ΥΠΟΙΚ: Με νέο νόμο θα απαντήσουμε στις αποφάσεις του ΣτΕ για τα δώρα

ΥΠΟΙΚ: Με νέο νόμο θα απαντήσουμε στις αποφάσεις του ΣτΕ για τα δώρα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σχέδια κάλυψης του δυνητικού κόστους των αναδρομικών από τις δικαστικές αποφάσεις αλλά και πληρωμή αυτών σε βάθος χρόνου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη εκπόνησαν μελέτη για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τις δικαστικές  αποφάσεις καθώς και σχέδιο κάλυψης του δυνητικού κόστους. Η καταβολή δε των ποσών θα γίνουν σε βάθος χρόνου. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΣτΕ κρίνει ότι κακώς καταργήθηκαν τα δώρα, ο παράγοντας του υπουργείου απάντησε «εκεί μπορείς να φέρεις ένα άλλο νομοσχέδιο».

Στο μεταξύ στις συζητήσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη με τους θεσμούς, θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα δύσκολα ζητήματα κυρίως αυτά που αφορούν τα κόκκινα δάνεια και το νόμο Κατσέλη. Για τον διάδοχο του ν. Κατσέλη, ανέφερε ότι αύριο υπάρχει συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια. Η συζήτηση όπως είπε είναι πιο κοντά στο Κυπριακό μοντέλο, δηλαδή σε μία επιδότηση δόσεων δανείου.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα υπάρχει όριο αξίας προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η διαπραγμάτευση όπως είπε με τις τράπεζες αφορά στο αν και πώς θα γίνεται το «κούρεμα» δανείου σε αντιστοιχία με εμπορική αξία του ακινήτου (για παράδειγμα στο σενάριο που η τρέχουσα αξία ακινήτου είναι μεγαλύτερη από υπόλοιπο δανείου).

Αναφορικά με την μείωση των κόκκινων δανείων ανέφερε ότι είναι πιο κοντά στο σχέδιο του ΤΧΣ (για APS). Και αυτό καθώς είναι πιο εύκολο να περάσει από την Κομισιόν γιατί έχει εφαρμοστεί ήδη στην Ιταλία. Για το σχέδιο της ΤτΕ επισήμανε ότι ίσως ενσωματωθεί σε δεύτερη φάση, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μπορεί να εγκριθεί από την Κομισιόν λόγω των κρατικών εγγυήσεων που περιλαμβάνει.  

Προ των πυλών βρίσκεται νέα ολιστική ρύθμιση (β' εξάμηνο) που θα αφορά  χρέη προς εφορίες, ταμεία, αλλά και τράπεζες μέσα από έναν μόνιμο μηχανισμό που θα λειτουργεί εξωδικαστικά. 

Ο ίδιος παράγοντας προανήγγειλε και νέα ρύθμιση για χρέη προς εφορίες και ταμεία. Η ρύθμιση θα φτάνει έως τις 120 δόσεις και θα γίνει από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Επισήμανε επίσης ότι το ακατάσχετο του λογαριασμού θα συνδέεται με την έγκαιρη καταβολή των δόσεων.

Στο φλέγον θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο παράγοντας του υπουργείου, είπε ότι θα προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη άδειας Καζίνο για το Ελληνικό αλλά και η υπογραφή της σύμβασης για το "Ελευθέριος Βενιζέλος". 

Αναφερόμενος στο θέμα του κατώτατου μισθού τόνισε ότι υπήρξε συζήτηση για το πώς υπολογίζεται η παραγωγικότητα. Σε ερώτηση για το πόσο αντέχει η οικονομία και αν ένα εύρος αυξήσεων 5-8% είναι ανεκτό η ίδια πηγή απάντησε «κάπου εκεί».