Ο Μαδούρο ζητά βοήθεια από τον OPEC για τις αμερικανικές κυρώσεις

Ο Μαδούρο ζητά βοήθεια από τον OPEC για τις αμερικανικές κυρώσεις

Την υποστήριξη του ΟΠΕΚ εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας του ζήτησε ο Μαδούρο, επικαλούμενος τις επιπτώσεις τους στις τιμές του πετρελαίου και τους εν δυνάμει κινδύνους για άλλα μέλη του πετρελαιοεξαγωγικού οργανισμού.

Ο Μαδούρο έστειλε επιστολή, ημερ. 29 Ιανουαρίου 2019,  με την οποία το αίτημά του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο.

Σύμφωνα με το Reuters, o Νικολάς Μαδούρο αναφέρει στην επιστολή: «Η χώρα μας ελπίζει να λάβει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και της υπουργικής διάσκεψής του, στη μάχη που δίνουμε τώρα εναντίον της παράνομης και αυθαίρετης παρείσφρησης των Ηνωμένων Πολιτειών στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας».

«Ζητώ», τονίζει ο Μαδούρο, «τη σταθερή υποστήριξη και συνεργασία σας για να καταγγείλουμε από κοινού και να αντιμετωπίσουμε αυτή την αναίσχυντη αφαίρεση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων από ένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ».

Τέλος, προσθέτει πως ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να βοηθήσει να προσδιορισθούν δυνητικές λύσεις με βάση «τον αντίκτυπο που έχει αυτή η δράση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση τονίζοντας πως ενδιαφέρεται για την πετρελαϊκή πολιτική, και όχι για την πολιτική.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΕΚ, ακολουθώντας την ίδια τακτική, είχε αρνηθεί και αίτημα του Ιράν να συζητήσει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Φωτογραφία AP