάρια. Στο παρελθόν, στα κελάρια των οινοπαραγωγών, η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείτο σε μεγάλα δρύινα βαρέλια. Κάποια από τα βαρέλια σφραγίζονταν λίγο πριν το τέλος της ζύμωσης, με αποτέλεσμα το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τη ζύμωση, να εγκλωβίζεται στο κρασί. Παραδοσιακά τα βαρέλια αυτά, αποσφραγίζονταν στις 26 Οκτωβρίου και το κρασί που περιείχαν διακρινόταν για τον σπινθηρίζοντα, χαρακτήρα του. Και κάπως έτσι, το Οινοποιείο  Κεχρής, εμπνευσμένο από την παράδοση, δημιούργησε τον Αφρό.

Ο Αφρός παράγεται σε κλειστού τύπου ανοξείδωτες δεξαμενές (Charmat). Λίγο πριν το τέλος της ζύμωσης οι δεξαμενές σφραγίζονται και το κρασί αποζυμώνει σε κλειστό περιβάλλον, φυλακίζοντας το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα. Το κρασί εμφιαλώνεται αφιλτράριστο για να διατηρήσει τον διακριτικό αφρισμό και την αρωματική πολυπλοκότητα της ρετσίνας που ζυμώνει. Ταυτόχρονα διατηρεί και  ένα ελεγχόμενο επίπεδο θολερότητας, που σχηματίζει ένα εμφανές, αλλά διακριτικό ίζημα στη φιάλη.

Πώς να απολαύσετε τον «Αφρό»

Ένα τόσο ιδιαίτερο κρασί, έχει και ένα ιδιαίτερο τρόπο στην απόλαυσή του. Και για τη μέγιστη δυνατή εμπειρία γεύσης, το Οινοποιείο Κεχρής προτείνει την ελαφριά ανακίνηση της φιάλης πριν το σερβίρισμα, ώστε να επιτευχθεί μια ομοιογενή θολή εμφάνιση.

Η απαλή ανακίνηση της φιάλης πριν το σερβίρισμα επαναφέρει σε αιώρηση το ίζημα που έχει κατακαθίσει στον πυθμένα. Το ίζημα αποτελεί βασικό συστατικό αυτού του τύπου κρασιού συμμετέχοντας τόσο στα αρώματα όσο και στη γεύση του. Για το λόγο αυτό, ανακινούμε εκ νέου τη φιάλη με αργές κυκλικές κινήσεις, στρίβοντάς την με τα δύο χέρια προκειμένου να διαλυθεί το ίζημα. Και αφού έχει «θολώσει» το κρασί, σερβίρουμε στο ποτήρι.

Είναι η στιγμή που οι διακριτικές φυσαλίδες ανεβαίνουν ζωηρά στην επιφάνεια του ποτηριού, φέρνοντας μαζί τους τα αρώματα από καλοκαιρινά μεσογειακά φρούτα σε φόντο μαστίχας και μοσχολέμονου. Οι λεπτές φυσαλίδες υπογραμμίζουν τη φρεσκάδα του ρετσινιού, ενώ το αφιλτράριστο σώμα προσφέρει όγκο στο στόμα και πολυπλοκότητα στη γεύση.

Η πορεία

Ο "Αφρός" ξεκίνησε την εμπορική του καριέρα το 2016 σε επιλεγμένες φιάλες και έγινε ανάρπαστος πριν καν το Οινοποιείο  Κεχρή προφτάσει να το «επικοινωνήσει».

Είναι ο τέταρτος κατά σειρά τύπος ρετσίνας που παρουσιάζει και εκφράζει τη φιλοσοφία της εταιρείας στον τύπο αυτό κρασιού: "Παράδοση σε κίνηση", μια και κάθε μία από τις τέσσερις ρετσίνες της είναι βαθιά παραδοσιακή αλλά και βαθιά καινοτόμος.