Maduro: Ούτε με σφαίρες, ούτε με ψήφους δεν θα πάρουν ξανά την Προεδρία

Maduro: Ούτε με σφαίρες, ούτε με ψήφους δεν θα πάρουν ξανά την Προεδρία

Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images

Του Γιάννη Κουζηνού

"Ούτε με σφαίρες, ούτε με ψήφους δεν θα πατήσουν ξανά το πόδι τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Με κανένα τρόπο δεν θα πάρουν ξανά την Προεδρία", δήλωσε ο Πρόεδρος Maduro. Μια φράση αντάξια ενός πολιτικού άντρα που μόλις λίγες ώρες πριν βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τους πολιτικούς του αντιπάλους σε μια προσπάθεια έναρξης διαλόγου. Και συνέχισε, σαν να μην είχε μόλις ξεστομίσει αυτή την απίστευτα Δημοκρατική φράση, λέγοντας ότι ο Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης, MUD, ψάχνει δικαιολογίες για να εγκαταλείψει το τραπέζι του διαλόγου! Προσπαθώ πραγματικά να αποκρυπτογραφήσω τα λεγόμενα του Προέδρου και να καταλάβω τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του. Δεν είναι καθόλου εύκολο, από την στιγμή που ο ίδιος αυτοαναιρείται συνεχώς και από τη μία κατηγορεί το MUD ότι δεν θέλει τον διάλογο και από την άλλη δηλώνει ευθαρσώς ότι την Προεδρία δεν θα την αφήσει ούτε και μετά από ένα ξεκάθαρο και Δημοκρατικό αποτέλεσμα εκλογών. Ούτε με ψήφους, ούτε με σφαίρες. Πόσο πιο ξεκάθαρα δηλαδή πρέπει να το πει;

“Η δεξιά, το MUD, πρέπει να αφήσει τον εαυτό του να κυβερνηθεί από την επανάσταση με τους όρους που ορίζει το Σύνταγμα", συμπλήρωσε ο Maduro, κατά την διάρκεια του διαγγέλματος του, προχθές από το Προεδρικό Μέγαρο, σε εθνικό δίκτυο φυσικά. Η κεφαλή της Βενεζουέλας είπε ότι προσπαθούσε τρία χρόνια να καταφέρει την αντιπολίτευση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου μαζί του και τώρα προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες για να σηκωθούν και να φύγουν.  "Είμαι ο μόνος Πρόεδρος που μπορεί να εξασφαλίσει ότι το MUD θα εξακολουθήσει να υπάρχει και να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα. Και το ξέρουν αυτό πολύ καλά. Καθίστε ήσυχοι στο τραπέζι του διαλόγου. Το μήνυμα που σας στέλνω είναι ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ο ένας τον άλλο, να αλλάξουμε και να σεβόμαστε το Σύνταγμα". Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσω περαιτέρω τα λεγόμενα του Προέδρου αλλά πρέπει να σας ενημερώσω ότι έκλεισε το διάγγελμα του λέγοντας ότι "Στην Βενεζουέλα χτίζεται ένα σπίτι κάθε τρία λεπτά". Επίσης γεννιέται και ένας Μονόκερος κάθε 5 λεπτά θα μπορούσα να συμπληρώσω με την ίδια λογική.

Από την άλλη πλευρά βέβαια είναι επίσης δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε και να κατανοήσουμε την τακτική που ακολουθεί το MUD. Ενώ η χώρα βρίσκεται συνεχώς μισό βήμα πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση, ενώ καθημερινά η επιβίωση γίνεται ολοένα και δυσκολότερη για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, πριν λίγες μέρες ένας ηλικιωμένος άντρας πάνω στην απελπισία του και την πείνα του έφαγε ένα κομμάτι σαπούνι και πέθανε από δηλητηρίαση, και ενώ από το στόμα του Maduro ακούγονται όσα σας μετέφερα παραπάνω, δείχνουν ακόμα να πιστεύουν ότι με τον διάλογο υπάρχει περίπτωση να βρεθεί λύση στο οτιδήποτε. Αντίθετα μάλιστα στην μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και των ψηφοφόρων τους, που πιστεύει ότι ο διάλογος με το καθεστώς είναι χάσιμο χρόνου και ο μόνος που ευνοείται είναι ο Maduro. Στις 11 Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι του MUD θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου με τον Maduro με τα εξής αιτήματα.

- Η εκλογική λύση.Το MUD θα προτείνει δύο τρόπους. Η επανενεργοποίηση του δημοψηφίσματος ανάκλησης η προκήρυξη πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό.

- Απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, ασφαλή επιστροφή των εξόριστων και αυτοεξόριστων και το τέλος της πολιτικής δίωξης.

- Αποκατάσταση της αυτονομίας των ανεξάρτητων αρχών εξουσίας ,κυρίως το Ανώτατο Δικαστήριο ( TSJ ) και το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ( CNE ). Επιπλέον,αποκατάσταση της νομοθετικής εξουσίας η οποία περιλαμβάνει την αναίρεση της περιφρόνησης που δηλώνεται από τον TSJ κατά του Κοινοβουλίου με κάθε του απόφαση.

- Μέριμνα για τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης προωθώντας κατεπείγουσα πρωτοβουλία για την αποδοχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα. Η κυβέρνηση να σταματήσει να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως στην περίπτωση των τριών τόνων φαρμάκων που εστάλησαν από την Χιλή τον Αύγουστο, κρατήθηκαν στα κοντέινερ από την κυβέρνηση στο λιμάνι και σήμερα πάνω από το 50% έχουνε πια λήξει.

Λογικά όλα τα αιτήματα και μένει φυσικά να δούμε αν η εμμονή του MUD να επιμένει ακόμα στην εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου και της διπλωματικής οδού, θα βγάλει ψεύτες όλους εμάς που πιστεύουμε ότι για μια ακόμα φορά - και αφού θα χαθεί υπερπολύτιμος χρόνος - το αποτέλεσμα θα είναι μια τρύπα στο νερό. Ο απεσταλμένος του Βατικανό, διαμεσολαβητής για την διαδικασία του διαλόγου που βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Ρώμη, εξέφρασε την αγάπη και την προσοχή του Πάπα Φραγκίσκου προς την Βενεζουέλα και την ανησυχία του για την κρίση της χώρας, παρατηρώντας ότι ο διάλογος είναι ένα έγκυρο μέσο για την επίλυση των συγκρούσεων και υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό για τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας να μετριάσουν την ρητορική τους. Είναι προφανές ότι στο Βατικανό δεν βλέπουν τα διαγγέλματα του Προέδρου Maduro!