Πορεία χωρίς επιστροφή; Η Βενεζουέλα στους δρόμους

Πορεία χωρίς επιστροφή; Η Βενεζουέλα στους δρόμους

Photo by Carlos Diaz - flickr.com, CC BY 4.0.

Του Γιάννη Κουζηνού

Δεν υπάρχει πια αυτό που λέμε στη γλώσσα της δημοσιογραφίας «αναμονή εξελίξεων» στη Βενεζουέλα. Τα βλέφαρα σου πεταρίζεις και χάνεις επεισόδια. Όλα έχουν μπει πια σε μια σειρά και οι αλυσιδωτές εξελίξεις οδηγούν κάθε δευτερόλεπτο που περνάει προς την τελική πράξη. Ο Πρόεδρος Maduro τελικά επέστρεψε στη χώρα, δίνοντας τέλος στους ψιθύρους και την ελπίδα αρκετών ότι αυτό το ταξίδι του στο εξωτερικό θα ήταν χωρίς γυρισμό. Γεγονός επίσης αποτελεί και η συνάντηση του με τον Πάπα Φράνσις στο Βατικανό, που όμως έγινε εντελώς εκτός πρωτοκόλλου, χωρίς κάλυψη από τον Τύπο, χωρίς φωτογραφίες και χωρίς, όπως όλα δείχνουν, κανένα κέρδος για τον Maduro, που γύρισε στη Βενεζουέλα από την περιοδεία της επαιτείας ανά τον κόσμο με άδεια χέρια για μια ακόμα φορά. Οι κουμπαράδες των πάλαι ποτέ συμμάχων της επανάστασης δεν ανοίγουν πια μόνο χάρη της ιδεολογικής συγγένειας με το καθεστώς στη Βενεζουέλα και χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν υποδέχονται εγκάρδια μεν τον Πρόεδρο Maduro αλλά χωρίς οικονομική η διπλωματική στήριξη.

Ο υπουργός Άμυνας, Στρατηγός Vladimir Padrino Lopez, έδωσε την Τρίτη Συνέντευξη Τύπου (ΦΩΤ.) που μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο, περιτριγυρισμένος από 7 βλοσυρούς στρατιωτικούς με πλήρη εξάρτηση και οπλισμό, όπως και ο ίδιος, στέλνοντας καθαρό μήνυμα και προς την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, αλλά και προς τον λαό που ζητά επίμονα αλλαγές. Αφού απέρριψε τη διαταγή που προήλθε από την προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου που ζητούσε από όλες τις ένοπλες δυνάμεις να μην υπακούουν πλέον στις διαταγές από τον Πρόεδρο όταν αυτές αντιτίθενται στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του λαού της Βενεζουέλας, ανανέωσε τον όρκο πίστης προς τον Πρόεδρο και την επανάσταση. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να κάνει και διαφορετικά, αφού το σουρεαλιστικό σύστημα διακυβέρνησης από την μπολιβαριανή επανάσταση θέλει τον Στρατηγό που ηγείται των ενόπλων δυνάμεων να είναι ταυτόχρονα και υπουργός Άμυνας, δηλαδή πολιτική ηγεσία του στρατού αλλά και υπέρ υπουργός υπεύθυνος για την παραγωγή και διανομή των τροφίμων! Σε συμβολικό επίπεδο, βλέποντας σε εθνικό δίκτυο 8 πάνοπλους στρατιωτικούς να σου μιλάνε για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, πρέπει να έχεις σοβαρά διαταραγμένη αντίληψη για το τι σημαίνει δημοκρατική διακυβέρνηση και να μην σε λούζει κρύος ιδρώτας. Σημαντική λεπτομέρεια, κάτι σαν κερασάκι στην τούρτα της παραφροσύνης, ο υπουργός Άμυνας, Στρατηγός Vladimir Padrino Lopez, έκλεισε τη Συνέντευξη Τύπου αναφωνώντας «Chavez vive - Ο Τσάβες ζει».

Στον Padrino Lopez απάντησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και σε προσωπικό επίπεδο ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Henry Ramos Allup, που τον κατηγόρησε για μια ακόμα φορά για διαφθορά και τον κατονόμασε σαν αποκλειστικά υπεύθυνο για το γεγονός ότι ο λαός όχι μόνο δεν εμπιστεύεται τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά έχει φτάσει στο σημείο να τις μισεί.

Η σημαντικότερη είδηση όμως από την πλευρά του Κοινοβουλίου δεν ήταν η αντιπαράθεση του Henry Ramos Allup (ΦΩΤ.) με τον Padrino Lopez, αλλά η απόφαση της πλειοψηφίας να παραπέμψει τον Nikolas Maduro σε πολιτική και ποινική δική και τον διέταξαν να παρουσιαστεί την επόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, κατηγορούμενος ότι παραβιάζει το Σύνταγμα. Επειδή όμως, όπως έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο, η μια αρχή κατηγορεί την άλλη για κινήσεις εκτός συνταγματικού πλαισίου, ο Πρόεδρος Maduro απάντησε κατηγορώντας τους για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Photo by Guillermo Ramos Flamerich - ??????????? ??????, CC BY-SA 4.0.

Σήμερα είναι η μέρα που έχει την ευκαιρία, για μια ακόμα φορά, η κοινωνία να δώσει τη δική της απάντηση με τις μαζικές πορείες που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη Βενεζουέλα. 12.30 μεσημέρι 26 Οκτωβρίου λίγο πριν στείλω το κείμενο μου, για «προληπτικούς λόγους» η κυβέρνηση έχει κλείσει 10 σταθμούς του μετρό, έχουν απαγορεύσει για μια ακόμα φορά τη χρήση Drones, αλλά και όλες τις πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών μέχρι νεωτέρας. Η σημαντική διάφορα με όλες τις άλλες φορές που πραγματοποιήθηκαν παροιμίες κινητοποιήσεις είναι ότι αυτήν τη φορά ακούγονται φωνές για «πορεία χωρίς επιστροφή» και ο δύο φορές προεδρικός υποψήφιος και κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα, Henrique Capriles, διαμήνυσε ότι αυτήν τη φορά οι πορείες δεν θα διαρκέσουν μερικές ώρες, αλλά ο λαός θα μείνει στους δρόμους μέχρι να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στη χώρα. Αυτό μένει να δούμε κατά πόσο είναι εφικτό στην πράξη.

Photo by Venezuelan Protests in Cologne, CC BY 4.0.

Όλο αυτό τον καιρό μεγάλη μερίδα του κόσμου, σχολιάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα, κατηγορούσε την αντιπολίτευση για μετριοπάθεια και για το ότι αποφεύγει συστηματικά να μετουσιώσει την ενέργεια του συγκεντρωμένου πλήθους σε αποτέλεσμα, με πιο επιθετική τακτική. Το γνωμικό λέει «Σκέψου καλά τι ζητάς, μπορεί να το αποκτήσεις», αφού μάλλον έφτασε η στιγμή για να μετρήσουμε τους επαναστάτες του πληκτρολογίου με τους επαναστάτες του δρόμου.

Σας εύχομαι καλό τριήμερο και πάω να διαπραγματευτώ με τη γυναίκα μου, που καθ'' όλη τη διάρκεια που γράφω το κείμενο μου με πιέζει να τελειώσω για να πάμε στην πορεία. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα σας το μεταφέρω τη Δευτέρα, αλλά οποιαδήποτε άλλη σημαντική είδηση και εξέλιξη θα σας την μεταφέρω με έκτακτη ανταπόκριση. Σταυρώστε τα δάχτυλά σας, προσευχηθείτε εάν πιστεύετε και ευχηθείτε να έχουμε καλή τύχη, υπομονή και δύναμη.