Υποχωρούν οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας

Υποχωρούν οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας

Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016 σήμερα καθώς το αξιόχρεο της χώρας επέστρεψε και πάλι σε επενδυτική κλίμακα, ύστερα από πεντέμισι χρόνια.

Ειδικότερα, την Παρασκευή, ο Standard & Poor''s έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που αναβάθμισε την Πορτογαλία και πάλι σε επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

Η Πορτογαλία έχασε την επενδυτική της βαθμίδα στο κορύφωμα της κρίσης χρέους της τον Ιανουάριο του 2012. Ο Standard & Poor''s, που αξιολογούσε τη χώρα με BB+ με σταθερές προοπτικές, αναθεώρησε ανοδικά την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο BBB-, τη χαμηλότερη στην επενδυτική κατηγορία, και πάλι με σταθερές προοπτικές.

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου υποχώρησε πάνω από 20 μονάδες βάσης στο 2,57%, το χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιανουάριο του 2016. Η απόδοση αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι αποδόσεις των περισσότερων άλλων ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1-4 μονάδες βάσης.

Η σημαντική πτώση στις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μείωσε τη διαφορά τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 214 μονάδες βάσης περίπου, τη μικρότερη από τον Ιανουάριο του 2016.

«Η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι μια κίνηση με την οποία συμφωνούμε – είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία έχει ανακάμψει σημαντικά και η πρόοδος που έχει γίνει από τους φορείς χάραξης της πολιτικής υπήρξε επωφελής για την ανάκαμψη», δήλωσε ο Πίτερ Τσάτγουελ, αναλυτής στην Mizuho. «Είναι πολύ επωφελής για την αγορά ομολόγων, υπό την έννοια ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιοι δείκτες που δεν είχαν έως τώρα πορτογαλικά ομόλογα και οι οποίοι μπορεί τώρα να τα περιλάβουν».

Υπεραπόδοση έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών σημείωσαν οι πορτογαλικές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τον δείκτη PSI 20 να καταγράφει άνοδο κατά 1,9%, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ