«Ζεστό» χρήμα 2 δισ. για να καλυφθούν οι ζημιές του δεύτερου lockdown

«Ζεστό» χρήμα 2 δισ. για να καλυφθούν οι ζημιές του δεύτερου lockdown

Με μια γενναία ένεση ρευστότητας θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει τις ζημιές στην οικονομία που προκάλεσε το παρατεταμένο δεύτερο lockdown. «Ζεστό» χρήμα άνω των 2 δισ. ευρώ μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσει να πέφτει σταδιακά στην αγορά, ενώ αν φτάσουμε μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, τα ποσά θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Μπορεί αυτές οι ενέσεις να μην καλύψουν το σύνολο των απωλειών, είναι όμως βέβαιο ότι θα αναπληρώσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος τους.

Η παράταση της προθεσμίας για την καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής, βρίσκει την ΑΑΔΕ να έχει δεχτεί ήδη 639.320 αιτήσεις μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής. Είναι πλέον πιθανό ότι μέχρι τις 19 Ιανουαρίου που θα εκπνεύσει και η παράταση, θα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 700.000 αιτήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι που θα πληρούν τα κριτήρια, θα μοιραστούν 1,5 δισ. ευρώ το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από τις 25 Ιανουαρίου.

Λίγες ημέρες αργότερα, θα προστεθούν στον λογαριασμό των μέτρων στήριξης τα περίπου 90 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης ενώ μέσα στην εβδομάδα, οι περίπου 692.879 καταναλωτές που έκαναν αίτηση, θα μάθουν το ποσό που θα δικαιούνται. Η καταβολή θα γίνει για τους περισσότερους έως το τέλος του μήνα.

Από Δευτέρα, ξεκινά η καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το κούρεμα που υπέστησαν κατά τον μήνα Νοέμβριο. Αν αποδειχθεί ότι ο ενοικιαστής που κούρεψε είναι πληττόμενος, τότε το ποσό θα φανεί στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη και θα αντιστοιχεί στο 50% της ζημιάς. Μαζί με τις αποζημιώσεις του Δεκεμβρίου που θα καταβληθούν μέσα στον Φεβρουάριο, το ποσό θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ καθώς οι «κουρεμένοι» θα ξεπεράσουν τους 200.000.

Στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θα επιδιωχθεί να καταβληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που θα παραμείνουν εκτός εργασίας και για τον Γενάρη. Τα επιδόματα των 534 ευρώ, θα φτάσουν και πάλι στα 400 εκατ. ευρώ ή στο μισό δισ. ευρώ αν προστεθεί και το διπλό επίδομα ανεργίας που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό (σ.σ για τους εργαζόμενους που θα χάσουν το επίδομα ανεργίας μέσα στον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο).

Με τα αναδρομικά στους κληρονόμους που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις 10 Φεβρουαρίου, με τις επιδοτήσεις του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ που θα αυξάνονται όσο θα περνάει ο χρόνος αλλά και με άλλα μέτρα στήριξης με κυρίαρχο της 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα φτάσουμε σε έναν λογαριασμό άνω των τριών δις. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου (σ.σ. 700 εκατ. ευρώ θα είναι μόνο η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής).