Xρ. Μεγάλου (Πειραιώς) : Τι είπε για κόκκινα δάνεια, τιτλοποιήσεις και επιτόκια

Xρ. Μεγάλου (Πειραιώς) : Τι είπε για κόκκινα δάνεια, τιτλοποιήσεις και επιτόκια

Σε πιστωτική επέκταση 1,2 δισ. ευρώ φέτος, όπως έχει ακριβώς προγραμματίσει κινείται το πλάνο των χρηματοδοτήσεων της Πειραιώς, με τα 300 εκ. ευρώ να αποτελούν την πιστωτική επέκταση του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με όσα είπε στους αναλυτές των ελληνικών και ξένων οίκων ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η Πειραιώς έχει συνολικά, εκταμιεύσει φέτος ήδη 1,7 δισ. ευρώ, ενώ τα νέα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας οδηγούν για την ώρα, σε ιστορικά χαμηλό δείκτη συνδυασμένου λειτουργικού κόστους της τάξης των 50 μονάδων βάσης (0,5%), παρά την αβεβαιότητα των γεωπολιτικών εξελίξεων που έχουν κλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο κ. Μεγάλου έκανε ειδική αναφορά στις εποχιακές μεγάλες εξοφλήσεις του πρώτου τριμήνου σε αντιδιαστολή με τις μεγάλες εκταμιεύσεις στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στην προβολή που κάνει στην άσκησή της η Πειραιώς, εξηγώντας ότι τα αποτελέσματα τριμήνου είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα με το πλάνο.

Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα της Τράπεζας Πειραιώς (NII) έφθασαν τα 246 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και τα σενάρια που «τρέχει» με την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπουν αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων κατά 190 εκατ. ευρώ έως το 2024, με την άνοδο των παρεμβατικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας στο 1,25%.

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ κινηθεί πιο επιθετικά και αυξήσει τα επιτόκιά της στο 1,25% νωρίτερα μέχρι το 2023, τότε η αύξηση των επιτοκιακών εσόδων θα είναι μικρότερη περίπου στα 100 εκατ. ευρώ. Βεβαίως προβλέπεται και αύξηση του κόστους χρηματοδότησης λόγω του αυξημένου ρίσκου. 

Ειδικότερα για τα επιτόκια και την αύξησή τους η Πειραιώς τρέχει το εξής σενάριο: 

  • Άνοδο επιτοκίων ΕΚΤ στο 0 (από -0,50%) φέτος.
  • Άνοδο στο 0,5% το 2023
  • Και άνοδο στο 1,25% το 2024

Καταθέσεις και κυμαινόμενα επιτόκια

Στις καταθέσεις και στο αναμενόμενο κόστος δανεισμού σε σχέση με το Euribor τριμήνου, αν αυτό κινείται πάνω από τις 50 μονάδες βάσης (0,50%) έναντι αρνητικού -0,414% σήμερα, περίπου 0,25% της ποσοστιαίας μονάδας αύξηση θα κερδίσουν τα επιτόκια καταθέσεων και άλλες 25 μονάδες βάσης εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθούν τα επιτόκια δανείων.

Συνθετικές τιτλοποιήσεις ναυτιλιακών δανείων

Τα 246 εκατ. ευρώ των καθαρών επιτοκιακών εσόδων προέκυψαν έναντι εσόδων 40 εκατ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκια Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE), όπου η Πειραιώς θα ολοκληρώσει μέσα στη χρονιά δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις τις οποίες τρέχει με τα προγράμματα Sunrise και Solar 3, ενώ στα 300 εκατ. ευρώ είναι το ύψος των δύο νέων συνθετικών τιτλοποιήσεων σε ναυτιλιακά δάνεια. 

Συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου η τρέχουσα τιτλοποίηση ναυτιλακών δανείων μαζί με τις δύο νέες θα επιτρέψει τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού κατά 700 εκατ. ευρώ.