Ο Leopoldo Lopez μάχεται από το κελί του. Το MUD συνομιλεί με τον Maduro

Ο Leopoldo Lopez μάχεται από το κελί του. Το MUD συνομιλεί με τον Maduro

Συνασπισμός της αντιπολίτευσης, MUD, και ενώ χαρακτήριζε το καθεστώς στη Βενεζουέλα δικτατορία και τον Maduro δικτάτορα, ανέβαλαν κάθε μορφή δυναμικής κινητοποίησης και κάθισαν να συνομιλήσουν με τον εχθρό, το μόνο κόμμα που αντέδρασε σε όλο αυτό ήταν το κόμμα του Leopoldo Lopez (αριστερά) μέσω του συντονιστή του Voluntad Popular στη Βουλή, Freddy Guevara (δεξιά). Photo by Jhades29 - Trabajo propio, CC BY-SA 4.0.

Του Γιάννη Κουζηνού

Ο Leopoldo Lopez είναι καλά. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, πολιτικός κρατούμενος του καθεστώτος στη Βενεζουέλα από το 2014 και καταδικασμένος σε σχεδόν 14 χρόνια φυλακή μετά από μια δίκη παρωδία, όπως χαρακτηρίστηκε από της οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, έδωσε σημεία ζωής. Χθες με μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά δήλωση προς τον Τύπο, η Lilian Tintori, σύζυγος του και πολιτική ακτιβίστρια, ενημέρωσε ότι ούτε η ίδια, ούτε τα παιδιά του, οι δικηγόροι και οι συνεργάτες του δεν είχαν καμία επαφή μαζί του για περισσότερο από 120 ώρες, αφού τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στις φυλακές που κρατείται ο Lopez.

H Lilian Tintori έδωσε στον Πρόεδρο Maduro και τις αρχές προθεσμία ως τις 8 το βράδυ (ώρα Βενεζουέλας) να δώσουν μια «απόδειξη ζωής», μια απόδειξη δηλαδή ότι ο Leopoldo Lopez είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του. Η προθεσμία έληξε, χωρίς να υπάρξει καμία ανταπόκριση στο αίτημα της Tintori, η οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις με ένα tweet στο οποίο συμβολικά έβαλε σαν αποδέκτη την επίσημη σελίδα του Πάπα Francis στο twitter.

Τελικά περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα η Tintori, συνοδευόμενη από τη μητέρα του Lopez και από πλήθος υποστηρικτών του, μαζεύτηκαν έξω από τη φυλακή και άρχισαν να φωνάζουν το όνομα του με την ελπίδα ότι θα τους ακούσει και θα δώσει την πολυπόθητη απάντηση, απόδειξη ζωής. «Leopoldo, Leo», φώναξε η Tintori και η μητέρα του Lopez και μετά από μερικές στιγμές απόλυτης ησυχίας και αγωνίας ήρθε από το βάθος της φυλακής η απάντηση. «Viva Venezuela», απάντησε από το κελί του ο Leopoldo Lopez και το πλήθος η σύζυγος του και η μητέρα του ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και κλάματα.

 

Ως κι αυτήν τη στιγμή που γράφω το κείμενο, το καθεστώς ακόμα δεν έχει επιτρέψει σε κανέναν να επισκεφθεί τον Lopez στη φυλακή, κάτι που φυσικά από μόνο του αποτελεί καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο. Ούτε ο πόλεμος νεύρων προς την οικογένεια του Lopez, αλλά ούτε αυτή κάθε αυτή η φυλάκιση του. Ο Leopoldo Lopez ήταν ο μοναδικός πολιτικός που τρόμαζε, λόγω της δημοφιλίας του, ακόμα και τον μακαρίτη τον Chavez. Τελικά δικάστηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε επί της προεδρίας Maduro και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών κρατουμένων αυτήν τη στιγμή στη Βενεζουέλα ανήκουν στο κόμμα που δημιούργησε ο Lopez, το Voluntad Popular. Μετά τη στροφή που έκανε ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης, MUD, και ενώ χαρακτήριζε το καθεστώς στη Βενεζουέλα δικτατορία και τον Maduro δικτάτορα, ανέβαλαν κάθε μορφή δυναμικής κινητοποίησης και κάθισαν να συνομιλήσουν με τον εχθρό, το μόνο κόμμα που αντέδρασε σε όλο αυτό ήταν το κόμμα του Leopoldo Lopez μέσω του συντονιστή του Voluntad Popular στη Βουλή, Freddy Guevara. Στο πνεύμα του διαλόγου που είχε ξεκινήσει ο Πρόεδρος Maduro δήλωσε ότι το Voluntad Popular είναι ομάδα τρομοκρατών και πρέπει να φυλακιστούν όλοι!

Η μόνη αντίδραση που ήρθε από το MUD ήταν ένα tweet του Γενικού Γραμματέα του, Jesus Chuo Torrealba, που έγραψε: «Αν τα βάζεις με ένα μέλος του MUD, τα βάζεις με όλους μας», παραγνωρίζοντας ίσως το γεγονός ότι ο Lopez και πολλά μέλη του κόμματος του παραμένουν φυλακισμένοι και από τους 5 πολιτικούς κρατούμενους που αποφυλακίστηκαν σαν δώρο, τυράκι στη φάκα, από τον Madouro για την έναρξη του διαλόγου κανένας δεν ήταν μέλος του Voluntad Popular.

Σήμερα υποτίθεται ότι θα ήταν η μέρα που όλοι στη Βενεζουέλα περιμέναμε από καιρό. Η ημέρα της πορείας χωρίς γυρισμό προς το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης όμως για μια ακόμα φορά έκανε πίσω, είτε από φόβο, αδυνατώντας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν μετά από μια τέτοια πορεία, είτε γιατί πραγματικά πιστεύουν ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συνεννόηση και λύση συνομιλώντας με τον Maduro. Νομίζω ότι σύντομα θα μάθουμε αν τελικά είχαν δίκιο, αν δηλαδή το αποτέλεσμα του διαλόγου τούς δικαιώσει ή αν τελικά αποδειχθεί ότι έλαβαν μέρος σε ένα παιχνίδι διαλόγου παρωδία για να κερδίσει πολύτιμο χρόνο το καθεστώς. Στους δρόμους σήμερα βρέθηκαν μόνο οι φοιτητές, σε μια δυστυχώς μικρή πορεία, και μαζί τους διαδήλωσε και ο Freddy Guevara, φωνάζοντας ένα και μοναδικό σύνθημα «Libertad - Ελευθερία».

Για οργανωμένη αντίδραση προς το καθεστώς, και όχι μια ανεξέλεγκτη λαϊκή έκρηξη, είναι προφανές ότι ο λαός στη Βενεζουέλα χρειάζεται έναν πραγματικό ηγέτη που θα τον οδηγήσει προς την ελευθερία. Είναι επίσης προφανές γιατί ο Leopoldo Lopez είναι πίσω από τα σίδερα της φυλακής.