Ο πλανήτης οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Chavez και τον Maduro

Ο πλανήτης οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Chavez και τον Maduro

Photo by Reuters/Marco Bello

Του Γιάννη Κουζηνού

Είμαστε μακριά κι όμως τόσο κοντά. Τόσο διαφορετικοί μα τελικά και τόσο ίδιοι. Η διαφορετική γωνία που βλέπουμε τον κόσμο, το σημείο που μας έχει τοποθετήσει η τύχη, ο Θεός αν πιστεύεις ή απλά οι καταστάσεις και οι αποφάσεις ζωής που παίρνουμε, δημιουργεί και την διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. 9.500 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, σε μια χώρα που θα παρέμενε για μένα άγνωστη, ίσως και αδιάφορη αν δεν γνώριζα την Βενεζουελάνα γυναίκα μου, τελικά είδα από διαφορετική γωνία, καταστάσεις που φαινομενικά φαντάζουν ασύνδετες και μακρινές, να συνδέονται και να αλλάζουν τον τρόπο σκέψης εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού πρώτα άλλαξαν την δική μου κοσμοθεωρία.

Είναι πραγματικά μαγικό αν το καλοσκεφτείς. Αισθάνομαι σαν τον Truman, από την υπέροχη ταινία Truman Show, ότι δηλαδή όλα τα γεγονότα, όλοι οι άνθρωποι και οι καταστάσεις λειτουργούν σαν σκηνικό μόνο και μόνο για να επηρεάσουν τον δικό μου μικρόκοσμο. Παιδιάστικη φαντασίωση φυσικά αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Η ζωή μου και οι αποφάσεις μου επηρεάστηκαν από τα ίδια γεγονότα που επηρεάζουν την ζωή και τις αποφάσεις των Ισπανών, των Ελλήνων στην Ελλάδα αλλά ίσως και ολόκληρου του κόσμου. Η μόνη διαφορά μας είναι ότι ζω και επιβιώνω στην χώρα που έγινε το παράδειγμα προς αποφυγή για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ζω στην δίνη του κυκλώνα, την ώρα μάλιστα που εξαπολύει το μέγιστο της καταστροφικής του δύναμης.

Η γυναίκα μου είναι Βενεζουελάνα από τον πατέρα της και Ισπανίδα, Βάσκα πιο συγκεκριμένα, από την μητέρα της. Όλη της η οικογένεια, μετά τον θάνατο του πατέρα της, μητέρα, αδερφή, ανίψια, εγκατέλειψαν την Βενεζουέλα λίγο μετά την άνοδο του Chavez στην εξουσία και ζουν σήμερα στην υπέροχη Χώρα των Βάσκων, κάπου κοντά στο πανέμορφο San Sempastian. Όλη μου η οικογένεια, πατέρας, μητέρα, αδερφός και ανιψιά ζουν στην Ελλάδα. Και ενώ η πιο λογική απόφαση ζωής για μένα και την γυναίκα μου θα ήταν να συνεχίσουμε την ζωή μας στην Ισπανία ή στην Ελλάδα, λογική με την γνώση και τις εμπειρίες ζωής που απέκτησα αφού ήρθα να ζήσω στο Καράκας, αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε, να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε στην Βενεζουέλα. Έρωτας, φόβος, ανασφάλεια, κακή κρίση και σήμερα είμαστε εγκλωβισμένοι, προσπαθώντας να ξεφύγουμε από την χώρα και από την απελπιστική κατάσταση που οι ίδιοι μπλέξαμε την ζωή μας.

Η Ευρώπη, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Λατινική Αμερική αλλά ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Hugo Chavez, τον Maduro και την "μπολιβαριανή επανάσταση" τους. Η κατάρρευση και το ολοκληρωτικό ξεγύμνωμα του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, όπως ο ίδιος ο Chavez ονόμαζε το σύστημα της διακυβέρνησης του, οδήγησε και οδηγεί σε αφύπνιση πολλές χώρες που έστω και προς στιγμή μαγεύτηκαν από τον λαϊκισμό και την πολύχρωμη φούσκα του τίποτα που έκανε καθεστώς η επανάσταση του.

Στην Λατινική Αμερική το ένα μετά το άλλο όλα τα καθεστώτα που ζούσαν κυριολεκτικά και τρεφόντουσαν κάτω από την φτερούγα της οικονομικής προστασίας και ρητορικής του χαρίσματικότατου τσαρλατάνου Chavez καταρρέουν, απωθούνται από τον ίδιο τον λαό που τους πίστεψε. Ο βασικός λόγος, είναι ο θάνατος της κότας με τα χρυσά αυγά, του γίγαντα με τα γυάλινα πόδια. Της Βενεζουέλας στα χρόνια της επανάστασης, που σε βάρος της λογικής και σε βάρος των πολιτών της χρηματοδοτούσε όλα τα φιλικά γειτονικά και τα όχι και τόσο γειτονικά φιλικά πολιτικά κινήματα και καθεστώτα με αποκλειστικό στόχο την δημιουργία συμμαχιών. Ο λαός της Κούβας οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Chavez και Maduro αφού σήμερα, και μετά από 55 ατελείωτα χρόνια εμμονών, οι αιώνιοι ηγέτες της χώρας τους, έστω και αναγκαστικά, σιγά σιγά στρέφονται προς την Δύση, τις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα το άνοιγμα της οικονομίας τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πολλά τηλεοπτικά σποτ δημιουργήθηκαν παραλληλίζοντας τον λαϊκιστή και επικίνδυνο Trump με τον Hugo Chavez καθώς είναι πλέον φανερό ότι ο παραλογισμός και ο λαϊκισμός είναι κύρια χαρακτηριστικά των μαύρων ή κόκκινων άκρων.

Στην Ισπανία οι Podemos πλήρωσαν τον δυνατό δεσμό που διατηρούσαν όλα αυτά τα χρόνια με το καθεστώς στην Βενεζουέλα δηλώσεις θαυμασμού, κρυφές χρηματοδοτήσεις κλπ. και οι Ισπανοί τελικά αποφάσισαν να αποφύγουν τα χειρότερα βλέποντας βέβαια την κατάσταση που δημιουργήθηκε και στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η κατάσταση στην Βενεζουέλα είναι φανερό ότι επηρεάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ αφού η περίοδος του αλληλοθαυμασμού ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις έχει περάσει ανεπιστρεπτί και τώρα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα διάφορα πήγαινε έλα των παπάδων,των διάκων και των λοιπών εξαπτέρυγων στην χώρα της επανάστασης.

Αφού λοιπόν η Βενεζουέλα έδωσε τα φώτα της σε όλο τον πλανήτη, αφού έγινε το παράδειγμα για όλους για το τι  σημαίνει να ζεις στο σκοτάδι, μένει να βρει η ίδια τον δρόμο της προς το φως. Αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να βγεις από την κόλαση από το να κανείς ό,τι είναι δυνατό για να μην μπεις ποτέ μέσα.