Υποχώρησαν τα ιταλικά ομόλογα μετά το μήνυμα διαλλακτικότητας του Κόντε

Υποχώρησαν τα ιταλικά ομόλογα μετά το μήνυμα διαλλακτικότητας του Κόντε

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ότι η κυβέρνησή του δεν θα έχει «ανόητες» απαιτήσεις κατά τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι η Ρώμη θα διαπραγματευτεί για ένα «θαρραλέο» δημοσιονομικό πρόγραμμα, αλλά δεν πρόκειται να είναι «παράλογη και ανόητη στις απαιτήσεις» της.

Οι δηλώσεις αυτές του Κόντε ήλθαν λίγο μετά την παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον προσεχή προϋπολογισμό.

Αποτέλεσμα ήταν, όπως αναφέρει το Nasdaq.com, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να καταγράψουν πτώση 5-7 μονάδων βάσης. Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου αναφοράς μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,82%, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια εβδομάδα, ενώ το spread έναντι του γερμανικού βρέθηκε στις 242 μονάδες βάσης, την μικρότερη διαφορά εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.

«Τα σχόλια του Κόντε μπορούν να ερμηνευθούν ως μία ένδειξη ότι κάποια μέτρα για τις δαπάνες μπορεί να εφαρμοστούν σταδιακά σε διάστημα άνω του ενός έτους», ανέφερε αναλυτής της Mizuho. «Γενικά, ο τόνος φαίνεται μη συγκρουσιακός, κάτι που βοηθά σε ό,τι αφορά τη σχέση της Ιταλίας με την ΕΕ. Αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε.