IEA: «Σημαντική αβεβαιότητα» για την προσφορά του πετρελαίου

IEA: «Σημαντική αβεβαιότητα» για την προσφορά του πετρελαίου

Για έλλειψη πετρελαίου στην αγορά προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, λόγω της αβεβαιότητας ως προς την προσφορά του εμπορεύματος. Ως αποτέλεσμα οι χώρες του OPEC και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή όταν θα συναντηθούν τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της IEA το πλεόνασμα της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση που είχε η αγορά το α'' τρίμηνο θα μπορούσε να «μετατραπεί» σε έλλειμμα στο β'' τρίμηνο.

Στην έκθεσή της καταγράφει «σημαντική αβεβαιότητα» σχετικά με τις παγκόσμιες προμήθειες από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, οι οποίες υπόκεινται στις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά και τη Λιβύη.

Επίσης, καταγράφεται ο αντίκτυπος των μολυσμένων ρωσικών ροών αργού στην Ευρώπη, όπως και οι επιθέσεις κατά των σκαφών στα ανοικτά των ακτών των ΗΑΕ αλλά και σε δύο αντλιοστάσια στη Σαουδική Αραβία.

Παρόλο που δεν υπάρχει διακοπή του εφοδιασμού και οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, σύμφωνα με την IEA, οι προοπτικές της προσφοράς είναι «συγκεχυμένες».

Ο OPEC, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί έχουν μειώσει την παραγωγή τους κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο.

Οι χώρες αυτές θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα για να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν τη συμφωνία τους.

Οι προβλέψεις του OPEC αυτή την εβδομάδα δείχνουν μια τάση μείωσης της παραγωγής εάν οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες δεν αυξήσουν την παραγωγή τον επόμενο μήνα.

Τον Απρίλιο, η παγκόσμια προσφορά υποχώρησε κατά 300.000 βαρέλια ανά ημέρα, με πρώτες χώρες τον Καναδά, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, και ανήλθε στα 99,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.