Προς τα $65 το πετρέλαιο υπό το φόβο της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν

Προς τα $65 το πετρέλαιο υπό το φόβο της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου υπό το φόβο μιας σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, μετά και τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ περί επίθεσης στην Τεχεράνη.

Οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν σχεδόν τα 65 δολ. ανά βαρέλι καθώς ενδεχόμενη σύγκρουση στο Ιράν θα διαταράξει τις ροές από τη Μέση Ανατολή, η οποία παρέχει περισσότερο από το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Το Brent ενισχύθηκε 42 σεντς ή 0,66%, στα $64,87 ανά βαρέλι. Σημείωσε άνοδο 4,3% και κινείται προς εβδομαδιαία άνοδο περίπου 5%.

Το WTI ενισχύθηκε 21 σεντς ή 0,38%, στα 57,28 δολάρια το βαρέλι.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters πως η Τεχεράνη έλαβε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Ομάν στη διάρκεια της νύχτας στο οποίο προειδοποιούσε ότι επίκειται επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο αφότου οι New York Times έγραψαν πως ο Τραμπ είχε εγκρίνει σήμερα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης (drone) των ΗΠΑ, αλλά τα ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

«Στο μήνυμά του, ο Τραμπ είπε πως είναι εναντίον κάθε λογής πολέμου με το Ιράν και πως ήθελε να μιλήσει στην Τεχεράνη για διάφορα θέματα... Έδωσε μια σύντομη χρονική προθεσμία για να του δώσουμε την απάντησή μας, αλλά η άμεση απάντηση του Ιράν ήταν πως εναπόκειται στον Ανώτατο Ηγέτη (Αγιατολάχ Αλί) Χαμενεΐ να αποφασίσει για το θέμα αυτό», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.