H υπέρβαση θα κρίνει που θα πάνε τα λεφτά - Τα δύο σενάρια

H υπέρβαση θα κρίνει που θα πάνε τα λεφτά - Τα δύο σενάρια

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Φάκελο για το που διατεθεί το υπερπλεόνασμα ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο θα παρουσιάσει στο Euroworking Group της 25ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που το υπερπλεόνασμα φθάσει τα 300 και πλέον εκατομμύρια ευρώ θα διατεθεί για την περικοπή ενός φόρου εφάπαξ και μόνο για το 2019.

Σε διαφορετική περίπτωση δηλαδή εφόσον το υπερπλεόνασμα δεν ξεπεράσει τα 100-150 εκατ. ευρώ αυτό θα διατεθεί σε αδύναμες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύθηκαν εξαιρετικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μία ακόμα κατηγορία είναι και οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και πάνω και εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει κάποιο όριο ενδεχομένως τα 10-12.000 ευρώ.

Τέλος, θα εξεταστεί εφόσον χρειαστεί να δοθεί έξτρα επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους, οι οποίοι σημειώνεται ότι θα εισπράξουν συνολικά μέχρι το τέλος τους έτους 68 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που το ποσό ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, αυτό θα διατεθεί για την περικοπή είτε της εισφοράς αλληλεγγύης, είτε τη μείωση της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ο φάκελος με την κοστολόγηση όλων των ανωτέρω σεναρίων θα συζητηθεί στο EWG και προφανώς στο Eurogroup της 4 Δεκεμβρίου, όπου η συνεδρίαση θα είναι… γεμάτη Ελλάδα. Το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου δεν είναι μία απλή Υπουργική Σύνοδος για την κυβέρνηση αλλά η αφετηρία μίας συζήτησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που θα την ταξιδέψει μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θέλει να υπάρξει θετικό ισοζύγιο στη συζήτηση που θα γίνει για τον ελληνικό φάκελο καθώς ποντάρει πολλά στο θετικό κλίμα µε τους θεσμούς και στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Δημοσίου σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι: «Το Eurogroup θα συζητήσει τον Δεκέμβριο για την υιοθέτηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους» ενώ έκανε λόγο για μια «ενθαρρυντική και θετική έκθεση» για την Ελλάδα». Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα για έκτο συνεχόμενο έτος θα ξεπεράσει το στόχο για το πλεόνασμα και αναμένεται να εκπληρώσει το στόχο και το 2020.

Πάντως στις εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης, είναι το σχέδιο «Ηρακλής» το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά την επόμενη εβδομάδα, αφού στηθεί η «γέφυρα» μεταξύ της εγκριτικής απόφασης της DG Comp και των αναγκών των τραπεζών. Δεν πρέπει να λησμονεί, άλλωστε, κανείς ότι το ιταλικό μοντέλο θα πρέπει να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα, της μη επενδυτικής βαθμίδας. Παραμένει, πάντως, το ερώτημα εάν το νομοσχέδιο πριν φτάσει στη Βουλή θα πρέπει να περάσει για το τελικό ok από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.