ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Τον Μάρτιο οριστικά εκτός μνημονίου η Κύπρος

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Τον Μάρτιο οριστικά εκτός μνημονίου η Κύπρος

Την οριστική έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Μάρτιο ανακοίνωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας όμως ότι «οι προκλήσεις παραμένουν και ότι ο στόχος των κυπριακών αρχών είναι η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη».

Μιλώντας το απόγευμα ενώπιον της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και ότι η Κύπρος δεν θα ζητήσει νέο πρόγραμμα , ενώ διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια νοικοκυρέματος της οικονομίας δεν θα τελειώσει.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία τρία χρόνια μετά την ύφεση ανακάμπτει, υπάρχει σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και αυτό, είπε, είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών κα θυσιών των συμπολιτών μας.

Σημείωσε ότι οι προκλήσεις παραμένουν και αφορούν κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρόσθεσε, «είναι σε έλεγχο και η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, είπε ότι δεν επιβλήθηκαν νέοι φόροι κάτι που θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, ενώ η εξυγίανση έγινε μέσω της μείωσης των δαπανών.

Η χώρα, είπε, εφάρμοσε πολιτικές που οδήγησαν σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώνεται σημαντικά το 2014.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας, η έξοδος στις αγορές ήταν οι βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής, σημείωσε. Σήμερα οι καταθέσεις επιστρέφουν, όπως και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ανέφερε ότι με όλα τα παραπάνω «διαλύεται και το ψεύτικο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας».

Σε αντίθεση , υποστήριξε, με την κοινή πεποίθηση ότι «ο εξορθολογισμός οδηγεί σε ύφεση, η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη και στις αγορές», ανέφερε, και τόνισε πως «δεν θα χρειαστούμε 2 δισ. ευρώ από τον φάκελο της χρηματοδότησης». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις τράπεζες, ανέφερε ότι είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. Εξάλλου, σε ερώτηση, εάν η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο φορολογικός συντελεστής είναι 12,5% όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ. 

Επίσης, μίλησε για τεράστιες θετικές εξελίξεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην περιφέρεια από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. 

Για το φυσικό αέριο και απαντώντας σε ερώτημα, εάν υπολογίζονται έσοδα, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι «δεν έχουν περιληφθεί οποιαδήποτε σχετικά έσοδα στους σχεδιασμούς για να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες εξυγίανσης». Όταν υπάρξουν έσοδα σε 4-5 χρόνια, είπε, θα είναι πολύ σημαντικά και θα αποτελέσουν μια επιπρόσθετη ώθηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ