Διπλάσια κάλυψη, πάνω από 1,2 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο

Διπλάσια κάλυψη, πάνω από 1,2 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Διπλάσια κάλυψη παρουσιάζει στο κλείσιμο του βιβλίου το ευρωομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ έναντι των 600 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν από τον Όμιλο.

Μάλιστα, τα 2/3 των προσφορών προέρχονται από διεθνή χαρτοφυλάκια, καθιστώντας την εν λόγω έκδοση πραγματική έξοδο στις διεθνείς αγορές, με τις οποίες ο όμιλος φιλοδοξεί να «χτίσει» μακροχρόνια σχέση με αμοιβαίο όφελος. Στο ομόλογο έχουν «ποντάρει« μεγάλοι... παίκτες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, ισχυρά «πορτοφόλια» έχουν μπει με πακέτα που ξεκινούν από τα 50 εκατ. ευρώ και φτάνουν έως και τα 120 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο κινείται πέριξ του 6,5%, χωρίς όμως ακόμη να έχει «κλειδώσει» το οριστικό εύρος του, κάτι που θα γίνει εντός της ημέρας και θα εξαρτηθεί από το ύψος που θα διαμορφωθούν οι τελικές προσφορές των επενδυτών.

Επαναλαμβάνουμε πως στόχος της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ, όπως ανέφερε και στις πρόσφατες παρουσιάσεις στο πλαίσιο του roadshow, είναι το ομόλογο αυτό να αποτελέσει μία γνήσια διεθνή έκδοση και να γίνει το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση μίας μακροχρόνιας σχέσης με τους ξένους επενδυτές, οπότε είναι διατεθειμένη να πληρώσει και το ανάλογο τίμημα, εντός των ορίων αντοχής φυσικά του Ομίλου. 

Άλλωστε σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Ελλάκτωρ για το 2018, το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου ήταν μεταξύ 5,5% και 6%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εκτιμάται ότι είναι μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερο.

Άρα ακόμα και σε περίπτωση που το επιτόκιο του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ καταλήξει να διαμορφωθεί μεταξύ 6,25% και 6,75%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα έχει βγει και πάλι σημαντικά ωφελημένη, καθώς θα έχει καταφέρει:

1) να αναχρηματοδοτήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δανεισμού της με σχεδόν το ίδιο κόστος χρήματος, αλλά αποδεσμεύοντας παράλληλα μία σειρά από σημαντικά assets που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ενεχυριασμένα λόγω τραπεζικού δανεισμού

2) Να απελευθερώσει τις εξαιρετικά σημαντικές ταμειακές ροές της που αυτή τη στιγμή «θυσιάζονται« στην πληρωμή τόκων.

3) Να κάνει μία καλή πρώτη αλλά σημαντική επαφή και συνδιαλλαγή με πολύ βαριά ξένα χαρτοφυλάκια, «χτίζοντας» μια επενδυτική σχέση που στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε νέα πονταρίσματα (από αυτά) σε καινούριο ομόλογο του ομίλου σε χαμηλότερα επιτόκια. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει άλλωστε με τα ΕΛΠΕ, που σε ευρωομόλογο 500 εκατ. ευρώ είχαν πληρώσει επιτόκιο 8% το 2013, ενώ πριν δυο μήνες εξασφάλισαν τα ίδια λεφτά με επιτόκιο μόλις 2%.

Όπως και να ''χει, η έκδοση του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ, είναι για την Ελλάκτωρ μία βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της και την περαιτέρω ανάπτυξή της, αφού όπως ανέφερε και η διοίκηση στην παρουσίαση που έκανε σε Έλληνες fund managers την Παρασκευή, ο Όμιλος έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες.