Υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με ξένα κόλλυβα, την Παρασκευή πληρώνονται φόροι 2,1 δισ. ευρώ

Υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με ξένα κόλλυβα, την Παρασκευή πληρώνονται φόροι 2,1 δισ. ευρώ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Φόρους ύψους 2,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι την Παρασκευή εκατομμύρια φορολογούμενοι. Μετά τις υποσχέσεις από την κυβέρνηση για μείωση της φορολογίας, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, πρέπει να καταβληθούν 1,1 δισ. ευρώ για το φόρο εισοδήματος, 650 εκατ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ και 350 εκατ. ευρώ για τον φόρο των επιχειρήσεων. 

Διαφορετικά, όσοι δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα προστεθούν στην μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του ελληνικού δημοσίου. Το χειρότερο όμως  είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν είναι ανταποκρίνεται στις δικές του υποχρεώσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην Βουλή, δεν επιστρέφει φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να νοιάζεται πολύ για αυτή την εξέλιξη καθώς οι καθυστερήσεις αυτές οδηγούν στη δημιουργία του υπερπλεονάσματος, με το οποίο ασκεί την κοινωνική της πολιτική. Με τα χρήματα των φορολογούμενων που δεν επιστρέφει μοιράζει επιδόματα και μερίσματα. Με τα ίδια χρήματα υπόσχεται μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, την επιδότηση ενοικίου κ.λ.π. Δηλαδή με ξένα κόλλυβα και το υστέρημα των φορολογούμενων μοιράζει υποσχέσεις. Χωρίς μάλιστα να έχει ανακοινώσει κανένα αναπτυξιακό μέτρο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι το δημόσιο έχει παρακρατήσει φόρους:

- 474,03 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ

- 228,51 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά που αφορούν επιστροφή φόρου εισοδήματος. 

-875,65 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις που αφορούν επιστροφή φόρου εισοδήματος και

- λοιπούς φόρους 249 εκατ. ευρώ 

Μάλιστα το δημόσιο είναι διπλά κερδισμένο και αυτό καθώς σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις δεν προχώρησε στον αυτόματος συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ.  Δηλαδή τους ζητάει να πληρώσουν και κάποια στιγμή θα τους πιστώσει το ποσό της επιστροφής φόρου στον λογαριασμό τους. Αναγκάζονται λοιπόν οι φορολογούμενοι να μεταβούν στις εφορίες τους και να ζητήσουν το ποσό της επιστροφής του φόρου εισοδήματος να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να κλείσουν (όσο μπορεί να γίνει αυτό, καθώς υπάρχουν και τα τέλη κυκλοφορίας στο τέλος του έτους) τις υποχρεώσεις τους με την εφορία. Μάλιστα τις μέρες αυτές οι εφορίες και συγκεκριμένα το τμήμα του εισοδήματος, θυμίζει τις παλαιές εποχές με τις τεράστιες ουρές που φθάνουν μέχρι και τα πεζοδρόμια. 

Παρά τις  σημαντικές προσπάθειες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μειώσει αφενός την επαφή του φορολογούμενου με την εφορία αφετέρου την ταλαιπωρία τους, υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις που δυστυχώς αναγκάζουν τους φορολογούμενους να μεταβούν στην εφορία.