Υποχωρούν οι μετοχές των αεροπορικών καθώς η EasyJet προειδοποιεί για πλήγμα από το Brexit

Υποχωρούν οι μετοχές των αεροπορικών καθώς η EasyJet προειδοποιεί για πλήγμα από το Brexit

Καθοδικά κινούνται σήμερα οι μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών μετά την προειδοποίηση της βρετανικής εταιρείας χαμηλού κόστους easyJet που σημείωσε ότι η ζήτηση για εισιτήρια και οι τιμές υφίστανται πιέσεις λόγω των αναταραχών του Brexit και των ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της, η EasyJet επαναβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμηση για ζημιές ύψους 275 εκατ. λιρών (360 εκατ. δολαρίων) για το εξάμηνο έως το τέλος Μαρτίου αλλά πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τις ενδείξεις εξασθένισης της διάθεσης των καταναλωτών και χαμηλότερων αποδόσεων των εισιτήριων σε όλη την Ευρώπη.

Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της εταιρίας καταγράφει βουτιά ύψους 8,29% ενώ αυτών της Ryanair, της IAG --στην οποία ανήκει η British Airways--, της Air France KLM και της Deutsche Lufthansa ήταν μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη θερινή περίοδο αιχμής.

«Υπάρχει επιβράδυνση και η αβεβαιότητα για το Brexit επηρεάζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη το τρίτο τρίμηνο και όσο προχωρούμε προς το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε σε αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Easyjet Γιόχαν Λούντγκρεν. «Αναμένουμε επίσης ότι το συνολικό περιβάλλον στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί, διότι αυτό είναι που έχει αφήσει να εννοηθεί ο (ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας) Eurocontrol».

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με υπερβάλλουσα δυναμικότητα και το υψηλό κόστος καυσίμων. Η ισλανδική WOW ήταν το τελευταίο θύμα την περασμένη Παρασκευή, αναστέλλοντας τις δραστηριότητές της και ακυρώνοντας όλες τις πτήσεις της καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κεφάλαια.

Οι επικεφαλής των αεροπορικών εταιριών δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι, ενώ οι αερομεταφορείς θα καταφέρουν να αντέξουν τον αντίκτυπο της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και χωρίς συμφωνία, η απουσία πολιτικής προόδου είναι απογοητευτική και πλήττει την καταναλωτική ζήτηση.

Η Βρετανία και η ΕΕ έχουν ανακοινώσει ότι οι πτήσεις θα συνεχιστούν, ακόμα και στην περίπτωση ενός Brexit άνευ συμφωνίας και η Easyjet εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να πετά ως συνήθως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ