Bloomberg: Υπάλληλοι της Huawei έχουν συνεργαστεί με τον κινεζικό στρατό

Bloomberg: Υπάλληλοι της Huawei έχουν συνεργαστεί με τον κινεζικό στρατό

Στην αποκάλυψη ότι υπάλληλοι της Huawei Technologies Co εργάστηκαν σε τουλάχιστον 10 ερευνητικά προγράμματα με προσωπικό κινεζικών ενόπλων δυνάμεων την τελευταία δεκαετία προχώρησε το Bloomberg, συνεργασίες που η κινεζική εταιρεία δήλωσε ότι δεν γνώριζε.

Συγκεκριμένα, στελέχη της Huawei συνεργάστηκαν με μέλη διαφόρων υπηρεσιών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας σε προγράμματα που αφορούν κυρίως την τεχνητή νοημοσύνη στις ραδιοεπικοινωνίες, όπως ανέφερε το Bloomberg.

«Η Huawei δεν γνωρίζει για τις μελέτες που εκπονούν οι υπάλληλοί της ως ιδιώτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Τζόι Κέλλι στο Reuters, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν έχει συνεργασία με τον κινεζικό στρατό ή ινστιτούτα που συνδέονται με αυτόν.

«Η Huawei αναπτύσσει και παράγει μόνο προϊόντα επικοινωνίας που συμμορφώνονται με τα αστικά πρότυπα παγκοσμίως και δεν ασχολείται με προϊόντα για στρατιωτικούς», πρόσθεσε ο Κέλλι.

Σημειώνεται ότι η Huawei βρίσκεται στο μικροσκόπιο για περισσότερο από ένα χρόνο, υπό την αιγίδα των ισχυρισμών των ΗΠΑ ότι «πίσω πόρτες»  που επιτρέπουν στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες να κατασκοπεύουν τις αμερικανικές επικοινωνίες με την εταιρεία να αρνείται τις κατηγορίες. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ουσιαστικά απαγόρευσε στις αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες να αγοράζουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της Huawei, ενώ επέβαλε εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς στις αμερικανικές εταιρείες ως προς τις συναλλαγές τους με την εταιρεία που κατατάσσεται δεύτερη στην παραγωγή smartphones παγκοσμίως.

Η Huawei ισχυρίζεται ότι δεν συνεργάζεται με τον κινεζικό στρατό

Η Huawei δεν έχει σχέδια που να συνοδεύονται από εταιρείες που συνεργάζονται με το στρατό της Κίνας και δεν προσαρμόζει τα προϊόντα για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ανέφερε ο νομικός επικεφαλής της εταιρείας στην CNBC σήμερα.

«Από όσο γνωρίζω, δεν έχουμε προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας επειδή είμαστε μια εταιρεία αφιερωμένη στην παροχή συστημάτων επικοινωνιών και (λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών) για αστικές χρήσεις», δήλωσε Σονγκ Λιουπινγκ, επικεφαλής του νομικού συμβούλου της Huawei σε μια συνέντευξη της Πέμπτης.

«Απ΄όσο καταλαβαίνω σαν εταιρεία δεν έχουμε σχέδια που να σχετίζονται με την κατηγορία στρατιωτικής συνεργασίας. Ούτε προσαρμόζουμε προϊόντα ή λύσεις για τον στρατό», τόνισε.