Ξεμπλοκάρουν και οι κατασχεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί

Τρίτη 05 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
-A +A
Ξεμπλοκάρουν και οι κατασχεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για τους οφειλέτες του Δημοσίου προβλέπει σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο μήνα από την  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ουσιαστικά η φορολογική διοίκηση με στόχο τη μείωση της παραοικονομίας αλλά και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προωθεί σχέδιο το οποίο θα αυξάνει το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού για ποσά πάνω από 1.250 εφόσον βέβαια ο οφειλέτης είναι συνεπής στη ρύθμιση που θα κάνει για την τακτοποίηση των χρεών του. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεμπλοκαριστούν εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. 

Επί της ουσίας οι οφειλέτες του δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι λόγων χρεών που έχουν προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα η διάταξη  προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μετά από κατάσχεση. Στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία. 

Πώς θα λειτουργεί ο προοδευτικά ακατάσχετος

Ας υποθέσουμε ότι φορολογούμενους χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 13.250 ευρώ. Η εφορία προχωράει σε κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος τη στιγμή της κατάσχεσης είχε 2.500 ευρώ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος με αποτέλεσμα η εφορία να «τραβήξει» ποσό ύψους 1.250. Έκτοτε, ο λογαριασμός δεν τροφοδοτήθηκε με χρήματα αλλά ούτε άλλοι λογαριασμοί του οφειλέτη. Δηλαδή παραμένουν μηδενικοί. Το σχέδιο της εφορίας προβλέπει την ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης και συγκεκριμένα 1.000 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα, θα έχει τη δυνατότητα να «κινήσει» ποσό ύψους 3.000 ευρώ μέσω του λογαριασμού του. Κατά τη δεύτερη πληρωμή της δόσης το ποσό αυξάνεται στα 3.200 ευρώ με ανώτατο όριο απελευθέρωσης (όσο πληρώνονται οι δόσεις) τα 4.000 ευρώ. 

Η απόφαση για τον προοδευτικό ακατάσχετο λογαριασμό ελήφθη στα τέλη του 2017 όταν οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης διαπίστωσαν ότι οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν «άδειοι». Συγκεκριμένα το 2017 δόθηκαν εντολές για κατασχέσεις 1,7 εκατομμυρίων τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούσαν 312.000 φορολογούμενους. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα τραπεζικά υπόλοιπα στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μηδενικά ή ότι μηδένισαν σε μία μέρα. Με το νέο σχέδιο η φορολογική διοίκηση εκτιμά ότι αφενός θα μπει ένα τέλος στην παραοικονομία, καθώς οι οφειλέτες έβρισκαν άλλους τρόπους να πληρώνονται, αλλά και να βοηθηθούν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τις δόσεις τους χωρίς να κατάσχεται ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα ο λογαριασμός τους. 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα