Υποσχέσεις Δραγασάκη για φοροελαφρύνσεις

Υποσχέσεις Δραγασάκη για φοροελαφρύνσεις

Παράθυρο για φοροελαφρύνσεις, αν βέβαια υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στη Βουλή.

Όπως είπε αν προκύψει κάποιος χώρος τότε θα τον αξιοποιήσουμε με στοχευμένες ελαφρύνσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητα, αλλά «πριν θα κάνουμε διάλογο με τις επιχειρήσεις για να δούμε ποιες είναι αυτές που δε δημιουργούν πρόσκαιρα οφέλη αλλά μακροχρόνιες ευνοϊκότερες συνθήκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο σύνδεσμος εξαγωγέων βορείου Ελλάδος και ο ΣΕΒ έχουν καταθέσει σοβαρές και αξιόλογες προτάσεις, τις οποίες κατά τον κ. Δραγασάκη  «θα αξιολογήσουμε και μετά από διάλογο θα καταλήξουμε σε αυτές που πρέπει».

Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε προβληματισμένος από τις εξελίξεις στην Ιταλία, μολονότι ξεκαθάρισε πως η χώρα μας είναι θωρακισμένη απέναντι στους κινδύνους. Εξ ου κιόλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσεις των μέτρων, ισχυριζόμενος ότι εδώ «είμαστε να συζητήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και με βάση τα νέα δεδομένα να δούμε πώς θα πορευτούμε».

Επιχειρώντας να δείξει στις αγορές κυρίως ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να απειληθεί από την Ιταλία τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια θέση που έχουμε αρκετά μέσα στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα. «Δεν μας αιφνιδιάζουν αυτές οι εξελίξεις ως κυβέρνηση. Έχουμε πει ότι βγαίνουμε από τα  μνημόνια σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε θετικό ότι βγαίνουμε από μνημόνια, διότι  αποκτούμε τη δυνατότητα και την κυριαρχία στις εξελίξεις για να σχεδιάσουμε το δικό μας μέλλον. «Είναι  θετικό ότι δημιουργούμε ένα δικό μας ταμείο έκτακτης ανάγκης, ώστε ότι συμβεί στο μέλλον να έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας, εκτός από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», προσέθεσε ο κ. Δραγασάκης.

Πάντως, εκτίμησε ότι εάν οι αναταράξεις στην Ιταλία συνεχιστούν, τότε  θα δοκιμαστούν οι αντοχές όλων και μάλιστα σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει  α εξετάσει επιπλέον μέτρα θωράκισης αν οι εξελίξεις παραταθούν ή ενταθούν.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας χαμήλωσε λίγο τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν λύνονται όλα τα προβλήματα και οι παθογένειες, αλλά «βγαίνουμε σε ένα ξέφωτο και μπορούμε να πατήσουμε σε στέρεο έδαφος».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία intime news