Στη Γη τον γυρεύαμε, στον ουρανό τον βρήκαμε!

Στη Γη τον γυρεύαμε, στον ουρανό τον βρήκαμε!

Maduro photo by Hugoshi - Own work, CC BY-SA 4.0.

Του Γιάννη Κουζηνού

Στη Γη τον γυρεύαμε, στον ουρανό τον βρήκαμε! Αυτό ακριβώς το ρητό παραφρασμένο μου ήρθε στο μυαλό όταν έμαθα την είδηση ότι ο Πρόεδρος Maduro, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο εδώ και μια εβδομάδα, τη στιγμή που η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, κοινωνικής έκρηξης, εμφυλίου και άλλων όμορφων καταστάσεων, συναντήθηκε στο Βατικανό με τον Πάπα Φράνσις, που του έδωσε την... ευλογία του!

Η είδηση δεν είναι εξακριβωμένη και προέρχεται από κυβερνητικούς κύκλους και αναμεταδίδεται από φιλοκυβερνητικά μπλογκς. Δεν νομίζω να ισχύει σαν είδηση και αδυνατώ να το πιστέψω, αλλά, βάζοντας σε μια σειρά τις σκέψεις μου, συνειδητοποίησα ότι κινήσεις σαν αυτές από την πλευρά του Βατικανού δεν είναι ούτε πρωτόγνωρες, ούτε πρέπει να προκαλούν έκπληξη. Δεν θα ανοίξω φυσικά το κεφάλαιο Θρησκεία η Καθολικισμός σε ένα άρθρο για τη Βενεζουέλα, αλλά νιώθω υποχρεωμένος να θυμίσω την περίπτωση της αγιοποίησης, με συνοπτικές διαδικασίες, της «Μητέρας Τερέζας της Καλκούτα», που, όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι επικριτές της, δεν βρισκόταν ποτέ στην Καλκούτα, αφού μονίμως ταξίδευε ανά τον κόσμο, μάζευε παχυλές δωρεές για το Βατικανό από τους celebrity πιστούς και κατά καιρούς έδινε «αφιλοκερδώς» την ευλογία της σε διαβόητους δικτάτορες, όπως ο Jean-Claude Duvalier, πρώην Πρόεδρο της Αϊτής.

Πρέπει όμως να το αναγνωρίσω στον Maduro. Από οδηγός λεωφορείου, και Πρόεδρος κατάφερε να εκλεγεί και τη δικτατορία του την εγκαθίδρυσε και την ευλογία από τον Πάπα την πήρε. Γιατί έχει πρόγραμμα! Και το εννοώ, αφού, όπως όλα δείχνουν, σε επίπεδο επικοινωνιακής στρατηγικής, το καθεστώς έχει κερδίσει και εξακολουθεί να κερδίζει πολλές από τις μάχες σε επίπεδο εντυπώσεων. Το πρόβλημα πάντα είναι ότι αυτές οι ικανότητες τους δεν έχουν καμία βασική εφαρμογή στη διακυβέρνηση της χώρας. Όλα ήταν και όλα είναι επικοινωνία, παχιά λόγια και λαϊκισμός. Το αποτέλεσμα όλων αυτών το βιώνουμε όλοι σήμερα κυριολεκτικά στο πετσί μας.

Η είδηση της συνάντησης του Προέδρου Maduro με τον Πάπα στο Βατικανό έρχεται την ίδια ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του Συνασπισμού της Αντιπολίτευσης (MUD), Jesus Chuo Torrealba (ΦΩΤ.), έβαλε ένα από τα χειρότερα αυτογκόλ, τη χειρότερη στιγμή, ανακοινώνοντας την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση, με τη διαμεσολάβηση του εκπροσώπου του Βατικανού Emil Paul Tscherrig, που πρώτα θα μιλήσει ξεχωριστά με τις δύο πλευρές και μετά θα γίνει μια κοινή συνάντηση την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στο νησί Μαργαρίτα.

Photo by Carlos Diaz - File:Protesta en Caracas, 18Oct2014 (15550640046).jpg Protesta en Caracas, 18Oct2014, CC BY 4.0.

Αυτή η ανακοίνωση και αυτή η απόφαση χρεώνεται αποκλειστικά στον Jesus Chuo Torrealba και ήρθε μια μέρα μετά από την ιστορική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου που χαρακτήρισε ουσιαστικά τον Maduro δικτάτορα και την κυβέρνηση του εκτός συνταγματικού πλαισίου και μια μέρα πριν της μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί σε όλη τη Βενεζουέλα. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι ο Jesus Chuo Torrealba μπορεί να φέρει τον τίτλο του Γενικού Γραμματέα, αλλά όχι με την παραδοσιακή έννοια του τίτλου, όχι δηλαδή σαν πολιτικός ηγέτης και αρχηγός του MUD, αλλά περισσότερο σαν πρόσωπο για τα μέσα ενημέρωσης και ως συντονιστής.

Η αντίδραση σε αυτήν την ανακοίνωση ήταν θυελλώδης και από τους πολίτες που σχολίασαν στα κοινωνικά δίκτυα οργισμένα κατά της έναρξης διαλόγου με ένα δικτατορικό καθεστώς, αλλά και από όλα τα μεγάλα στελέχη του MUD, που δήλωσαν άγνοια αυτών των κινήσεων από την πλευρά του Torrealba. Ο δύο φορές προεδρικός υποψήφιος Henrique Capriles (ΦΩΤ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ), η σύζυγος του πολιτικού κρατουμένου Leopoldo Lopez, Lilian Tintori (ΦΩΤ. ΣΤΗ ΜΕΣΗ), και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Henry Ramos Allup (ΦΩΤ. ΔΕΞΙΑ), δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι δεν γνώριζαν τις κινήσεις του Torrealba και φυσικά δεν στηρίζουν την έναρξη διαλόγου, αφού τα αδιαπραγμάτευτα προαπαιτούμενα για τον διάλογο είναι πάντα η διενέργεια του δημοψηφίσματος ανάκλησης και η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Photo on the left by The Photographer - Own work, CC BY-SA 3.0 (cropped). Photo in the middle by Dorwis Gomez, CC BY 4.0 (cropped).

Την ώρα που έγραφα το σημερινό κείμενο, μετά από όλες αυτές τις αντιδράσεις και το άδειασμα από όλους, ο Jesus Chuo Torrealba προχώρησε σε νέα ανακοίνωση, αναδίπλωση, λέγοντας ότι η προσπάθεια διαλόγου στην παρούσα φάση είναι αδύνατη και αναβάλλεται! Είναι όμως προφανές ότι το επικοινωνιακό αυτογκόλ μέτρησε κανονικά.

Σε αναμονή λοιπόν των μεγάλων, όπως όλα δείχνουν, λαϊκών κινητοποιήσεων για την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, αλλά και σε αναμονή των νέων ανακοινώσεων και αποφάσεων του Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει ακόμα μια φορά αυτήν τη στιγμή –25 Οκτωβρίου–, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών που ζούμε τον τελευταίο καιρό στη Βενεζουέλα, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα έχει μπει πλέον σε μια μη αναστρέψιμη πορεία αλλαγής. Μένει μόνο να δούμε αν αυτή η αλλαγή θα είναι προς το βαθύτερο σκοτάδι ή επιτέλους θα βρούμε την πολυπόθητη έξοδο στο φως.