Υπό την εποπτεία της Τρόικας η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου

Υπό την εποπτεία της Τρόικας η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου

Υπό την εποπτεία των δανειστών και μέσω ενός ειδικού λογαριασμού θα διακινούνται τα κεφάλαια που θα κατευθύνονται στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων  οφειλών του Δημοσίου τα οποία η αγορά τα περιμένει ως "μάνα εξ ουρανού" προκειμένου να δώσουν κάποια κίνηση στην οικονομία.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής το τμήμα των δόσεων που προορίζεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα κατατίθενται σε έναν νέο ειδικό λογαριασμό («dedicated account») που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση και αυτό για να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια αυτά θα κατευθύνονται στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς. Η λύση που βρέθηκε ακολουθεί το μοντέλο του ειδικού λογαριασμού για το δημόσιο χρέος και προβλέπει τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, στον οποίον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πληρώνει απευθείας το μέρος της δόσης που έχει να κάνει με την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου. Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί και ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης της κίνησης αυτού του λογαριασμού.

Μάλιστα υπάρχουν και συγκεκριμένα βήματα που έχουν συμφωνηθεί για την κίνηση αυτών των κεφαλαίων.

- Η δημιουργία του «dedicated account».

- Ο ESM θα καταθέτει σε αυτόν τον λογαριασμό τις δόσεις που αφορούν στην αποπληρωμή χρέους.

- Το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνει τον ESM για τις μηνιαίες ροές του εν λόγω λογαριασμού.

- Σε μηνιαία βάση το υπουργείο θα συντάσσει έκθεση, με την οποία θα ενημερώνει για την πορεία αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου.

- Εάν μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 ο λογαριασμός έχει πλεόνασμα 300 εκατ. ευρώ για περισσότερους από τρεις μήνες, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέτει αναθεωρημένο πλάνο αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

- Αν τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τον ESM στον ειδικό λογαριασμό δεν χρησιμοποιούνται για περισσότερο από τρεις μήνες, τότε ο ESM θα έχει το δικαίωμα να τα ζητήσει πίσω ή να τα κατευθύνει σε άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος (π.χ. αποπληρωμή χρέους). Θα μπορεί, πάντως, να τα αφήνει και στον λογαριασμό, αν αυτό αποφασίζει το συμβούλιο των διοικητών του.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου αυτήν τη στιγμή έχουν φθάσει στα 9,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επιστροφών φόρων που δεν έχουν γίνει, αλλά και των εφάπαξ, η καταβολή των οποίων εκκρεμεί. Κατά την Κομισιόν, από τα 9,2 δισ. ευρώ, τα 7 δισ. ευρώ θα αποπληρωθούν από τα κεφάλαια που θα διαθέσει ο ESM σταδιακά και έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017. Τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθούν από άλλες πηγές και αφορούν οφειλές προς το ΕΤΕΑΝ, την καταβολή εφάπαξ που οφείλει, καθώς και των μερισμάτων και των επικουρικών συντάξεων. Πέραν αυτών, η συμφωνία προβλέπει ότι η κάθε δόση του ESM προς τον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 80% της προηγούμενης δόσης θα έχει φθάσει στην αγορά.